targeted.gr

Τα κορυφαία εστιατόρια στην ελίτ των ορεινών προορισμών

Tα ski resort με τα περισσότερα αστέρια Michelin και τα πιο ακριβά tasting menu.

ΤΗΣ ΜΑΡΘΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’40 όταν η Γαλλική Επιτροπή Τουρισμού αντιλήφθηκε τις δυνατότητες του Courchevel και άρχισε να ερευνά την ιδέα της δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου χιονοδρομικού κέντρου. Μέχρι τον Μάρτιο του 1946 που εγκαινιάστηκε το πρώτο lift, οι χιονοδρόμοι ανέβαιναν τις πλαγιές με τα πόδια προκειμένου να χαρούν μια κατάβαση στο απάτητο χιόνι. Πριν την ανάπτυξή του, το λαμπερό χιονοδρομικό θέρετρο δεν ήταν παρά ένα σύνολο μικρών οικισμών και αγροικιών.

Courchevel
Το τριάστερο “Le 1947 à Cheval Blanc” έχει μόνο πέντε τραπέζια. Photo: @chevalblanccourchevel/Instagram
To Sylvestre Wahid είναι το ακριβότερο από τα βραβευμένα εστιατόρια με το μενού γευσιγνωσίας να κοστίζει 495 ευρώ. Photo: @restaurant_sylvestre/Instagram

Courchevel, Γαλλία – 7 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin
Σήμερα, το φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο στο Les Trois Vallées στη Courchevel αποτελεί μαγνήτη για το jet-set, προσφέροντας πέρα από τις πίστες συνολικού μήκους 150 χιλιομέτρων, μια συναρπαστική après-ski σκηνή γεμάτη spa, μπουτίκ και fine dining εστιατόρια, σχεδιασμένη για να ικανοποιεί τα πιο απαιτητικά γούστα. Με μόνιμο πληθυσμό περίπου 2.300 ατόμων, το Courchevel κατέχει συνολικά 12 αστέρια Michelin στα επτά βραβευμένα εστιατόριά του, έχοντας περισσότερες διακρίσεις από πόλεις όπως οι Βρυξέλλες, η Μασσαλία και το Ρίο ντε Τζανέιρο.
Στην κορυφή βρίσκεται το τριάστερο Le 1947 à Cheval Blanc στο ομώνυμο ξενοδοχείο, όπου ο Παριζιάνος σεφ Yannick Alléno, όπως αναφέρει ο Οδηγός Μichelin, «προσφέρει σε λίγους τυχερούς επισκέπτες -το εστιατόριο έχει μόνο πέντε τραπέζια- ένα εντυπωσιακό ρεπερτόριο σύγχρονης κουζίνας, όπου η δημιουργικότητα και η τόλμη καθοδηγούνται εξ ολοκλήρου από την αναζήτηση γεύσεων». Ειδική αναφορά κάνει ο οδηγός στις σάλτσες του, το αληθινό πάθος του σεφ και «καρπό μιας μακροχρόνιας προσπάθειας αγάπης που περιστρέφεται γύρω από τα εκχυλίσματα και τις ζυμώσεις, καθώς και την άριστη τεχνική ικανότητα: ένα master class υψηλής κουζίνας».
Από δύο αστέρια κατέχουν τα Sylvestre Wahid στο ξενοδοχείο Les Grands Alps όπου ο γεννημένος στο Πακιστάν σεφ συνδυάζει premium υλικά όπως αστακό και καβούρι με μπαχαρικά της πατρίδας του, «προσεγγίζοντας την μαγειρική σαν υψηλή ραπτική», και το χορτοφαγικό Le Sarkara στο ξενοδοχείο Le K2 Palace του προικισμένου Γάλλου pastry chef Sébastien Vauxion, με συναρπαστικές δημιουργίες όπως σελινόριζα με μαύρη τρούφα και ελαφρώς πικάντικα τουρσί εσπεριδοειδών.
Με δύο αστέρια έχει διακριθεί και το Le Chabichou στο ομώνυμο ξενοδοχείο όπου ο σεφ Stéphane Buron ετοιμάζει «ένα μενού συναισθημάτων και αναμνήσεων» 5, 7 και 9 πιάτων, ενώ από ένα αστέρι κατέχουν τα Baumanière 1850, Alpage και Le Farçon.

St. Moritz
To Ecco στο ξενοδοχείο Giardino με δύο αστέρια Michelin. Photo: www.giardinohotels.ch
To Da Vittorio στο Carlton Ηotel με δύο αστέρια Michelin. Photo: www.davittorio.com

St. Moritz, Ελβετία – 4 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin
Επόμενη στάση για fine dining βραβευμένο από τον Οδηγό Μichelin, τα ελβετικά χιονοδρομικά θέρετρα St. Moritz και Zermatt, καθένα από τα οποία φιλοξενεί τέσσερα εστιατόρια με αστέρι Michelin. Στο St. Moritz, τo Da Vittorio στο Carlton Ηotel έχει δύο αστέρια Michelin και την υπογραφή της οικογένειας Cerea που βρίσκεται πίσω από το εμβληματικό εστιατόριο Da Vittorio της Λομβαρδίας.
Το Ecco St. Moritz στο ξενοδοχείο Giardino, επίσης με δύο αστέρια, έγινε ονομαστό για την “purist aroma” κουζίνα του, που σημαίνει ότι η αποστολή του σεφ Rolf Fliegauf και της ομάδας του είναι κάθε συστατικό να διατηρεί αγνή τη γεύση του. Τέλος, από ένα αστέρι κατέχουν τα Κrone και Cà d’Oro στο Grand Hotel des Bains Kempinski.

Zermatt
To Alpine Gourmet Prato Borni στο Grand Hotel Zermatterhof. Photo: www.zermatterhof.ch
Capri, στο Mont Cervin Palace. Photo: @montcervinpalace/Instagram

Zermatt, Ελβετία – 4 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin
Tέσσερα αστέρια φωτίζουν και τη γαστρονομική σκηνή του Ζermatt. Τα εστιατόρια που επέλεξε να βραβεύσει ο Οδηγός Μichelin είναι το Alpine Gourmet Prato Borni στο Grand Hotel Zermatterhof, το Capri στο Mont Cervin Palace, το Αfter Seven του ταλαντούχου νεαρού σεφ Florian Neubauer στο Βackstage Hotel, και το Βrasserie Uno, μια casual μπρασερί με ζεστή ατμόσφαιρα.

Το ακριβότερο από τα βραβευμένα εστιατόρια είναι το Sylvestre Wahid – Les Grandes Alpes στο Courchevel όπου το μενού γευσιγνωσίας κοστίζει €495. Tο Da Vittorio St. Moritz δεν είναι πολύ πίσω -το μενού του με λευκή τρούφα Alba και επτά πιάτα κοστίζει €485.
Ακολουθεί το Le Chabichou by Stéphane Buron, επίσης στο Courchevel, με τρία tasting menu €450, €350 και €250. Αντίθετα, το φθηνότερο μενού εστιατορίου βραβευμένου με αστέρι Μichelin είναι του Le Farçon -και αυτό στο Courchevel- με 4 πιάτα και κόστος €88.

Eξωτερική Φωτογραφία: @restaurant_sylvestre/Instagram

Πηγή: newmoney.gr