targeted.gr

Το τραπέζι του μέλλοντος: Πρωτεΐνες από έντομα, εργαστηριακό κρέας και βιώσιμες τροφές

Ειδικοί επιστήμονες σε συνεργασία με την εταιρεία HelloFresh παρουσίασαν πέντε καινοτόμα, φιλικά προς το περιβάλλον πιάτα που εκτιμάται ότι θα μπουν στο καθημερινό μας μενού έως το 2050, τα οποία χαρακτηρίζονται από χαμηλή περιεκτικότητα σε τυρί, πλήρη απουσία κρέατος, δύο συστατικά που συνδέονται με υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.

Μεταξύ των προτάσεων οι νέες διατροφικές επιλογές περιλαμβάνουν stir fry με νουντλς από φύκια kelp, κεφτέδες από μανιτάρια και σόργο, μακαρόνια από πρωτεΐνη σόγιας και ramen με τέμπε – ένα ζυμωμένο προϊόν σόγιας. Τρόφιμα που σταδιακά θα αποτελέσουν βασικό κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής, με δεδομένο ότι πολλά από τα συστατικά τους χαρακτηρίζονται από χαμηλές εκπομπές ρύπων και αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες, στοιχεία που τα καθιστούν ιδανικά για ένα μέλλον με αυξημένη κλιματική μεταβλητότητα.

Δείτε επίσης: Η Apple εισέρχεται στην επανάσταση των εγκεφαλικών εμφυτευμάτων

Οι καλλιέργειες που θα κυριαρχήσουν μελλοντικά διακρίνονται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες: τοπικές καλλιέργειες, φυτά που απορροφούν αέρια του θερμοκηπίου, ανθεκτικά σιτηρά από τις Άνδεις και την Αφρική και «εξωτικά» τρόφιμα που μπορούν πλέον να καλλιεργούνται τοπικά, τα οποία περιλαμβάνουν δέντρα όπως καρυδιές, εσπεριδοειδή και ελιές, μύδια και στρείδια που απορροφούν άνθρακα από το περιβάλλον τους. Ας σημειωθεί ότι σημαντική θέση θα έχουν τα φύκια και οι βρώσιμοι κάκτοι, που ήδη χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακά πιάτα, όπως τα tacos και οι μαρμελάδες.

Ας σημειωθεί ακόμη ότι πολλά από τα τρόφιμα του μέλλοντος προέρχονται από αρχαίες καλλιέργειες που καλλιεργούνται εδώ και αιώνες στις Άνδεις και την Αφρική, όπως ο περουβιανός αμάραντος (κιβίτσα), το κανίχουα, το τεφ και το φόνιο, τα οποία αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανθεκτικά σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες.

Ειδικότερα οι τάσεις που θα διαμορφώσουν τη διατροφή του 2050 οφείλονται στην τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες. Ειδικότερα αναμένεται η διαχείριση των αποθεμάτων στο σπίτι να γίνεται μέσω συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, που θα παραγγέλνουν αυτόματα τα απαραίτητα τρόφιμα με βάση τις προσωπικές μας διατροφικές ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η αστική γεωργία, ήτοι λαχανικά που θα καλλιεργούνται ακόμη και σε αστικά διαμερίσματα, ενώ οι συσκευασίες τροφίμων θα αποκτήσουν τεχνολογία blockchain για την παρακολούθηση του αποτυπώματος άνθρακα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Καλαμάρι επόμενης γενιάς, ροδέλες με 3D εκτύπωση και ενισχυμένη πρωτεΐνη