Πώς ο Σβαρτσενέγκερ έγινε δισεκατομμυριούχος
Της Jemima McEvoy
Δεν υπάρχουν πολλές ταινίες τόσο γεμάτες δράση όσο η πραγματική ζωή του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Γεννημένος σε μια φτωχή οικογένεια στο μικροσκοπικό αυστριακό χωριό Thal, με πληθυσμό 2.500 κατοίκων, όπου αργότερα ανακάλυψε ότι ο πατέρας του ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος, ο αστέρας του The Terminator και του Kindergarten Cop χρησιμοποίησε τους μυς και τη γοητεία του για να στεφθεί Mr Universe τέσσερις φορές, κατέκτησε το Χόλιγουντ και αργότερα το κορυφαίο πολιτικό και πολιτειακό αξίωμα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Στην πορεία μετέτρεψε τη φήμη του σε περιουσία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, η περιουσία του 76χρονου είναι πλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Ο ηθοποιός του Χόλιγουντ είναι ο τελευταίος σε ένα κύμα ανθρώπων του θεάματος που εκμεταλλεύτηκαν με επιτυχία το στάτους του σταρ που διαθέτουν. Στην παγκόσμια λίστα δισεκατομμυριούχων του 2024, το Forbes εντόπισε 14 διασημότητες που εξαργύρωσαν τη διασημότητά τους σε δεκαψήφιες περιουσίες, μεταξύ των οποίων η τραγουδίστρια Taylor Swift, ο δημιουργός του Law & Order, Dick Wolf, και ο κωμικός Jerry Seinfeld. Ο Σβαρτσενέγκερ είναι ο δεύτερος ηθοποιός που εισέρχεται σε αυτό το κλαμπ μετά τον Tyler Perry, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για το “Madea” και έχει περιουσία περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ο Σβαρτσενέγκερ ακολούθησε έναν διαφορετικό δρόμο προς τον πλούτο, έναν δρόμο που προήλθε κυρίως από έξυπνες επενδύσεις και όχι μόνο από την υποκριτική.
Ο Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1968 και αρχικά δυσκολεύτηκε να εξασφαλίσει ρόλους λόγω της βαριάς προφοράς του, έχει γυρίσει περίπου 50 ταινίες, οι οποίες απέφεραν 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις. Κέρδισε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια από τις ταινίες του, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes, εν μέρει χάρη στον τρόπο με τον οποίο διαμόρφωνε τις συμφωνίες του. Όταν στελέχη της βιομηχανίας του κινηματογράφου δίστασαν να γυρίσουν την πρώτη του κωμωδία Twins, στην οποία πρωταγωνιστούσε επίσης ο Danny Devito, ο Σβαρτσενέγκερ συμφώνησε να μην λάβει μισθό, κερδίζοντας μόνο σχεδόν το 20% των ακαθάριστων εσόδων. Η ταινία του 1988 έγινε μεγάλη επιτυχία και τελικά κέρδισε πάνω από 35 εκατομμύρια δολάρια, πολύ περισσότερα απ’ όσα θα είχε λάβει ως προκαταβολή. “Έγινε μια τόσο ιστορική συμφωνία που το στούντιο δεν πραγματοποίησε ανάλογη ποτέ ξανά”, είπε ο Σβαρτσενέγκερ σε μια συνέντευξη του 2016.
Κέρδισε επίσης εκατομμύρια από τις εγκρίσεις προϊόντων και τις διαφημίσεις όπως το “Agent State Farm” στο Super Bowl του 2024. Όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes, περίπου το 65% όλων των εσόδων του από την ψυχαγωγία πηγαίνει σε φόρους και αμοιβές, όπως στο να πληρώνει τον ατζέντη, τον μάνατζερ, τον δικηγόρο του και άλλα, αφήνοντάς του σχεδόν 170 εκατομμύρια δολάρια μετά από φόρους. Σύμφωνα με δική του εκτίμηση, έχασε άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια από εισόδημα στο Χόλιγουντ για να υπηρετήσει ως κυβερνήτης της Καλιφόρνια από το 2003 έως το 2011.
