targeted.gr

Το Μάρκετινγκ του Amiga CD32: Επιθετική Στρατηγική και Λάθη

Από τον Παναγιώτη Νηφόρο

Στο σημερινό αφιέρωμα, το Targeted.gr γυρνά πίσω στο 1993 και εξετάζει το Amiga CD32, την πρώτη 32-bit κονσόλα με CD-ROM στην αγορά. Παρά τα προηγμένα χαρακτηριστικά του, η κονσόλα δεν γνώρισε επιτυχία, κυρίως λόγω της κακής στρατηγικής μάρκετινγκ και της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας. Σε αυτό το άρθρο, αναλύουμε το πώς η Commodore προώθησε το CD32, τη χρήση επιθετικού μάρκετινγκ και τα λάθη που συνέβαλαν στην αποτυχία του.

Επιθετική Στρατηγική Μάρκετινγκ
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές διαφημίσεις του Amiga CD32 είχε το σλόγκαν:
“After Sega’s new baby, Amiga bring you the mother.”

Η Commodore επέλεξε μια επιθετική στρατηγική, συγκρίνοντας το CD32 με το SEGA Mega-CD, μια πρόσθετη συσκευή CD για το SEGA Mega Drive. Με αυτόν τον τρόπο, ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι το AMIGA CD32 δεν ήταν απλώς ένα αξεσουάρ, αλλά μια ολοκληρωμένη κονσόλα επόμενης γενιάς.

Η διαφήμιση τόνιζε επίσης την ανωτερότητα του hardware:
• “The world’s first 32 Bit CD games machine.”
• “Twice as fast and twice as powerful as any other games machine you can buy.”
• “Up to half the price of most 16-bit cartridge games.”

Αυτή η προσέγγιση θύμιζε τη στρατηγική που είχε χρησιμοποιήσει η SEGA με το “Genesis does what Nintendon’t“. Ωστόσο, η Commodore δεν διέθετε τους ίδιους πόρους για να υποστηρίξει αυτή τη στρατηγική.

Όταν το Μάρκετινγκ Δεν Σώζει το Προϊόν

Παρότι η Commodore προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, η καμπάνια είχε αρκετά προβλήματα:

1. Έλλειψη Ισχυρής Διανομής και Υποστήριξης

Παρά το γεγονός ότι το Amiga CD32 είχε τεχνολογικά πλεονεκτήματα, η Commodore δεν είχε τους απαραίτητους συνεργάτες στη διανομή και το λανσάρισμα της κονσόλας. Αυτό οδήγησε σε περιορισμένη διαθεσιμότητα σε πολλές αγορές, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου μπλοκαρίστηκε λόγω νομικών προβλημάτων.

2. Λάθος Τοποθέτηση στην Αγορά

Η Commodore δεν αποφάσισε ποτέ αν το CD32 ήταν μια καθαρά gaming κονσόλα ή ένας υπολογιστής τύπου Amiga με CD drive. Αυτό μπέρδεψε το καταναλωτικό κοινό, ενώ οι developers δεν ήξεραν αν έπρεπε να αναπτύξουν κλασικά παιχνίδια κονσόλας ή ports από Amiga υπολογιστές.

3. Έλλειψη Δυνατών Αποκλειστικών Τίτλων

Το Amiga CD32 στηρίχθηκε κυρίως σε ports παιχνιδιών από Amiga 1200. Παρόλο που ορισμένοι τίτλοι (όπως το Alien Breed: Tower Assault και το Simon the Sorcerer) ξεχώρισαν, δεν υπήρχαν αρκετά αποκλειστικά παιχνίδια για να προσελκύσουν το ευρύ κοινό.

4. Οικονομικά Προβλήματα της Commodore

Την εποχή της κυκλοφορίας του Amiga CD32, η Commodore βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περιορισμένη διαφημιστική δαπάνη και την έλλειψη πόρων για περαιτέρω υποστήριξη της κονσόλας. Μόλις λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του CD32, η Commodore κατέρρευσε, και το σύστημα εγκαταλείφθηκε πρόωρα.

Συμπέρασμα: Τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά;

Αν η Commodore είχε διαφορετική στρατηγική, ίσως το Amiga CD32 να είχε διαφορετική τύχη. Μερικές εναλλακτικές που θα μπορούσαν να το σώσουν περιλαμβάνουν:

• Καλύτερη τοποθέτηση στην αγορά ως πλήρης κονσόλα και όχι ως Amiga με CD drive.
• Δυνατότερη συνεργασία με third-party developers για την ανάπτυξη αποκλειστικών τίτλων.
• Επέκταση στην αγορά των ΗΠΑ, αποφεύγοντας τα νομικά προβλήματα.
• Λιγότερο επιθετικό και πιο στοχευμένο μάρκετινγκ, εστιάζοντας σε πραγματικά πλεονεκτήματα.

Παρότι το Amiga CD32 δεν κατάφερε να επιβιώσει, παραμένει μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στην ιστορία των videogames και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς το λάθος μάρκετινγκ μπορεί να καταστρέψει ένα πολλά υποσχόμενο προϊόν.