targeted.gr

Το gaming ενισχύει την ψυχική υγεία, αλλά υπό προϋποθέσεις

Παρά τα ελπιδοφόρα ευρήματα έρευνας σχετικά με το gaming και την ψυχική υγεία, πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες πάνω στο θέμα αυτό.

Από Αιμίλιος Γραφάκης

Μια νέα μελέτη στην Ιαπωνία με σχεδόν 100.000 συμμετέχοντες, ηλικίας 10 έως 69 ετών, αποκαλύπτει ότι το gaming – ακόμα και μόνο η κατοχή μιας κονσόλας – μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία. Ωστόσο, η υπερβολική ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ευημερία μας.

Η έρευνα διεξήχθη από το 2020 έως το 2022, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, και εστίασε στην επιρροή του gaming στη ζωή των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έγινα κάτοχοι Nintendo Switch και PlayStation 5 παρουσίασαν βελτίωση στην ψυχική τους υγεία και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή. Ωστόσο, όσοι έπαιζαν πάνω από τρεις ώρες την ημέρα είδαν τη ψυχική τους υγεία να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Παρά τα ενδιαφέροντα ευρήματα, η μελέτη είχε περιορισμούς. Πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η ψυχική υγεία επηρεάστηκε έντονα από την πανδημία, και δεν διαχωρίστηκαν οι διάφοροι τύποι παιχνιδιών που ενδεχομένως να είχαν διαφορετική επίδραση στην ψυχολογία των παικτών. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν 3 συμβουλές για να μία πιο θετική εμπειρία gaming που θα μπορούσε να βελτιώσει την ψυχική υγεία.

Πρώτα από όλα, όρια στον χρόνο παιχνιδιού. Ο καθορισμός συγκεκριμένων χρονικών ορίων μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των αρνητικών συνεπειών που συνδέονται με την υπερβολική χρήση οποιασδήποτε συσκευής. Έπειτα, προσεκτική επιλογή παιχνιδιών. Τα παιχνίδια που ενισχύουν τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων είναι καλύτερα από όσα προωθούν την επιθετικότητα. Τέλος, προσοχή στις συνήθειες ύπνου και διατροφής. Πρέπει πάντα να υπάρχει ισορροπία και το gaming δεν πρέπει να διαταράσσει τον ύπνο ή την ισορροπημένη διατροφή.

Αν και τα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι ελπιδοφόρα, χρειάζεται προσοχή και ισορροπία στον χρόνο που αφιερώνει κανείς στο gaming, όπως και σε κάθε άλλη δραστηριότητα, καθώς και περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του gaming στην ψυχική υγεία.

Πηγή: techmaniacs.gr