Όσοι τον γνωρίζουν καλύτερα επισημαίνουν έναν από τους μεγαλύτερους λόγους για την οικονομική του επιτυχία: ο Σβαρτσενέγκερ είχε πάντα μια υγιή διάθεση για ρίσκο. “Ήθελα μεγάλες επενδύσεις που να ήταν ενδιαφέρουσες, δημιουργικές και διαφορετικές”, έγραψε ο δισεκατομμυριούχος στο βιβλίο του, Total Recall. “Τα συντηρητικά στοιχήματα – το είδος που θα αποφέρει 4 τοις εκατό ετησίως, ας πούμε – δεν με ενδιέφεραν”.
Αυτό το ρίσκο απέδωσε καρπούς, αλλά ενδεχομένως γύρισε μπούμερανγκ στην προσωπική του ζωή. Ο Σβαρτσενέγκερ αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα στη δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τον πρώην εκδότη του National Enquirer, Ντέιβιντ Πέκερ, ο οποίος είπε ότι είχε παρόμοια συμφωνία “catch and kill” με τον Σβαρτσενέγκερ όταν ήταν υποψήφιος κυβερνήτης, όπως ακριβώς και με την ομάδα του Τραμπ. Ο Pecker ισχυρίστηκε ότι περίπου 40 γυναίκες προσέγγισαν την American Media, τότε ιδιοκτήτρια του National Enquirer, με ισχυρισμούς για τον υποψήφιο. Ο Pecker πρόσθεσε ότι ξόδεψε “εκατοντάδες χιλιάδες” δολάρια για να κρατήσει σχετικά ρεπορτάζ μακριά από το National Enquirer για λογαριασμό του Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος κάποια στιγμή πληρωνόταν 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως από την American Media για να προωθεί τα περιοδικά γυμναστικής της. Εκπρόσωποι του ηθοποιού δεν απάντησαν στο αίτημα του Forbes για σχολιασμό έως τη στιγμή της δημοσίευσης. Ο Σβαρτσενέγκερ παραδέχτηκε σε μια σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix του 2023 με θέμα τη ζωή του ότι η συμπεριφορά του ήταν “λάθος”· οι Los Angeles Times είχαν γράψει για πρώτη φορά περί πολυάριθμων ισχυρισμών για σεξουαλική παρενόχληση εκ μέρους του ηθοποιού το 2003).
Το διαζύγιό του με την πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων και κληρονόμο της οικογένειας Κένεντι, Μαρία Σράιβερ, οριστικοποιήθηκε το 2021. Αν και οι όροι του διαζυγίου δεν δημοσιοποιήθηκαν, το Forbes υποθέτει ότι το ζευγάρι δεν είχε προγαμιαίο γάμο και μοίρασε τα περιουσιακά τους στοιχεία 50/50, σύμφωνα με τον νόμο της Καλιφόρνια. Αν είχαν συνάψει μια προγαμιαία συμφωνία, ο Σβαρτσενέγκερ θα είχε σχεδόν διπλάσια περιουσία από εκείνη που διαθέτει σήμερα.
Ο άνθρωπος των 200 εκατ. δολ.
Ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους και παραγωγικούς αστέρες του Χόλιγουντ όλων των εποχών, ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ έχει γυρίσει 13 ταινίες που ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις για τρεις δεκαετίες.
Από την αρχή της καριέρας του, ο Σβαρτσενέγκερ έβαλε τα μετρητά του να “δουλεύουν” για εκείνον. Αμέσως μετά την άφιξή του στην Καλιφόρνια το 1968, χρησιμοποίησε το bodybuilding του, μαζί με επιπλέον εισόδημα από παράπλευρες απασχολησεις του του – οικοδομικές εργασίες με τον φίλο και συνάδελφό του bodybuilder Franco Columbo και μια επιχείρηση ταχυδρομικών παραγγελιών που πουλούσε φυλλάδια γυμναστικής – για να αρχίσει να αγοράζει πολυκατοικίες στη Σάντα Μόνικα. Ισχυρίζεται ότι ήταν εκατομμυριούχος πριν λάβει σημαντικούς κινηματογραφικούς ρόλους τη δεκαετία του 1970.
