targeted.gr

Τρία σημάδια που σας προειδοποιούν ότι έχετε πάθει υπερκόπωση -Πώς να αποφύγετε το burn out

Η δουλειά, οι κοινωνικές ευθύνες και η φροντίδα του εαυτού σας και της οικογένειάς σας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική σας υγεία.

Του Βασίλη Καλτσά

Εάν αναλαμβάνετε περισσότερα από όσα αντέχετε, το σώμα σας μπορεί να σας προειδοποιήσει ότι η υπερκόπωση είναι στον ορίζοντα.

Ωστόσο, η επαγγελματική εξουθένωση δεν είναι ακριβώς μια διάγνωση ψυχικής υγείας, λέει η Μolly Burrets, κλινική ψυχολόγος.

«Είναι περισσότερο μια χρόνια πάθηση που συμβαίνει όταν βιώνουμε χρόνια κόπωση [και] εμφανίζεται όταν οι απαιτήσεις της ζωής μας υπερβαίνουν την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε σε αυτές», λέει στο Cnbc make it, προσθέτοντας ότι μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να βιώσετε καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Ο εντοπισμός των σημαδιών της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι το κλειδί για την πρόληψη ή την αντιστροφή της. H Burrets υποστηρίζει ότι τα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: σωματικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά.

Να τι πρέπει να προσέξετε:
Σωματικά συμπτώματα

«Μερικά από τα πιο κοινά σωματικά συμπτώματα είναι πράγματα όπως χρόνια κόπωση ή αϋπνία, δυσκολία είτε ξαπλώσει κανείς είτε να κοιμηθεί», λέει η Burrets.

Πρόσθετα σωματικά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχετε καεί μπορεί να περιλαμβάνουν:

Συχνούς πονοκεφάλους

Μυϊκούς πόνους

Πεπτικά προβλήματα

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Συναισθηματικά συμπτώματα

Οι συναισθηματικοί δείκτες εξουθένωσης τείνουν να είναι τα σημάδια που συνδέονται συχνότερα με το φαινόμενο. «Αυτά είναι εκείνα που οι άνθρωποι είναι συχνά έτοιμοι να παρατηρήσουν και να καταλάβουν ότι δείχνουν ένα πραγματικό πρόβλημα», σημειώνει η Burrets.

Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

– Αυξημένη ευερεθιστότητα

– Βιώνετε απώλεια κινήτρων, ακόμη και για να κάνετε πράγματα που σας φέρνουν χαρά

– Αίσθημα αποστασιοποίησης ή συναισθηματικής εξάντλησης

– Αυξημένη απογοήτευση

– Έχετε αρνητικά συναισθήματα για την εργασία ή τις ευθύνες φροντίδας

Συμπτώματα συμπεριφοράς

Προσέξτε για αλλαγές στη συμπεριφορά σας που πιθανότατα χρησιμοποιούνται ως μηχανισμοί αντιμετώπισης, επισημαίνει η Burrets. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα συμπεριφοράς περιλαμβάνουν την υπερκατανάλωση τροφής, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή την αυξημένη χρήση ναρκωτικών.

Αλλά τα συμπτώματα συμπεριφοράς μπορούν επίσης να εκδηλωθούν ως:

– Αναβολή αποφάσεων

– Απόσυρση από τις κοινωνικές ευθύνες

– Απομόνωση από τους άλλους

– Χαμηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας, ειδικά στην εργασία

«Αν παρατηρήσετε ότι έχετε συμπτώματα συμπεριφοράς, συναισθηματικά συμπτώματα και συμπτώματα σωματικής υγείας, αυτό είναι μια κόκκινη σημαία», λέει η Burrets. «Έχεις καεί», τονίζει.

Πώς να αντιστρέψετε το burn out
Πριν ξεκινήσετε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα εξουθένωσής σας, η Burrets συνιστά να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι αποτέλεσμα άλλων, υποκείμενων παθήσεων υγείας.

Μόλις το κάνετε αυτό, συνιστά να μειώσετε τον φόρτο εργασίας σας και να αφιερώσετε χρόνο για περισσότερη φροντίδα του εαυτού σας.

– Συνιστά μάλιστα να δοκιμάσετε μερικά από τα παρακάτω:

– Άσκηση και σωματική δραστηριότητα

– Ποιοτικός χρόνος με φίλους και οικογένεια

– Ένα νέο χόμπι

– Στοχασμός

Πριν προσθέσετε οτιδήποτε άλλο στο πρόγραμμά σας, είναι σημαντικό «να κοιτάξετε τις απαιτήσεις του χρόνου σας και να αναρωτηθείτε τι μπορεί να αφαιρεθεί με ελάχιστο αντίκτυπο στη ζωή σας.

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να μειώσετε τις ευθύνες σας και να ξανασκεφτείτε τις προτεραιότητές σας, η Burrets αναφέρει ότι αυτή η “θυσία” είναι απαραίτητη για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Ο στόχος είναι να «βγάλουμε κάποια πράγματα από την καθημερινότητα και ίσως να προσθέσουμε κάποιες άλλες δραστηριότητες αντί αυτών ή απλώς περισσότερη ξεκούραση και χαλάρωση.

Το να κάνεις αυτές τις δύσκολες επιλογές, λέει η Burrets, είναι τελικά απαραίτητο για την ανάκαμψη του οργανισμού μας. «Πρέπει να έχουμε όρια για να αποτρέψουμε την εξουθένωση», καταλήγει.

Πηγή: economistas.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *