Red light therapy: Πόσο ασφαλής είναι η νέα «τρέλα» του TikTok;
Από την NASA έως τα αμέτρητα βίντεο χρηστών των social media, η θεραπεία με κόκκινο φως υπόσχεται πολυάριθμα οφέλη για την υγεία μας.
ΤΗΣ ΠΕΓΚΥΣ ΜΠΑΜΠΑΘΑ
Αν έχετε περάσει λίγο χρόνο στο TikTok τελευταία, πιθανότατα θα έχετε δει βίντεο με ανθρώπους να κάθονται μπροστά από λαμπερά κόκκινα φώτα ή να φορούν φουτουριστικές μάσκες LED. Αυτή είναι η θεραπεία κόκκινου φωτός (RLT), μια τάση που κάνει θραύση για τα υποτιθέμενα οφέλη της για το δέρμα, τα μαλλιά, τον πόνο και πολλά άλλα. Tι είναι όμως ακριβώς, από πού προήλθε και γιατί όλοι στο feed σας έχουν εμμονή με αυτό;
Τι είναι η θεραπεία με κόκκινο φως;
Πρόκειται για μια θεραπεία που χρησιμοποιεί κόκκινο και σχεδόν υπέρυθρο φως για να ενισχύσει την παραγωγή ενέργειας των κυττάρων σας. Ουσιαστικά, το φως διεισδύει στο δέρμα σας και βοηθά τα κύτταρά σας να λειτουργούν καλύτερα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στο δέρμα, τα μαλλιά, ακόμη και τη διάθεση. Οι ρίζες της θεραπείας με κόκκινο φως ανάγονται στη δεκαετία του 1960, όταν ο Ούγγρος επιστήμονας Endre Mester ανακάλυψε τυχαία τα οφέλη της. O ίδιος μελετούσε τις επιδράσεις του φωτός λέιζερ στον καρκίνο και παρατήρησε ότι το κόκκινο φως διεγείρει την αναγέννηση των μαλλιών και την επούλωση πληγών σε ποντίκια εργαστηρίου. Η ανακάλυψη αυτή σηματοδότησε την έναρξη της έρευνας για τη φωτοβιοδιαμόρφωση, η οποία έχει επεκταθεί σημαντικά τις δεκαετίες που ακολούθησαν. Η NASA εξέλιξε περαιτέρω τον τομέα τη δεκαετία του 1990 χρησιμοποιώντας το κόκκινο φως για την ανάπτυξη φυτών στο διάστημα. Οι ερευνητές παρατήρησαν τις ευεργετικές επιδράσεις του φωτός στα ανθρώπινα κύτταρα, γεγονός που οδήγησε σε μελέτες σχετικά με τις δυνατότητές του για την επούλωση πληγών και τη μείωση του πόνου για τους αστροναύτες. Αυτές οι επιστημονικές βάσεις βοήθησαν τη θεραπεία με κόκκινο φως να μεταβεί από μια εξειδικευμένη ιατρική θεραπεία σε μια κυρίαρχη τάση ευεξίας.
Σε αντίθεση με τα κρεβάτια μαυρίσματος ή το υπεριώδες φως, η τάση αυτή δεν προκαλεί βλάβες, οπότε ο χρήστης της δεν κινδυνεύει από καρκίνο του δέρματος ή ηλιακό έγκαυμα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το RLT για όλα τα είδη των πραγμάτων, όπως:
–Καθαρότερο δέρμα: Λέγεται ότι μειώνει την ακμή, τις ρυτίδες και τα σημάδια.
–Ανακούφιση από τον πόνο: Μπορεί να βοηθήσει με τους πονεμένους μύες και τις πονεμένες αρθρώσεις.
–Ανάπτυξη των μαλλιών: Υποτίθεται ότι δίνει λύση στην αραίωση των μαλλιών ή στην τριχόπτωση.
–Καλύτερος ύπνος και διάθεση: Ορισμένοι χρήστες ορκίζονται ότι βοηθάει στο στρες και στον ύπνο.
Μήπως ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό;
Μπορεί η θεραπεία με κόκκινο φως να βελτιώσει πραγματικά το δέρμα μας;
«Η θεραπεία με κόκκινο φως υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, όπως και τα LED γενικά. Είναι πολύ, πολύ διαδεδομένες στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική», εξηγεί στο CNBC η δερματολόγος Bertha Baum, σημειώνοντας ότι έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια για την περιποίηση του δέρματος. Η φωτοθεραπεία με κόκκινα LED είναι μια «θεραπεία με λέιζερ χαμηλού επιπέδου», προσθέτει. «Και λίγο πολύ διεισδύει σε οκτώ έως 10 χιλιοστά του δέρματος». «Χρησιμοποιούμε τη θεραπεία με κόκκινο φως εδώ και πολλά χρόνια για την ανακούφιση από τον πόνο», λέει η Baum. «Είναι ένας μεγάλος προωθητής της κυκλοφορίας και της μείωσης της φλεγμονής», γι’ αυτό και ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις συσκευές στις αρθρώσεις τους.