Από τότε, ο Σβαρτσενέγκερ διοχέτευε τα χρήματά του σε εμπορικά ακίνητα, εταιρείες ιδιωτικών επιχειρηματικών συμμετοχών και μετοχές. Είναι ο ιδρυτικός πελάτης της Main Street Advisors, την οποία ο επί χρόνια οικονομικός σύμβουλος Paul Wachter άνοιξε το 1997 με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει τον σταρ του κινηματογράφου να διαχειριστεί τα χρήματά του. Η εταιρεία επεκτάθηκε έκτοτε για να συμβουλεύει διασημότητες όπως ο LeBron James και η Billie Eilish.
Μεταξύ των μεγαλύτερων επενδύσεών του σε ακίνητα: ο Σβαρτσενέγκερ ανακατασκεύασε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο της Σάντα Μόνικα, το οποίο στη συνέχεια πούλησε το 2006. Αγόρασε στην 812 Main St., ένα εμπορικό κτίριο στην προνομιακή Venice Beach για περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια τη δεκαετία του 1980 και το πούλησε το 2013 για τουλάχιστον τριπλάσιο ποσό. Προηγουμένως κατείχε σημαντικό μερίδιο στο Waldorf Astoria Hotel στο Μπέβερλι Χιλς και είναι μακροχρόνιος επενδυτής στο Easton Town Center, έξω από το Columbus. Το εμπορικό κέντρο, στου οποίου την ανάπτυξη πρωτοστάτησε ο δισεκατομμυριούχος της Victoria Secret, Les Wexner, είναι ένα από τα κορυφαία σε απόδοση στη χώρα. Ο Σβαρτσενέγκερ περιέγραψε τον Wexner ως έναν από τους “δάσκαλούς” του σε μια ομιλία του το 2001 και ο δισεκατομμυριούχος φέρεται να φιλοξένησε έναν πολιτικό έρανο 2.500 $ ανά παρόν πρόσωπο για τον Σβαρτσενέγκερ στο σπίτι του στο Οχάιο το 2004.
Ένας άλλος βασικός μέντοράς του: ο Warren Buffett της Berkshire Hathaway, τον οποίο ο ηθοποιός έχει περιγράψει ως “τον μεγαλύτερο επενδυτή στην ιστορία”. Το δίδυμο γνωρίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και ο Buffett αργότερα υπηρέτησε ως οικονομικός σύμβουλος στην εκστρατεία του Σβαρτσενέγκερ. Πιο πρόσφατα, σε μια συνέντευξη του 2021 στους New York Times, ο Σβαρτσενέγκερ ανέφερε τον “Oracle of Omaha” ως τον λόγο για τον οποίο δεν θα επένδυε σε Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα: “Είμαι σαν τον Warren Buffett. Δεν επενδύω σε πράγματα που δεν καταλαβαίνω”.
Αντίθετα, ο Σβαρτσενέγκερ επένδυσε σε μερικά από τα πιο γνωστά brands της Αμερικής. Πόνταρε στα Starbucks τη δεκαετία του 1990 και εξακολουθεί να κατέχει μετοχές της. Ήταν επενδυτής σε μετοχές Σειράς Α της Google το 1999, πούλησε τις μετοχές κάποια στιγμή και στη συνέχεια αγόρασε κάποιες πίσω πιο πρόσφατα. Άλλες εταιρείες στις οποίες κατείχε μερίδια κάποια στιγμή είναι η Beyond Meat, η AMC και η YES Network.
