Γιατί η πιστοποίηση ISO αποτελεί εργαλείο για την επιβίωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων
Σε μια ανταγωνιστική αγορά, με συνεχείς προκλήσεις, η ανθεκτικότητα και η επιβίωση των οργανισμών και επιχειρήσεων, δεν εξαρτάται μόνο από την καινοτομία και την ευελιξία τους, αλλά και από την ικανότητα συμμόρφωσης και τήρησης των διεθνών προτύπων.
Ειδικά η πιστοποίηση ISO έχει εξελιχθεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο για την επιβίωση και την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και αποτελεί το όχημα προς μια ουσιαστική πορεία προς την επιχειρηματική ανθεκτικότητα, όπως αναφέρει στο Capital.gr ο Γενικός Διευθυντής του Φορέα Πιστοποίησης AXIA CERT Χάρης Μπακολουκάς. Όπως τονίζει, “η πιστοποίηση ISO δεν είναι απλώς μια γραφειοκρατική απαίτηση- είναι μια στρατηγική επιλογή για την επιβίωση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της λειτουργικής αποδοτικότητας, έως τον μετριασμό των κινδύνων και την ικανοποίηση των προσδοκιών των πελατών, η πιστοποίηση ISO παρέχει το πλαίσιο για βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα”.
“Η επένδυση στην πιστοποίηση ISO δεν είναι απλώς μια δαπάνη, είναι μια επένδυση στην ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. Με την υιοθέτηση των προτύπων ISO, οι επιχειρήσεις μπορούν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να ευδοκιμήσουν μπροστά στις αντιξοότητες, να τοποθετηθούν ως ηγέτες στους κλάδους τους και να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια” συμπληρώνει.
Σημειώνεται πως η AXIA CERT έχει πιστοποιήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 2.000 Συστήματα Διαχείρισης στους τομείς της Ποιότητας, της Ασφάλειας, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, σε οργανισμούς και επιχειρήσεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
O Γενικός Διευθυντής του Φορέα Πιστοποίησης AXIA CERT Χάρης Μπακολουκάς
Γιατί είναι απαραίτητα η πιστοποίηση ISO
Όπως εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής του Φορέα Πιστοποίησης AXIA CERT, η πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών είναι πλέον το ζητούμενο και απαίτηση των πελατών κυρίως στις αναπτυγμένες οικονομίες. Μέσα από την πιστοποίηση, οι πελάτες βεβαιώνονται ότι το προϊόν ή η υπηρεσία που αγοράζουν, φέρει πράγματι, τα χαρακτηριστικά τα οποία έχει υποσχεθεί η επιχείρηση που το παρέχει.
Ειδικά η πιστοποίηση ISO παρέχει ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών και απαιτήσεων που εφόσον εφαρμοστούν, διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται σταθερά στις προσδοκίες των πελατών. Τα πρότυπα αυτά είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα και προσφέρουν αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στην ποιότητα και στα χαρακτηριστικά των προϊόντων και των υπηρεσιών μιας επιχείρησης. Είτε πρόκειται για το ISO 9001 για τη διαχείριση της ποιότητας, είτε για το ISO 14001 για την περιβαλλοντική διαχείριση, είτε για το ISO 27001 για τη διαχείριση της ασφάλειας των πληροφοριών, κάθε πιστοποίηση σηματοδοτεί τη δέσμευση για την συμμόρφωση, τη συνεχή βελτίωση και την επίτευξη της αριστείας.
Επιπλέον, η πιστοποίηση ISO συχνά ανοίγει πόρτες σε νέες αγορές όπου η συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα αποτελεί προϋπόθεση, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν προσοδοφόρες ευκαιρίες, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τα εμπόδια εισόδου.
