Πρώτη επένδυση της Apeiron Ventures στη startup «Circulant»
Πέντε μήνες μετά την ανακοίνωση σύστασής του, το επενδυτικό fund ηγείται επένδυσης στην ελληνικού DNA «Circuland». Τι εξηγεί για τις κινήσεις της Apeiron ο Δημήτρης Καλαβρός, ένας εκ των ιδρυτών της.
Μαρία Μόσχου
mosxoumariam@gmail.com
Με μία νεοφυή εταιρεία που έχει ελληνικό DNA και έδρα το Λονδίνο ξεκίνησε την επενδυτική του δραστηριότητα το Apeiron Ventures, το ελληνικό επενδυτικό fund που ιδρύθηκε πριν από μόλις πέντε μήνες με κεφάλαια 25 εκατ. ευρώ.
Το ελληνικό fund -με τη συμμετοχή τής Astylab Ventures- ηγήθηκε επένδυσης 750 χιλ. δολαρίων στη Circulant, μια καινοτόμο startup, η οποία εξειδικεύεται στην ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας στον κατασκευαστικό τομέα.
Πρόκειται για την πρώτη επένδυση του fund, ενώ όπως είπε μιλώντας στο Euro2day.gr ένας από τους βασικούς ιδρυτές του, ο Δημήτρης Καλαβρός, θα ακολουθήσει η δεύτερη μέσα στον χρόνο ή το αργότερο αρχές του 2025, ενώ μέχρι να κλείσει ένας χρόνος από τη δημιουργία του τον Μάϊο, θα έχει επενδύσει σε τρεις startup.
O κ. Καλαβρός δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του νέου επενδυτικού ταμείου, καθώς το τελευταίο τρίμηνο εντοπίζει σημαντική ανάπτυξη νέων ιδεών, αλλά και ξένων εταιρειών που θέλουν να έχουν παρουσία στην χώρα μας.
«Είμαι πιο αισιόδοξος από τα μέσα καλοκαιριού και μετά. Βλέπω περισσότερες εταιρείες από το εξωτερικό – και μου προκαλεί ενδιαφέρον- ότι μη Έλληνες κοιτούν την Ελλάδα και εμάς. Βλέπουμε καλύτερα πράγματα και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι τον Μάιο ’25 θα έχουμε τρεις εταιρείες στο χαρτοφυλάκιο μας», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα υποστήριξε ότι υπάρχουν ξένες εταιρείες που βλέπουν την Ελλάδα ως χώρο για να στήσουν τεχνολογικές ομάδες, καθώς εδώ έχουμε πολλά ταλέντα και μειωμένα κόστη. «Έχω αναθαρρήσει σε σχέση με την ποιότητα των ιδεών που έρχονται μπροστά μας. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα βρούμε ωραίες ιδέες να επενδύσουμε», τόνισε.
Circulant: H πρώτη επένδυση
Η πλατφόρμα Circulant που ιδρύθηκε το 2022 προσφέρει λύσεις για «Ψηφιακά Διαβατήρια Προϊόντων και Υλικών» στον κατασκευαστικό χώρο και αποτελεί ένα εργαλείο που επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση υλικών στη βιομηχανία AEC. Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της:
«Οραματιζόμαστε τις πόλεις ως αστικά ορυχεία και τα υλικά ως κυκλικούς πόρους. Η πλατφόρμα μας στοχεύει να επιτρέψει τη μετάβαση προς αυτό το όραμα, προσφέροντας τις ακόλουθες λειτουργίες:
– Δημιουργία διαβατηρίων υλικών για νέα προϊόντα.
– Δημιουργία διαβατηρίων υλικών για νέες και υπάρχουσες εξελίξεις.
– Αποκτήστε εύκολη πρόσβαση σε ισχυρά δεδομένα για το απόθεμα υλικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Συνδέστε την προσφορά και τη ζήτηση για επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.”
Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του προϊόντος της Circuland, αλλά και την επέκταση της ομάδας της, τοποθετώντας την εταιρεία ως ηγέτη στα «Ψηφιακά Διαβατήρια Προϊόντων» για κατασκευαστικά προϊόντα, κτίρια και υποδομές τα επόμενα χρόνια.
Τα «Ψηφιακά Διαβατήρια Προϊόντων και Υλικών» καταγράφουν πληροφορίες για ολόκληρο τον κύκλο ζωής των κατασκευαστικών υλικών (παραγωγή, κατασκευή, χρήση, αποσυναρμολόγηση) επιτρέποντας την επαναχρησιμοποίηση και ανάκτηση της αξίας τους, μετατρέποντας τα κτίρια σε τράπεζες υλικών (Material Banks).