Μία από τις πιο “δημιουργικές” επενδύσεις που ο ίδιος και ο Wachter επιμελήθηκαν ήταν η περίφημη αγορά ενός Boeing 747 130 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Σβαρτσενέγκερ, το οποίο στη συνέχεια ενοικίασε πίσω στη Singapore Airlines. Ο ηθοποιός κατέβαλε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια προκαταβολή. Ο Wachter λέει ότι κέρδισαν χρήματα από τη συμφωνία (δεν διευκρίνισε πόσα), ωστόσο παραδέχεται ότι δεν ήταν η “τεράστια επιτυχία” που περίμεναν, εν μέρει λόγω της πτώσης της αξίας των αεροπορικών εταιρειών μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Ίσως το πιο έξυπνο στοίχημά του ήταν να αγοράσει ένα μειοψηφικό μερίδιο στην 718 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ενεργητικό Dimensional Fund Advisors, που ιδρύθηκε από τον επίσης δισεκατομμυριούχο David Booth το 1996. Ο πρώην εργοδότης του Wachter ήταν τότε επενδυτής στην εταιρεία επενδύσεων, η οποία τότε διαχειριζόταν περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε assets και ήθελε να πουλήσει. Ο Σβαρτσενέγκερ γρήγορα πείστηκε από τις διασυνδέσεις του Booth με ένα από τα είδωλά του, τον αείμνηστο οικονομολόγο Μίλτον Φρίντμαν, τον οποίο ονόμασε “διανοητικό είδωλό του”: ο Booth ήταν ένας από τους μαθητές του Φρίντμαν στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Ο Σβαρτσενέγκερ αγόρασε αρχικά λίγο λιγότερο από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έναντι άγνωστου ποσόυ, ωστόσο “δεν έχει πουλήσει ποτέ ούτε μία μετοχή και δεν θα το έκανε ποτέ”, λέει ο Wachter, ο οποίος περιέγραψε την DFA ως μία από τις “πιο απίστευτες” επενδύσεις που έχει δει ποτέ. Αυτό το αρχικό μερίδιο αξίζει τώρα σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes. Ο Wachter προσθέτει την προειδοποίηση ότι ο Σβαρτσενέγκερ μπορεί να πουλήσει ορισμένες μετοχές εάν η εταιρεία βγει ποτέ στο χρηματιστήριο.
Ο Wachter θυμάται την περίοδο που ο Σβαρτσενέγκερ ήταν κυβερνήτης και έπρεπε να διαχειριστεί πλήρως τις επενδύσεις του πελάτη του για να αποφύγει τυχόν σύγκρουση συμφερόντων. Δεν έπρεπε να μιλούν για το χαρτοφυλάκιό του, αλλά μετά την κατάρρευση της αγοράς το 2009, στράφηκε στον Wachter σε έναν αγώνα μπάσκετ των Λος Άντζελες Λέικερς και του είπε “καλύτερα να μην πουλήσεις τίποτα”, θυμάται ο Wachter. “Είναι τέτοιος τύπος… Ήξερε ότι δεν είναι ώρα να πουλήσει. Και φυσικά, τα πράγματα επανήλθαν μετά την χρηματοοικονομική κρίση, οπότε είχε δίκιο”.
Εκτός από τις επενδύσεις του σε ακίνητα και μετοχές, ο Σβαρτσενέγκερ συνεχίζει να κατέχει πολλές επιχειρήσεις: την εταιρεία παραγωγής ταινιών και παραγωγής Oak Productions, την Fitness Publications και την εταιρεία ταινιών και εμπορικών σημάτων Pumping Iron America. Το ευρύ επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει επίσης το Arnold Sports Festival, ένα τριήμερο συνέδριο bodybuilding και σωματικής δύναμης που λαμβάνει χώρα στο Κολόμπους και τη Μαδρίτη. Κατέχει επίσης προσωπική ακίνητη περιουσία περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός θερέτρου για σκι στη Sun Valley του Αϊντάχο και μιας έπαυλης επτά υπνοδωματίων στο Brentwood της Καλιφόρνια.
