Κρασί: Γεμίζει το ποτήρι... των επενδύσεων – Οι πρωταγωνιστές και οι προοπτικές
Από Μαρίνα Φούντα
Οίνος ευφραίνει καρδίαν… επενδυτών. Και όχι άδικα, καθώς ο κλάδος της ελληνικής οινοποιίας συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ως ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της εγχώριας ποτοποιίας. Το ελληνικό κρασί βρίσκεται, μάλιστα, στο κατώφλι μιας νέας εποχής, εν μέσω ραγδαίων ανακατατάξεων και ριζικών αλλαγών που ανατρέπουν άρδην ισορροπίες που ίσχυαν για χρόνια. Ηχηρά ονόματα του παρελθόντος που μέχρι πρόσφατα ηγούνταν της αγοράς βρίσκονται πλέον σε δίνη, ενώ την ίδια ώρα νέοι «παίκτες» κάνουν την είσοδό τους στον κλάδο διεκδικώντας σημαντικά μερίδια. Το βέβαιο είναι ότι ο εγχώριος οινικός χάρτης ξαναγράφεται πλέον από την αρχή.
Τσάνταλης
Μεγάλη είναι πλέον η απόσταση που χωρίζει την εμβληματική οινοποιία Τσάνταλης από τις λαμπρές ημέρες του ένδοξου παρελθόντος, μετά την κατάθεση αίτησης πτώχευσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Μια αίτηση πτώχευσης που επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους της αγοράς και θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο σε λίγες ημέρες και δη στις 11 Οκτωβρίου.
Πλέον το μέλλον μοιάζει εξαιρετικά δυσοίωνο για μια εταιρεία – συνώνυμο της ισχυρής ανάπτυξης του εγχώριου οινοποιητικού κλάδου για πάρα πολλές δεκαετίες, αλλά πολύ περισσότερο για τους δεκάδες εργαζομένους της κι ενώ πρόσφατα συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη διακοπή της παραγωγής της ιστορικής επιχείρησης.
Η αίτηση πτώχευσης της Τσάνταλης δεν αιφνιδίασε τον κλάδο, δεδομένου ότι η εμβληματική εταιρεία με έδρα τον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Η αναστολή δε της παραγωγής στην οποία προχώρησε τον Αύγουστο του 2023 ήρθε ως αποτέλεσμα της έλλειψης της αναγκαίας ρευστότητας για την προμήθεια πρώτων υλών και υλικών εμφιάλωσης.
Μαλαματίνα
Ήταν στις 22 Δεκεμβρίου 2021, όταν, με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η ιστορική οινοποιία Μαλαματίνα, που πλησιάζει τα 130 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής, πέρασε στον όμιλο Mantis, έναν από τους κορυφαίους διανομείς αναψυκτικών, αλκοολούχων ποτών και καταναλωτικών προϊόντων στη χώρας μας. Με την απόφαση του πρωτοδικείου επικυρώθηκε το σχέδιο εξυγίανσης και δημιουργήθηκε μια νέα εταιρεία, η Οινοποιία Μαλαματίνα ΑΕΒΕ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη στην οποία μεταβιβάστηκε μέρος του ενεργητικού και του παθητικού της παλαιάς εταιρείας.
Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, το στρατηγικό πλάνο του ομίλου Mantis για την ιστορική οινοποιία προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, τόσο σε μηχανολογικό εξοπλισμό, όσο και σε πάγια στοιχεία, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της ιστορικής εταιρείας στον εγχώριο οινικό «χάρτη».
Μέσα από το σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης της Μαλαματίνα η νέα ιδιοκτησία στοχεύει στην ενδυνάμωση ενός ιστορικού brand, μακριά από τα προβλήματα και τις αδυναμίες που την οδήγησαν στα αδιέξοδα του παρελθόντος. Υπενθυμίζεται πως στην πενταετία 2015 – 2019 η εταιρεία ήταν σταθερά ζημιογόνος, ενώ για την εξυγίανσή της ο όμιλος Mantis ανέλαβε πάνω από 13 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις σε τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και ιδιώτες.
