targeted.gr

Στην πρώτη θέση η Ελλάδα στις αξιολογήσεις ξενοδοχείων στη Μεσόγειο

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση για το 2024 σε ένα σύνολο έξι τουριστικών αγορών της Μεσογείου, με βάση τις αξιολογήσεις των πελατών των ξενοδοχείων, βελτιώνοντας τη βαθμολογία της σε σχέση με το 2023.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο «Αξιολόγηση της ικανοποίησης πελατών ξενοδοχείων στην Ελλάδα και σε ανταγωνίστριες χώρες» η Ελλάδα αποδεικνύεται ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός με πολύ καλές ξενοδοχειακές υποδομές. Η μελέτη επικεντρώνεται στη θερινή περίοδο του 2024 (Απρίλιος-Οκτώβριος), και καταγράφει την απόδοση της Ελλάδας συγκριτικά με ανταγωνίστριες χώρες, όπως Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Κύπρο και Τουρκία, ενώ τα στοιχεία προέρχονται από την Shiji Review Pro, εταιρεία που εξειδικεύεται στη διαδικτυακή φήμη ξενοδοχείων. Οι δημοφιλέστερες πλατφόρμες αξιολογήσεων είναι το Booking.com (56%) και η Google (23%).

Οι αξιολογήσεις των επισκεπτών αποτυπώνουν την εξαιρετική ξενοδοχειακή εμπειρία της χώρας, ιδιαίτερα σε θέματα εξυπηρέτησης, καθαριότητας, πρωινού και τοποθεσίας, αν και, κατά περίπτωση, υπάρχουν πάντοτε περιθώρια βελτίωσης, στους τομείς καθαριότητα, εξυπηρέτηση και διαχείριση υποδομών κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης.

Κατάταξη έναντι των ανταγωνιστών

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά υψηλά στην κατάταξη, κατέχοντας την πρώτη θέση στους περισσότερους μήνες της υπό εξέτασης περιόδου (Απρίλιος- Οκτώβριος) και ακολουθούν Κύπρος, Ισπανία και Ιταλία.. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Γαλλία και η Τουρκία.

Η Ελλάδα με 87%  διατηρεί την πρώτη θέση στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) κατά την καλοκαιρινή περίοδο του 2024 (Απρίλιος-Οκτώβριος), σημειώνοντας βελτίωση έναντι του 86% το 2023 έναντι της Κύπρου (86%) και Ιταλίας/Ισπανίας (85%). Βασικά στοιχεία αυτής της διάκρισης οι υψηλές επιδόσεις στις κατηγορίες εξυπηρέτησης (90%) και καθαριότητας (92%). Ωστόσο, η χώρα είναι χαμηλότερα στις κατηγορίες δωματίου (86%) και σχέσης ποιότητας- τιμής (87%) συγκριτικά με την Τουρκία, που κατέχει ηγετική θέση σε αυτές τις κατηγορίες.

Η θετική εμπειρία των επισκεπτών αποτυπώνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες:

– Φαγητό-Ποτό: αφορά κυρίως το «πρωινό».

– Εγκαταστάσεις και Προσωπικό: στοιχεία που ενισχύουν τη συνολική εμπειρία.

– Καθαριότητα: Παρά τις θετικές αναφορές, καταγράφονται και ζητήματα υγιεινής.

Στις αρνητικές αναφορές, οι κύριες αιτίες δυσαρέσκειας περιλαμβάνουν την ποιότητα των ποτών και τεχνικά ζητήματα όπως ο κλιματισμός,

Οι αξιολογήσεις ανά προορισμό, κατηγορία και αγορά

Οι Κυκλάδες και η Ήπειρος αναδείχθηκαν ως οι κορυφαίες περιοχές με μικρού μεγέθους ξενοδοχεία και έντονο στοιχείο «αυθεντικότητας». Οι Κυκλάδες ξεχώρισαν με το υψηλότερο GRI (91%) και κορυφαίες επιδόσεις σε τομείς όπως η καθαριότητα (97%) και η τοποθεσία (95%). Αντίθετα, τα Ιόνια Νησιά παρουσίασαν τις χαμηλότερες επιδόσεις (GRI 84%), αν και όλες οι περιοχές είχαν βαθμολογία μεγαλύτερη από 80%, το όριο για την πολύ καλή βαθμολογία.

Ειδικότερα, στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία ηγήθηκαν στους ποιοτικούς δείκτες με κορυφαίες βαθμολογίες στην καθαριότητα (96%) και τη σχέση ποιότητας- τιμής (91%). Η Αττική κατέγραψε χαμηλότερες επιδόσεις, με GRI 84%.

Ως προς τους πολυτελείς προορισμούς η Μύκονος και η Σαντορίνη προηγούνται στις αξιολογήσεις, με τη Μύκονο να καταγράφει το υψηλότερο GRI (92%) ανάμεσα σε διεθνείς «premium» προορισμούς. Στους πιο μαζικούς προορισμούς για το προϊόν “Ήλιος & Θάλασσα”, η Πάρος, η Νάξος και η Χαλκιδική κυμάνθηκαν σημαντικά υψηλότερα.

Ανά κατηγορία αστεριών, τα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Ελλάδα ξεχώρισαν με τον υψηλότερο δείκτη ικανοποίησης (89%), τα 4 αστέρων (88%) και τα 3 αστέρων (87%). Τα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, αν και χαμηλότερα στο συνολικό GRI (86%), κατέγραψαν εντυπωσιακές επιδόσεις στη σχέση ποιότητας-τιμής (89%) και την καθαριότητα (96%).

Ας σημειωθεί ότι οι περισσότερες αναφορές έγιναν από την Ελλάδα (8,2%) και μετά από Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία. Χώρες όπως η Κολομβία και η Ισλανδία ξεχώρισαν για τον υψηλό δείκτη ικανοποίησης (91,9% και 91,7% αντίστοιχα), ενώ χαμηλότερες επιδόσεις σημειώθηκαν από επισκέπτες της Τουρκίας (81,6%).

Ο Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ αναφέρει σχετικά: «Ακόμη και κατά τη διάρκεια των μηνών αιχμής, η ελληνική φιλοξενία επιβεβαιώνει την ικανότητά της να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες των επισκεπτών τόσο σε δημοφιλείς όσο και σε αναπτυσσόμενους προορισμούς όπως η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία. Η σταθερά υψηλή κατάταξη της Ελλάδας στις αξιολογήσεις ξενοδοχείων στη Μεσόγειο αναδεικνύει τη διαμονή σε ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Άλλωστε, η φιλοξενία της χώρας γενικά και οι εργαζόμενοι του τομέα ειδικά, αποτελούν τις ισχυρότερες διαστάσεις της ελληνικής τουριστικής εμπειρίας. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι να ενισχυθεί παράλληλα η ανταγωνιστικότητα της συνολικής εμπειρίας στους προορισμούς βελτιώνοντας σημεία που διαχρονικά υστερούμε όπως η διαχείριση των προορισμών, η καθαριότητα των δημόσιων χώρων, τα περιφερειακά οδικά δίκτυα, η άναρχη πολεοδομία, η ευκολία περιήγησης, η πληροφόρηση των επισκεπτών και η προσφερόμενη πολιτιστική εμπειρία.»