Παρόλο που η θεραπεία με κόκκινο φως έχει μια σταθερή βάση επιστημονικής υποστήριξης, είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τα γεγονότα από τη φαντασία. Ακολουθούν τα αποτελέσματα της έρευνας:
–Υγεία του δέρματος: Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Photomedicine and Laser Surgery έδειξε σημαντικές βελτιώσεις στον τόνο, την υφή και την πυκνότητα του κολλαγόνου του δέρματος μετά την RLT.
–Διαχείριση πόνου: Το European Journal of Physical and Rehabilitation Medicine το 2017 διαπίστωσε ότι η θεραπεία με κόκκινο φως είναι αποτελεσματική για τη διαχείριση του πόνου και της φλεγμονής σε χρόνιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.
–Ανάπτυξη μαλλιών: Μια ανασκόπηση του 2018 στο περιοδικό Lasers in Surgery and Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με κόκκινο φως είναι ασφαλής και αποτελεσματική για την ανδρογενετική αλωπεκία.
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί σχετικά με την απώλεια βάρους, την άμεση αποκατάσταση των μυών ή τη θεραπεία σοβαρών ιατρικών παθήσεων δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία. Οι χρήστες θα πρέπει να προσεγγίζουν αυτές τις υποσχέσεις με προσοχή και να συμβουλεύονται τους επαγγελματίες για σοβαρές ανησυχίες.
Το αγαπημένο προϊόν του TikTok
Η θεραπεία με κόκκινο φως είναι άκρως δημοφιλής στο TikTok. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι φαίνεται ωραία, φαίνεται επιστημονική και λειτουργεί πραγματικά για κάποια πράγματα, όπως η ανακούφιση του δέρματος και του πόνου. Ωστόσο, μην περιμένετε να λύσει όλα τα προβλήματά σας σε μια νύχτα. Στο TikTok, οι χρήστες παρουσιάζουν πιο λείο δέρμα, λιγότερες ρυτίδες ή λαμπερή επιδερμίδα μετά τη χρήση RLT. Το θέμα βέβαια, είναι τα οπτικά στοιχεία και είναι πειστικά. Οι TikTokers λατρεύουν να πετούν φράσεις όπως «παραγωγή κολλαγόνου» και «αναζωογόνηση των κυττάρων», γεγονός που κάνει το RLT να φαίνεται παντοδύναμο. Ωστόσο, καθώς οτιδήποτε φαίνεται ωραίο μπορεί πλέον να γίνει viral στο TikTok. Οι συσκευές θεραπείας κόκκινου φωτός φαίνονται φουτουριστικές και τάσεις όπως η «πρόκληση μάσκας κόκκινου φωτός» (όπου κάποιοι βιντεοσκοπούν τον εαυτό τους χρησιμοποιώντας μάσκες LED) τροφοδοτούν μόνο τη διαφημιστική εκστρατεία.
Αν παραμένετε περίεργοι, μπορείτε να ξεκινήσετε αγοράζοντας μια προσιτή συσκευή και έχοντας ρεαλιστικές προσδοκίες. Ωστόσο, εάν έχετε ανοιχτές πληγές οι δερματολόγοι συνιστούν να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την χρήση μασκών φωτοθεραπείας, ενώ πρέπει να κρατάτε τον εξοπλισμό καθαρό, λόγω κινδύνου μόλυνσης. Επιπλέον, τα άτομα με ορισμένες φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως ο συστηματικός λύκος και η συστηματική σκλήρυνση, θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους πριν δοκιμάσουν μάσκες φωτοθεραπείας LED, επειδή υπάρχει πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής. Συνολικά, η ύπαρξη μιας κόκκινης μάσκας φωτοθεραπείας LED δεν είναι απαραίτητη, αλλά με τη σωστή χορήγηση, δεν βλάπτει επίσης: «Νομίζω ότι είναι ένας πολύ ωραίος μη επεμβατικός τρόπος να κάνεις κάτι στο σπίτι που έχει πραγματικά κάποια επιστημονικά δεδομένα», εξηγεί η Baum.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image
Πηγή: newmoney.gr