targeted.gr

Ταχυμεταφορές: Η μάχη των "έξυπνων" θυρίδων και ο ρόλος της Κίνας

της Ματίνας Χαρκοφτάκη

Η αγορά των “έξυπνων” θυρίδων (lockers) καταγράφει εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς η αυξανόμενη εξοικείωση του κοινού με αυτή την αυτοματοποιημένη μέθοδο παράδοσης και παραλαβής δεμάτων οδηγεί σε ραγδαία διείσδυση. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως, ενώ σήμερα οι θυρίδες αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των παραδόσεων της αγοράς ταχυμεταφορών, μέσα στην επόμενη δεκαετία το ποσοστό αυτό μπορεί να ξεπεράσει το 20%.

Επισημαίνεται ότι η κινεζική Shein και η πλατφόρμα Temu έχουν φέρει σημαντικές αλλαγές στη διακίνηση δεμάτων στην Ελλάδα, με την αύξηση του όγκου να είναι εντυπωσιακή. Οι δύο πλατφόρμες, γνωστές για τις προσιτές τιμές και την πληθώρα επιλογών, έχουν κερδίσει το ελληνικό κοινό, ενισχύοντας τη ζήτηση για παραδόσεις μικροδεμάτων. Ειδικότερα, η Shein, με τις γρήγορες αποστολές της και την ευρεία γκάμα προϊόντων μόδας, έχει αυξήσει τις παραγγελίες που καταλήγουν σε έξυπνα lockers, προσφέροντας ευελιξία στους καταναλωτές. Παράλληλα, η Temu, που δραστηριοποιείται δυναμικά στον τομέα των gadgets, ειδών σπιτιού και αξεσουάρ, έχει ενισχύσει τις εισαγωγές δεμάτων από την Ασία.

Ο χάρτης των lockers
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, οι δύο πλατφόρμες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου, με τις αποστολές τους να αποτελούν σημαντικό μέρος των διεθνών εισαγωγών. Οι παραγγελίες μέσω αυτών των πλατφορμών καταφθάνουν πλέον σε έξυπνες θυρίδες, επιτρέποντας στους χρήστες να παραλαμβάνουν δέματα σε ώρες που τους εξυπηρετούν. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τους συγκεκριμένους παρόχους αποτελεί δείγμα της μεταβαλλόμενης καταναλωτικής συμπεριφοράς, με περισσότερους Έλληνες να στρέφονται στις διεθνείς αγορές για τις αγορές τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ACS, Box Now και Skroutz έχουν ριχτεί στη μάχη των έξυπνων θυρίδων, προσφέροντας στους καταναλωτές τη συγκεκριμένη επιλογή για την παραλαβή των δεμάτων. Η ACS έχει ήδη εγκαταστήσει περίπου 600 lockers με 24.000 θυρίδες, θέτοντας στόχο να φτάσει τα 3.000 lockers μέσα στα επόμενα χρόνια, πενταπλασιάζοντας την τρέχουσα χωρητικότητα. Αντίστοιχα, η Box Now πρωτοπορεί με πάνω από 120.000 θυρίδες σε 2.400 lockers, εξυπηρετώντας περισσότερα από 11 εκατομμύρια δέματα μέσω συνεργασίας με 4.000 e-shops. Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει επιπλέον 4 εκατομμύρια ευρώ το 2025, αυξάνοντας τις θυρίδες στις 150.000 και επεκτείνοντας το δίκτυό της σε 10 ελληνικά νησιά. Η Box Now λειτουργεί επίσης 40 μίνι καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με κάθε κατάστημα να περιλαμβάνει περίπου 20 τ.μ. γεμάτα έξυπνες θυρίδες. Η πληρότητα των θυρίδων της εταιρείας φτάνει ακόμα και το 60%, επιβεβαιώνοντας τη ζήτηση για τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Παρά την ανάπτυξη, η αγορά των έξυπνων θυρίδων αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η διαθεσιμότητα χώρων και το υψηλό κόστος εγκατάστασης.

Οι ταχυμεταφορές
Σε ό,τι αφορά γενικότερα την πορεία του κλάδου των ταχυμεταφορών στη χώρα μας, εμφανίζει υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, καθώς ένας περιορισμένος αριθμός εταιρειών καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος σε επίπεδο εσόδων. Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε πριν από μερικές μέρες στη δημοσιότητα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και αφορά τη χρήση του 2023, αν και η αγορά των ταχυμεταφορών κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο, με την είσοδο 76 νέων επιχειρήσεων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων λειτουργούν σε 720, έναντι 713 το προηγούμενο έτος, ωστόσο το 65% του συνολικού όγκου ταχυδρομικών αντικειμένων διακινήθηκε από μόλις έξι επιχειρήσεις.

Τα έσοδα συνολικά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο ανήλθαν σε 607 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 16% σε σχέση με το 2022, ενώ διακινήθηκαν 134 εκατ. ταχυδρομικά αντικείμενα, κατά 11% περισσότερα απ’ ό,τι το προηγούμενο έτος. Η αυξητική πορεία που ακολουθούν τα έσοδα και το πλήθος των διακινηθέντων αντικειμένων την τελευταία δεκαετία οφείλεται στην εντυπωσιακή ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, η οποία επηρεάζει ανοδικά τη διακίνηση μικροδεμάτων και δεμάτων. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών διακίνησαν φακέλους σε ποσοστό 33% και δέματα-μικροδέματα σε ποσοστό 67% του πλήθους των ταχυδρομικών αντικειμένων. Αντίστοιχα, οι φάκελοι απέφεραν στις επιχειρήσεις εμφανώς λιγότερα έσοδα (21%) από ό,τι τα δέματα-μικροδέματα (79%). Επισημαίνεται ότι το 2023, όπως και το 2022, ο μεγαλύτερος όγκος των ταχυδρομικών αντικειμένων (65%) διακινήθηκε από μόλις έξι επιχειρήσεις, σε σύνολο 720 επιχειρήσεων, καταλαμβάνοντας το 74% των εσόδων της εν λόγω αγοράς.

Το 83% των ταχυδρομικών αντικειμένων που διακινήθηκαν προς το εσωτερικό και το εξωτερικό προήλθε από τις περιοχές της Αττικής και της Μακεδονίας, ενώ στις ίδιες περιοχές κατέληξε το 62% των αποστολών. Τα δεδομένα αυτά αναδεικνύουν τον κομβικό ρόλο των συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών στην εγχώρια και διεθνή αγορά ταχυμεταφορών.

Η ανάπτυξη του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου έδωσε ισχυρή ώθηση στις επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς το 23% των εσόδων τους προήλθε από αποστολές προς το εξωτερικό και το 16% από διανομές αντικειμένων που εισήλθαν στη χώρα. Οι κυριότερες εξαγωγές ταχυδρομικών αντικειμένων κατευθύνθηκαν προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (70%), τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (11%) και την υπόλοιπη Ευρώπη (10%). Αντίστοιχα, οι περισσότερες εισαγωγές προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (94%), την υπόλοιπη Ευρώπη (2%) και την Ασία (2%).

Σημαντικό μέρος των εσόδων, το 93%, προήλθε από πελάτες με σύμβαση, ενώ μόνο το 7% προήλθε από πελάτες λιανικής. Μεγάλοι πελάτες του κλάδου ήταν κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο αντιπροσώπευσε το 43% των εσόδων. Ακολούθησαν οι πελάτες του γενικού εμπορίου (12%), της βιομηχανίας (9%), της φαρμακοβιομηχανίας (6%), των ναυτιλιακών εταιρειών (4%) και των τηλεπικοινωνιών (3%).

Πηγή: capital.gr