Καλαμάρι επόμενης γενιάς, ροδέλες με 3D εκτύπωση και ενισχυμένη πρωτεΐνη

Επιστήμονες -ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS Food Science & Technology και μεταδίδει η Studyfinds συνδύασαν δύο βιώσιμες και υποχρησιμοποιούμενες πηγές πρωτεΐνης: φασόλια ροβίτσα (mung beans) και μικροάλγη, προτείνοντας μια νέα εναλλακτική θαλασσινών που ενδεχομένως θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η υπεραλίευση, η ρύπανση των ωκεανών και η επιβάρυνση των θαλάσσιων τροφών με τοξίνες.
Για να δημιουργήσουν το φυτικό καλαμάρι, ανέπτυξαν μια «σύνθετη μελάνη» από πρωτεΐνη φασολιών mung και βιομάζα μικροάλγης και τοποθέτησαν το μείγμα σε 3D εκτυπωτή, ο οποίος σχημάτισε με ακρίβεια ρεαλιστικές ροδέλες καλαμαριού. Προκειμένου να επιτύχουν την κατάλληλη υφή, δοκίμασαν διάφορες συγκεντρώσεις κόμμι γελλάνης, ένα φυσικό συστατικό με τη μορφή τσίχλας και παράγοντα πύκνωσης τροφίμων, περιεκτικότητα σε λίπος και ποσότητες μικροφυκών, διαπιστώνοντας ότι η βέλτιστη φόρμουλα περιείχε 1,5% κόμμι γελλάνης, 2% λίπος και 10% βιομάζα μικροφυκών.
Δείτε επίσης: Πώς τα ψηφιακά εργαλεία λειτουργούν προστατευτικά και μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας
Σύγκριση με το πραγματικό καλαμάρι
Οι τρισδιάστατα εκτυπωμένες ροδέλες τηγανίζονται όπως και οι πραγματικές. Η εκδοχή με 10% μικροάλγη αποδείχθηκε πιο κοντά στις αυθεντικές ροδέλες καλαμαριού ως προς τη σύσταση, την ελαστικότητα και τη συνοχή. Η φυτική εκδοχή, ωστόσο, περιείχε περισσότερη πρωτεΐνη από το αυθεντικό καλαμάρι: 19,61% έναντι 14,21%.
Εφόσον αυξάνονται διαρκώς οι ανησυχίες για τις παραδοσιακές πηγές θαλασσινών, λόγω υπεραλίευσης, απώλειας βιοποικιλότητας και ρύπανσης με μικροπλαστικά και βαρέα μέταλλα, τα φασόλια mung και οι μικροάλγες συνιστούν βιώσιμες επιλογές, με χαμηλές απαιτήσεις σε πόρους. Στην Ταϊλάνδη η βιομηχανία των συγκεκριμένων φασολιών παράγει καθημερινά περίπου 600 τόνους πλούσιων σε πρωτεΐνη υποπροϊόντων, τα οποία συνήθως απορρίπτονται.
Με δεδομένο ότι η παγκόσμια αγορά φυτικών τροφών θα υπερδιπλασιαστεί έως το 2030, τα φυτικά θαλασσινά αποτελούν έναν ακόμα σχετικά αναξιοποίητο τομέα — σήμερα αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1% των προϊόντων φυτικής προέλευσης.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία απαιτεί περαιτέρω βελτίωση, αφού παρατηρήθηκε ότι συγκεντρώσεις μικροάλγης πάνω από 10% επηρέασαν αρνητικά τη δομή του καλαμαριού, ιδιαίτερα κατά το τηγάνισμα.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Top 5 νέες τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε τα επόμενα 10 χρόνια

Γεννημένος στην Αθήνα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, έχοντας ήδη πατήσει τα 30, ο υποφαινόμενος, με σπουδές στην Ψυχολογία, παραμένει ανήσυχος, ανικανοποίητος, λάτρης της συνεχούς αναζήτησης, μανιώδης συλλέκτης αντικειμένων που σχετίζονται με τις προσφιλείς του δραστηριότητες.