Θυμόμαστε ένα από τα πιο τρομακτικά jumpscare στο Insidious
Κυκλοφόρησε στις 1 Απριλίου 2010 και μας χάρισε ένα από τα πιο τρομακτικά jumpscares!

Από τον Αντώνη Παυλίδη
Η τεχνική του jump-scare είναι ένα από τα πιο διάσημα εργαλεία τρόμου στον κινηματογράφο. Η συγκεκριμένη τεχνική έχει τις ρίζες της στα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου, με το πρώτο επίσημο jump-scare να φημολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε το 1925 στην ταινία The Phantom of the Opera. Στη συγκεκριμένη σκηνή, όταν η Christine αφαιρεί τη μάσκα από το πρόσωπο του Phantom, το κοινό βιώνει το πρώτο πραγματικό σοκ στην ιστορία του σινεμά.
Παρά τη μακρόχρονη ιστορία της, η τεχνική έχει απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της κακής και υπερβολικής χρήσης της στις σύγχρονες ταινίες τρόμου. Ο διάσημος σκηνοθέτης Alfred Hitchcock είχε περιγράψει την τεχνική του jump-scare με τον καλύτερο τρόπο, λέγοντας: «Δεν υπάρχει τρόμος στο μπαμ, αλλά μόνο στην αναμονή για αυτό.» Αυτή η δήλωση εξηγεί το μυστικό πίσω από την επιτυχία ενός καλού jump-scare. Ο τρόμος δεν προέρχεται μόνο από την απότομη κίνηση ή τον ξαφνικό θόρυβο, αλλά από το αργό, μεθοδικό χτίσιμο της σκηνής. Στοιχεία όπως η μουσική, το περιορισμένο οπτικό πεδίο στο κάδρο και οι σκοτεινές γωνίες προετοιμάζουν το κοινό για την τελική κλιμάκωση, το μπαμ που εάν είναι αποτελεσματικό, θα μείνει μαζί σου μέχρι το τέλος της ταινίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS! ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Στο Insidious του 2010, η τεχνική του jump-scare χρησιμοποιείται με εξαιρετική δεξιοτεχνία, ιδιαίτερα στη σκηνή με τον κόκκινο δαίμονα. Καθώς η Lorraine λοιπόν εξιστορεί τον εφιάλτη της στον γιο της και με την ιστορία να κλιμακώνεται, ο σκηνοθέτης αλλάζει συνεχώς το πλάνο μεταξύ των δυο ώσπου φτάνει τελικά η στιγμή που ο κόκκινος δαίμονας εμφανίζεται αναπάντεχα πίσω από τον χαρακτήρα. Η οπτικοποίηση του τρόμου στην συγκεκριμένη σκηνή μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά ότι ανήκει στα highlights της ταινίας. Ο δαίμονας, με το τρομακτικό κόκκινο πρόσωπό του, σε συνδυασμό με τη μουσική και την ξαφνική, επιθετική εμφάνισή του, δημιουργεί ένα αξέχαστο και ανατριχιαστικό αποτέλεσμα που μένει χαραγμένο στη μνήμη του θεατή.
Αυτή η σκηνή στο Insidious αποδεικνύει πως ένα jump-scare, όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να κάνει την διαφορά στην συνολική εμπειρία. Δεν είναι απλώς ένα ξαφνικό σοκ, αλλά ένα καλά μελετημένο στοιχείο που ενισχύει την αγωνία και την ένταση της ταινίας. Όσον αφορά την σκηνή του κόκκινου δαίμονα, τρόπος με τον οποίο ο James Wan χτίζει τον τρόμο, αξιοποιώντας τη μουσική, το στήσιμο της κάμερας και τις ερμηνείες, δείχνει γιατί παραμένει μια από τις πιο χαρακτηριστικές της ταινίες αλλά και του είδους γενικότερα.
Πηγή: unboxholics.com