Ελληνικά Οινοποιεία
Βήμα βήμα ξεδιπλώνει τα τελευταία χρόνια το όραμά του για τις επενδύσεις στον κλάδο του κρασιού στην Ελλάδα ο ομογενής επιχειρηματίας Ηλίας Γεωργιάδης. Ο Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας, επικεφαλής της Sterner Stenhus Greece και βασικός μέτοχος της Premia Properties ΑΕΕΑΠ, εμφανίζεται διατεθειμένος να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στον οινικό κλάδο, συμβάλλοντας στον μετασχηματισμό της εγχώριας ποτοποιίας. Ο Ηλίας Γεωργιάδης μοιράζεται το ίδιο όραμα με τον αδελφό του Θωμά και δεν είναι τυχαίο ότι μέσω της Sterner Stenhus Greece, προχώρησαν στη σύσταση της Ελληνικά Οινοποιεία, μιας εταιρείας συμμετοχών που αποτελεί ορμητήριο για φιλόδοξες επενδύσεις στον κλάδο του ελληνικού κρασιού. Τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου που θα επικεντρώνεται στην παραγωγή και εμπορία καινοτόμων προϊόντων τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό.
Βασικό πυλώνα των Ελληνικών Οινοποιείων αποτελεί η ιστορική οινοποιία Μπουτάρη. Ήταν Απρίλιος του 2022 όταν η Premia Properties ανακοίνωνε την υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης των εταιρειών Ι. Μπουτάρης & Υιός Α.Ε. και Ι. Μπουτάρης Υιός Εταιρεία Συμμετοχών & Επενδύσεων Α.Ε. μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές τους. Η υπογραφή της συμφωνίας προέβλεπε τη ρύθμιση του συνόλου των υφιστάμενων υποχρεώσεων των εταιρειών της Μπουτάρης ύψους 74 εκατ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων 35 εκατ. ευρώ τραπεζικών δανείων, 20 εκατ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο, 11 εκατ. ευρώ υποχρεώσεων σε συνδεδεμένα μέρη και 7,5 εκατ. ευρώ σε τρίτους. Σε ρόλο επενδυτή η Ελληνικά Οινοποιεία, ανέλαβε την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα μέσω μεταβίβασης των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων και των αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων. Το επιχειρηματικό σχέδιο σχεδιάστηκε με ορίζοντα πενταετίας και περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στο brand Boutari, στα εμπορικά σήματα, στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, εκσυγχρονισμό συστημάτων και οργανωτικών δομών, καθώς και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Η Ελληνικά Οινοποιεία διεκδικούσε και την Τσάνταλης, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν την πρόταση που είχε καταθέσει για τη σωτηρία της ιστορικής εταιρείας να μην γίνεται αποδεκτή από τις πιστώτριες τράπεζες.
Στις αρχές του 2024 η Premia Properties ΑΕΕΑΠ προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ, με στόχο να αναπτύξουν περαιτέρω τους αμπελώνες Navarino Vineyards που βρίσκονται στην Costa Navarino στη Μεσσηνία και δη να δημιουργήσουν μέσω μιας νέας επένδυσης, ένα πρότυπο και σύγχρονο οινοποιείο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Premia Properties, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, απέκτησε το 50% της εταιρείας Navarino Vineyards, ενώ η αξία των αμπελώνων και του νέου οινοποιείου, μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει κοντά στα 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το νέο οινοποιείο θα δημιουργηθεί σύμφωνα με παγκόσμια πρότυπα μοντέρνων οινοπαραγωγικών κτημάτων. Οι εγκαταστάσεις θα έχουν παραγωγική δυναμικότητα που θα ξεπερνά αρχικά τις 300 χιλ. φιάλες το χρόνο. Οι ιστορικοί ιδιόκτητοι αμπελώνες Navarinο Vineyards, ηλικίας έως και άνω των 50 ετών, βρίσκονται στο Μουζάκι Τριφυλίας, σε υψόμετρο 400-600μ. και καλύπτουν έκταση 600 περίπου στρεμμάτων. Το σύγχρονο οινοποιείο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024.
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε πριν από έναν χρόνο, στο ελληνικό κρασί αποφάσισε να επενδύσει και η οικογένεια Αντετοκούνμπο. Ειδικότερα, ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας και ο Άλεξ Αντετοκούνμπο μέσω της εταιρείας-ναυαρχίδας τους ANTE INC., αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την Ελληνικά Οινοποιεία και δη να αποκτήσουν το 10% περίπου αυτής «οδηγούμενοι από το βαθύ ενδιαφέρον για τη γεωργία, το πάθος για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων διεθνώς και την επιθυμία να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενός ιστορικού τομέα όπως αυτός της οινοποίησης».
