Ερευνητικό πρόγραμμα για διαστημικά τρόφιμα

Ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για τη δυνατότητα καλλιέργειας εργαστηριακών τροφίμων σε συνθήκες χαμηλής βαρύτητας και υψηλής ακτινοβολίας βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να εξευρεθούν νέοι τρόποι μείωσης του κόστους σίτισης των αστροναυτών. Το πείραμα από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, το οποίο ενδέχεται να ξεπεράσει τα 20.000 ευρώ ημερησίως αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός μικρού πιλοτικού εργοστασίου παραγωγής τροφής στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) σε δύο χρόνια.
«Η τροφή που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα είναι απαραίτητη αν ο στόχος της NASA είναι να γίνει ο άνθρωπος ένα πολυπλανητικό είδος» δήλωσε στο BBC ο Δρ. Ακίλ Σάμσουλ, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας Frontier Space, με έδρα το Μπέντφορντ στη Βρετανία.
«Το όνειρό μας» σημειώνει «είναι να έχουμε εργοστάσια σε τροχιά και στη Σελήνη. Πρέπει να δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις παραγωγής εκτός του κόσμου μας αν θέλουμε να παρέχουμε την υποδομή που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται στο διάστημα.»
Η εργαστηριακή τροφή περιλαμβάνει την καλλιέργεια συστατικών τροφίμων, όπως πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και δοχεία και τη μετέπειτα επεξεργασία τους, ώστε να αποκτούν την εμφάνιση και τη γεύση των συμβατικών τροφίμων. Ήδη, το εργαστηριακό κοτόπουλο διατίθεται προς πώληση στις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη, ενώ η μπριζόλα αναμένει έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.
Δείτε επίσης: Αύξηση τιμών έως και 377% για τις ΗΠΑ από την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Shein
Η NASA και οι άλλες διαστημικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες που επιδιώκουν να έχουν μακροχρόνια παρουσία στη Σελήνη, σε τροχιές διαστημικών σταθμών, χρειάζονται προφανώς μεγάλες ποσότητες τροφής για δεκάδες και μελλοντικά εκατοντάδες αστροναύτες που θα ζουν και θα εργάζονται στο διάστημα, κάτι που θα ήταν απαγορευτικά ακριβό αν γινόταν μέσω πυραύλων, σύμφωνα με τον Δρα Σαμσούλ. Κατά συνέπεια η καλλιέργεια τροφής στο διάστημα συνιστά μια συμφέρουσα και λογική εναλλακτική: «Μπορούμε να ξεκινήσουμε απλά με πουρέ πατάτας ενισχυμένο με πρωτεΐνη και να φτάσουμε σε πιο σύνθετα φαγητά που θα μπορούμε να παρασκευάσουμε στο διάστημα. Αλλά μακροπρόθεσμα, μπορούμε να βάλουμε τα συστατικά τροφής εργαστηρίου σε εκτυπωτή 3D και να εκτυπώσουμε ό,τι θέλουμε στο διαστημικό σταθμό, όπως μια μπριζόλα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο Δρ. Ροντρίγκο Λεντέσμα-Αμάρο, Διευθυντής του Κέντρου Bezos, εξηγεί σχετικά : «Θέλουμε να δημιουργήσουμε φαγητό που να είναι οικείο στους αστροναύτες που προέρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου, έτσι ώστε να παρέχουμε άνεση. Μπορούμε να δημιουργήσουμε γαλλικά, κινεζικά και ινδικά πιάτα. Θα είναι δυνατό να αναπαραχθεί κάθε είδος κουζίνας στο διάστημα».
Σύμφωνα με πόρισμα της έρευνας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό επισημαίνεται ότι η βιοχημεία των αστροναυτών μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια μακροχρόνιων αποστολών στο διάστημα, διαταράσσεται η ορμονική τους ισορροπία και αλλάζουν τα επίπεδα σιδήρου, ενώ χάνουν ασβέστιο από τα κόκκαλά τους. Οι αστροναύτες επομένως θα πρέπει να καταναλώνουν συμπληρώματα, ενώ προφανώς μια εργαστηριακή τροφή, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε, ενδεχομένως, να προσαρμοστεί περιλαμβάνοντας τα επιπρόσθετα απαιτούμενα συστατικά.