Στηρίζουν βιωσιμότητα, μείωση αποβλήτων και εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στις κατασκευές. Αυτή η προσέγγιση συνάδει με τις επερχόμενες απαιτήσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της πολιτικής για τα “Ψηφιακά Διαβατήρια Προϊόντων (DPP)”, καθώς και με ευρύτερες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του “Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ”.
Η εταιρεία ιδρύθηκε από την Αναστασία Στέλλα, διευθύνουσα σύμβουλο και τον Άγγελο Μερμικλή, τεχνικό διευθυντή.
Το Apeiron
Το Apeiron στοχεύει να υποστηρίξει ουσιαστικά το οικοσύστημα των startup, χρηματοδοτώντας εγχειρήματα από πρώιμο έως αρχικό στάδιο (early/seed).
Θα δώσει προτεραιότητα σε καινοτόμες λύσεις που θα ηγούνται από ομάδες με όραμα τον μετασχηματισμό δύο τομέων: Των επιχειρήσεων (B2B software) και της οικονομίας της Γενιάς Ζ.
Το fund θα επιδιώξει να επενδύσει σε ένα χαρτοφυλάκιο 20-25 προσεκτικά ελεγμένων startups τα επόμενα 4 χρόνια, με αρχικές επενδύσεις που θα κυμαίνονται από 300.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ.
Το Apeiron Ventures, το οποίο ιδρύθηκε από τους Δημήτρη Καλαβρό-Γουσίου και Νίκο Αντωνίου, ξεκίνησε την αποστολή του με την υποστήριξη μιας κοινοπραξίας περισσότερων από 40 επενδυτών και την κομβική συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ).
Η επενδυτική βάση του fund αποτελείται από επιχειρηματίες που προέρχονται από ακμάζοντες κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και η βιομηχανία καταναλωτικών προϊόντων (FMCG).
Στο πλευρό του Apeiron συντάσσονται επίσης εξέχοντα family offices, θεσμικοί επενδυτές όπως η Eurobank και εταιρικοί επενδυτές όπως το IQbility (μέρος του Ομίλου QUEST). Στο νέο ταμείο συμμετέχουν πολλοί ιδρυτές επιτυχημένων startups που έχουν λάβει υποστήριξη από τoυς Καλαβρό και Αντωνίου στο παρελθόν.
Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, που είναι ενεργός επενδυτής από το 2018, έχοντας χρηματοδοτήσει επιτυχημένες εταιρείες όπως η Instacar και η SendX (που εξαγοράστηκε από την Skroutz), και έχοντας συμβάλλει αποτελεσματικά στη δημιουργία brands-οικοσυστημάτων, όπως ο κόμβος καινοτομίας Found.ation και το TEDxAthens, αξιοποιεί την εκτενή του εμπειρία και το δίκτυο επαφών του για να προσδώσει στρατηγική κατεύθυνση στο fund.
«Το Apeiron έχει διπλή εστίαση: Από τη μία πλευρά, εξετάζουμε ομάδες και εγχειρήματα που επιταχύνουν τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό, έναν τομέα που έχει ήδη δημιουργήσει έναν αξιόλογο αριθμό επιτυχημένων startups και επιχειρηματιών από την περιοχή μας. Από την άλλη, παρακολουθούμε στενά την οικονομία της Gen Z. Πιστεύουμε ότι οι Gen Z-first, λύσεις που επικεντρώνονται σε θέματα όπως η οικονομική συμπερίληψη, το μέλλον της εργασίας και η εκπαίδευση, αντιπροσωπεύουν έναν κομβικό τομέα ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία», δηλώνει ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου.
Μαζί του είναι ο Νίκος Αντωνίου, ένας από τους πρώτους επενδυτές που δραστηριοποιήθηκαν σε ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών από το 2012, γνωστός για το αποτελεσματικό επενδυτικό του στυλ.
Το ιστορικό επενδύσεών του σε startups λογισμικού B2B παρέχει μια ισχυρή βάση για την επενδυτική στρατηγική του Apeiron, καθώς στο παρελθόν υποστήριξε εταιρείες όπως η Accusonus (που εξαγοράστηκε από τη Meta), η Pollfish (εξαγοράστηκε από την Prodege) και η Mist.io (εξαγοράστηκε από την Dell).
Ο δεύτερος γύρος συγκέντρωσης κεφαλαίων του fund, με στόχο τα 35 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται το 2025 και θα επεκτείνει περαιτέρω την ικανότητά του να υποστηρίζει αναδυόμενες επιχειρήσεις.
Πηγή: euro2day.gr