Αναλυτικά, τα πλεονεκτήματα για μια επιχείρηση είναι:
Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερο από ποτέ, λόγω της διαδικτυακής αμεσότητας. Η πιστοποίηση ISO χρησιμεύει ως ισχυρό διαφοροποιητικό στοιχείο, σηματοδοτώντας στους πελάτες και τους συνεργάτες ότι μια επιχείρηση, ακολουθεί τυποποιημένες διαδικασίες, συμμορφώνεται με τους Κανονισμούς, ελέγχει το αποτύπωμα της στο περιβάλλον και στην κοινωνία, εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές λειτουργίας και τελικά εφαρμόζει πρότυπα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας. Αυτή η διαφοροποίηση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάληψη συμβάσεων, την εξασφάλιση συνεργασιών και την επέκταση του μεριδίου αγοράς, ιδίως σε κλάδους όπου η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι υψίστης σημασίας.
Λειτουργική αποδοτικότητα και μείωση του κόστους
Τα πρότυπα ISO δίνουν έμφαση στις αποτελεσματικές διαδικασίες και στη συνεχή βελτίωση της απόδοσης. Με την εφαρμογή αυτών των προτύπων, οι επιχειρήσεις εξορθολογούν τις διαδικασίες τους, μειώνουν τη σπατάλη, προστατεύουν την υγεία του προσωπικού τους, βελτιώνουν την παραγωγικότητα τους, καθώς και τη χρήση των διαθέσιμων πόρων. Αυτό οδηγεί μακροπρόθεσμα σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους και αποφυγή δαπανών.
Μετριασμός των κινδύνων
Το επιχειρηματικό περιβάλλον γίνεται αναμφίβολα όλο και πιο πολύπλοκο και απαιτητικό, νέες απειλές αλλά και ευκαιρίες εμφανίζονται συνεχώς και οι κίνδυνοι είναι αναπόφευκτοι. Η πιστοποίηση ISO συμβάλλει στον μετριασμό αυτών των κινδύνων με τη δημιουργία ισχυρών πλαισίων αναγνώρισης και διαχείρισης κινδύνων. Είτε πρόκειται για τη διασφάλιση της ασφάλειας των δεδομένων, τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή τη διατήρηση της ασφάλειας των προϊόντων, τα πρότυπα ISO παρέχουν συστηματικές προσεγγίσεις για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και τον μετριασμό των κινδύνων, προστατεύοντας έτσι τις επιχειρήσεις από πιθανές ευθύνες, κυρώσεις και ζημιές στη φήμη τους.
Ενίσχυση της αξιοπιστίας και της ανθεκτικότητας
Η αξιοπιστία και η φήμη μιας επιχείρησης είναι ζήτημα υψίστης σημασίας. Η πιστοποίηση ISO ενισχύει την αξιοπιστία των επιχειρήσεων, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή τους στην ποιότητα και την ικανοποίηση των πελατών. Αυτό όχι μόνο ενισχύει τις σχέσεις με τους υφιστάμενους πελάτες, αλλά δημιουργεί και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Επιπλέον, η πιστοποίηση ISO ενισχύει την ανθεκτικότητα, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αντέξουν τις οικονομικές υφέσεις και να αναδειχθούν ισχυρότερες σε δύσκολες εποχές.
Ο ρόλος των Φορέων Πιστοποίησης
Οι Φορείς Πιστοποίησης μέσα από την επιθεώρηση των επιχειρήσεων, αξιολογούν τον βαθμό συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των αντίστοιχων προτύπων ISO και ανάλογα του αποτελέσματος, χορηγούν την πιστοποίηση.
Στην ουσία οι Φορείς Πιστοποίησης λειτουργούν ως εκπρόσωποι των πελατών των επιχειρήσεων ή των καταναλωτών. Με την πιστοποίηση που χορηγούν, εγγυώνται ότι η επιχείρηση εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης το οποίο διασφαλίζει ότι προσφέρει προς τον πελάτη της αυτό που υπόσχεται.
Το σήμα της πιστοποίησης εμπνέει και ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πελατών, για το αγαθό ή την υπηρεσία που πρόκειται να αγοράσει.
Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία
Παράλληλα, η πιστοποίηση ISO δεν ωφελεί μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και την ελληνική οικονομία σε διάφορους τομείς:
Οικονομική ανάκαμψη και ανταγωνιστικότητα
Η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες, αντιμετώπισε οικονομικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια. Η πιστοποίηση ISO αποτελεί μια ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην παγκόσμια σκηνή. Με την απόκτηση πιστοποιήσεων ISO, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να διαβεβαιώσουν τους πελάτες τους και διεθνείς εταίρους τους, για τη δέσμευσή τους στην ποιότητα, στην ασφάλεια, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη και τήρηση πολιτικών κατά των διακρίσεων και της διαφθοράς, αποκτώντας έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην τοπική και παγκόσμια αγορά.
Προσέλκυση ξένων επενδύσεων
Οι νέες επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Η πιστοποίηση ISO μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την προσέλκυση επενδυτών που δίνουν προτεραιότητα στην αποτελεσματικότητα, την αξιοπιστία αλλά και την καλή φήμη στους τομείς προστασίας περιβάλλοντος, κοινωνικών δράσεων και εφαρμογής αρχών χρηστής διακυβέρνησης τους.. Ένα εκτεταμένο δίκτυο επιχειρήσεων με πιστοποίηση ISO ενισχύει την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επίσης βελτιώνονται οι προοπτικές και αυξάνονται οι πιθανότητες να προσελκύσουν επενδυτές και να επιτύχουν χρηματοδοτήσεις, αναγκαίες για την υλοποίηση των αναπτυξιακών σχεδίων τους.
Αύξηση των εξαγωγών και διείσδυση σε νέες αγορές
Μία από τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις(ΜΜΕ), είναι η πρόσβαση σε νέες εξαγωγικές αγορές. Η πιστοποίηση ISO, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα και τους κανονισμούς, λειτουργεί ως διαβατήριο για τις αγορές αυτές, εμπνέοντας εμπιστοσύνη στους δυνητικούς πελάτες και συνεργάτες. Με διαδικασίες και προϊόντα πιστοποιημένα κατά ISO, οι ΜΜΕ μπορούν να διεισδύσουν αποτελεσματικότερα σε νέες αγορές, να διευρύνουν την πελατειακή τους βάση και να διαφοροποιήσουν τις ροές των εσόδων τους, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από τις συνθήκες της τοπικής αγοράς.
Με προϊόντα και υπηρεσίες πιστοποιημένα κατά ISO, οι Έλληνες εξαγωγείς μπορούν να επιχειρήσουν διείσδυση σε νέες αγορές με αυτοπεποίθηση, επιτυγχάνοντας ανάπτυξη και καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. Ειδικά στον τομέα τον τροφίμων με δεδομένη την υψηλή ποιότητα των προϊόντων διατροφής που είναι δυνατόν να παράγονται στην Ελλάδα, η πιστοποίηση, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000 και τα σχήματα πιστοποίησης IFS, BRC και FSCC 22000 τα οποία διασφαλίζουν και την ασφάλεια των τελικών προϊόντων, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο στην βελτίωση των εξαγωγών.
Ενίσχυση του τουριστικού τομέα
Οι πιστοποιήσεις ISO, ιδίως σε τομείς όπως η περιβαλλοντική διαχείριση (ISO 14001), η ποιότητα των υπηρεσιών (ISO 9001) αλλά και η συμμόρφωση με εταιρικά σχήματα πιστοποίησης που έχουν αναπτυχθεί από μεγάλους διεθνείς τουριστικούς πράκτορες, μπορούν να ενισχύσουν τον ελληνικό τουριστικό τομέα. Επιδεικνύοντας δέσμευση για εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών, διασφάλιση εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς διακρίσεις και συμμόρφωση με τα απαιτούμενα πρότυπα υπηρεσιών, τα πιστοποιημένα ξενοδοχεία, θέρετρα και αξιοθέατα μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους και υψηλότερου επιπέδου και οικονομικής επιφάνειας επισκέπτες, αυξάνοντας τα έσοδα και στηρίζοντας τις τοπικές οικονομίες.
Ανάπτυξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) – Δείκτες και Στόχοι
Οι ΜΜΕ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης σύμφωνα με πρότυπα ISO και η πιστοποίηση τους προσφέρει στις ΜΜΕ ένα πλαίσιο λειτουργίας και έναν οδικό χάρτη για την αναγνώριση και διαχείρισης κινδύνων και ευκαιριών, την ανάπτυξη και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους. Μέσω της υιοθέτησης προτύπων ISO, οι ελληνικές ΜΜΕ, ενεργοποιούνται για να τυποποιήσουν τις διαδικασίες τους, να επιδιώξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, να βελτιώσουν τους τρόπους εξυπηρέτησης πελάτων και προώθησης πωλήσεων, να βελτιώσουν τη λειτουργική τους αποτελεσματικότητα, και να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους, ανοίγοντας το δρόμο για μακροπρόθεσμη επιτυχία και ανθεκτικότητα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Επίσης παροτρύνονται οι υπεύθυνοι λειτουργίας των MΜΕ επιχειρήσεων να θεσπίσουν δείκτες και να ορίσουν στόχους ώστε να μετριέται η απόδοση των επιχειρήσεων τους.
Αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα
Η πιστοποίηση ISO δεν περιορίζεται στον ιδιωτικό τομέα- είναι εξίσου σημαντική και για τον δημόσιο τομέα. Οι ελληνικές κυβερνητικές υπηρεσίες μπορούν να επωφεληθούν από πιστοποιήσεις ISO, όπως το ISO 9001 για τη διαχείριση της ποιότητας και το ISO 27001 για τη διαχείριση της ασφάλειας πληροφοριών. Οι πιστοποιημένοι με ISO δημόσιοι οργανισμοί μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν, να εμπνεύσουν αισιοδοξία και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.
Μετάβαση στην πράσινη οικονομία
Η Ελλάδα αγκαλιάζει όλο και περισσότερο τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Οι πιστοποιήσεις ISO που σχετίζονται με την περιβαλλοντική διαχείριση (ISO 14001) και τη διαχείριση ενέργειας (ISO 50001) διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση. Ευθυγραμμιζόμενες με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, την ελληνική νομοθεσία και τα διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό και ενεργειακό τους αποτύπωμα, να ενισχύσουν τις πρακτικές για βιώσιμη ανάπτυξη και να συμβάλλουν σε μια πράσινη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Ειδικά η μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος (Carbon Footprint) και η επαλήθευση του από διαπιστευμένους Φορείς Πιστοποίησης και Επαλήθευσης, θα αποτελέσει πολύ σύντομα παράγοντα που θα επηρεάζει την φήμη μιας επιχείρησης, αλλά και την αποδοχή της από την Αγορά και τα επενδυτικά κεφάλαια.
Συμπερασματικά, όπως σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής του Φορέα Πιστοποίησης AXIA CERT Χάρης Μπακολουκάς, στο ταξίδι της ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων, η πιστοποίηση ISO είναι ο μονόδρομος που οδηγεί στην επιτυχία. Είναι ένα ταξίδι μετασχηματισμού, ενδυνάμωσης και απεριόριστων δυνατοτήτων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να αγκαλιάσουν αυτό το μονοπάτι ολόψυχα, γνωρίζοντας ότι ο προορισμός δεν είναι απλώς η ανάπτυξη, αλλά η ευημερία για τις ίδιες, για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία στο σύνολό της. Καθώς ξεκινούν αυτό το ταξίδι, ανοίγουν το δρόμο για ένα λαμπρότερο μέλλον, ένα μέλλον που βασίζεται σε θεμέλια αριστείας, ακεραιότητας και ακλόνητης δέσμευσης στην επιτυχία.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Φορέα Πιστοποίησης AXIA CERT στο τηλ.: 2102581458 και στο email: contact@axiacert.com
Πηγή: capital.gr