Κτήμα Άλφα
Έτοιμο να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις του οινικού κλάδου εμφανίζεται, την ίδια ώρα, και η εταιρεία Κτήμα Άλφα που βρίσκεται στο Αμύνταιο της Φλώρινας, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας.
Και αυτό γιατί όπως έγινε γνωστό πριν από μερικά 24ωρα, η εταιρεία απέκτησε οινοποιείο στη Σαντορίνη από την Premia Properties, με το τίμημα της συναλλαγής να ανέρχεται στα 6,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οινοποιείο μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 2.211 τ.μ. επί οικοπέδου 23.014 τ.μ. στο Μεγαλωχώρι της Σαντορίνης, ενώ η πώληση πραγματοποιήθηκε σε συνεννόηση με την οινοποιεία Μπουτάρη, με την οποία λύθηκε η μίσθωση του οινοποιείου.
Όπως δε εξηγεί η Premia, η πώληση του οινοποιείου της Σαντορίνης εντάσσεται στο πλαίσιο ενεργητικής διαχείρισης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου με στόχο την μεγιστοποίηση των αποδόσεων μέσω και της πώλησης ακινήτων. Σημειώνεται ότι λόγω αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών στην Σαντορίνη δεν υπήρχε δυνατότητα επέκτασης του οινοποιείου για ενίσχυση του οινοτουρισμού.
Το Κτήμα Άλφα ιδρύθηκε το 1997 από τον έμπειρο αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, ο οποίος έχοντας δραστηριοποιηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, επέλεξε το Αμύνταιο για να δημιουργήσει το δικό του κρασί…
Κουρτάκης
Την ίδια στιγμή, καλά κρατούν τα σενάρια πώλησης της ιστορικής οινοποιίας Ελληνικά Κελάρια Οίνων της οικογένειας Κουρτάκη, η οποία εμφανίζεται σημαντικά αποδυναμωμένη τα τελευταία χρόνια.
Κι όμως παλαιότερα διατηρούσε τον τίτλο του ισχυρότερου «παίκτη» στην ελληνική αγορά του κρασιού.
Η ιστορική επιχείρηση ιδρύθηκε το 1895 από τον Βασίλη Κουρτάκη, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος στη σύγχρονη Ελλάδα που απέκτησε δίπλωμα οινολογίας. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες, τα εμφιαλωτήρια, οι αποθήκες έτοιμων προϊόντων της εταιρείας και το οινοποιείο. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει οινοποιεία στη Ριτσώνα Βοιωτίας, στη Νεμέα Κορινθίας, στην Μαντινεία Αρκαδίας, στην Αιγιαλεία Αχαΐας και στο Ηράκλειο Κρήτης.
Κτήμα Σεμέλη
Μόλις τον περασμένο Ιούλιο το Κτήμα Σεμέλη παρουσίασε στην αγορά το LOW, το πρώτο μερικώς αποαλκοολωμένο κρασί που παράγεται στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη ανάγκη για ελαφρύτερα κρασιά, χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλη αλλά και σε θερμίδες.
Το LOW περιέχει μόλις 6% αλκοόλ, διατίθεται στην αγορά σε λευκό και ροζέ και αποτελεί την ιδανική πρόταση στα all day café bars, την παραλία, τα trendy food restaurants, τα καταστήματα deli και φυσικά για το σπίτι.
Με ιστορία που ξεκινά το 1979, το Κτήμα Σεμέλη έχει εξελιχθεί σε μία από τις κορυφαίες οινοποιητικές μονάδες της Ελλάδας. Από το 2003, ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο λειτουργεί στο Κούτσι της Νεμέας, περιτριγυρισμένο από ιδιόκτητους αμπελώνες, οι οποίοι εκτείνονται σε 50 στρέμματα από τα συνολικά 300 που καλλιεργούνται σε δύο ΠΟΠ ζώνες: τη Νεμέα και τη Μαντινεία. Η εταιρεία απασχολεί πάνω από 50 ειδικευμένους εργαζομένους και εφαρμόζει επιτυχώς ένα προηγμένο ολοκληρωμένο σύστημα διαδικασιών παραγωγής και περιβαλλοντικής φροντίδας.
Πηγή: insider.gr