Δεν ήταν κάθε επένδυση κερδοφόρα. Το 1991, ο Σβαρτσενέγκερ συνεργάστηκε με τον Bruce Willis και τον Sylvester Stallone για να επενδύσουν στην Planet Hollywood. Η θεματική αλυσίδα εστιατορίων κορυφώθηκε με αποτίμηση άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 1996 για να καταλήξει σε χρεοκοπία τρία χρόνια αργότερα. Αν και δεν εξαργύρωσε ποτέ σε μετρητά τα περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια που άξιζε κάποτε στα χαρτιά η εταιρεία, ο Σβαρτσενέγκερ, από την πλευρά του, κατέληξε να βγει σε μεγάλο βαθμό αλώβητος. Με συμβουλή του Wachter, πέρασε δύο χρόνια διαπραγματευόμενος το μερίδιο ιδιοκτησίας του για να έχει σημαντικές “διασφαλίσεις” όταν αποφάσισε να επενδύσει. Η κύρια σωτηρία του ήταν ότι ήταν σε θέση να πουλήσει μετοχές νωρίτερα από άλλους επενδυτές, σύμφωνα με τον Wachter, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο Σβαρτσενέγκερ πούλησε αρκετές ώστε να βγάλει “σημαντικά” χρήματα σε σχέση την αρχική του επένδυση.
Το κλειδί για την επιτυχία του ηθοποιού ήταν η αδυσώπητη εργασιακή του ηθική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνήτης, οι υπάλληλοί του δεν είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη λέξη “κουρασμένος”, σύμφωνα με την Margita Thomson, πρώην υπουργό Τύπου του. “Οδηγεί συνεχώς καθημερινά. Σαν να υπάρχουν 24 ώρες δράσης την ημέρα. Δούλεψε σκληρά και να είσαι πειθαρχημένος… Αυτός ακριβώς ήταν”, λέει η Thomson.
Ακόμη και σήμερα, ο ηθοποιός, ο οποίος νωρίτερα αυτό το μήνα αποκάλυψε ότι του τοποθέτησαν βηματοδότη μετά από πολλαπλές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, συνεχίζει να διατηρεί πλήρες πρόγραμμα. Πέρυσι κυκλοφόρησε δύο σειρές στην πλατφόρμα streaming Netflix: το “Arnold”, ένα ντοκιμαντέρ τριών μερών της ζωής του και το “FUBAR”, τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο σε τηλεοπτική σειρά δράσης, η οποία ανανεώθηκε για μία δεύτερη σεζόν. Όταν τελειώσουν τα γυρίσματα, πρόκειται να γυρίσει μια χριστουγεννιάτικη κωμωδία. Δημοσιεύει επίσης ένα δωρεάν καθημερινό ενημερωτικό δελτίο σε περίπου 800.000 συνδρομητές και έχει 20.000 μέλη που πληρώνουν 99 δολ. τον χρόνο για την επί πληρωμή εφαρμογή γυμναστικής του, The Pump.
“Νομίζω ότι μπορεί να είναι ο πιο πολυάσχολος 76χρονος στον κόσμο”, λέει ο προσωπάρχης του Σβαρτσενέγκερ, Daniel Ketchell, ο οποίος εργάζεται μαζί του από τότε που ήταν κυβερνήτης. Σύμφωνα με τον Ketchell, ο Σβαρτσενέγκερ ξεκινά τις περισσότερες μέρες στις 5 π.μ. όταν ξυπνάει για να ταΐσει τα ζώα του, συμπεριλαμβανομένων τριών σκυλιών, ενός μικροσκοπικού αλόγου, ενός γαϊδάρου και ενός χοίρου. Στη συνέχεια, ελέγχει το iPad του για επείγοντα email και προπονείται πριν ξεκινήσει τη μέρα του. Ο Κέτσελ λέει ότι δεν είναι ασυνήθιστο να λαμβάνει μια κλήση Facetime από τον Σβαρτσενέγκερ στις 6 π.μ. (δεν τον πειράζει καθώς ξυπνά νωρίς) ή τα βράδια της Κυριακής, μετά την προβολή του “60 Minutes”.
Άλλοι σημειώνουν ότι έχει γίνει σχεδόν αδύνατο να τον συναντήσουν. “Έχει “στρώματα” ανθρώπων μεταξύ του κόσμου και του ίδιου”, λέει ο Steve Algermissen, ο εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου της Cushman & Wakefield στο Λος Άντζελες. Το Forbes επίσης δεν μπόρεσε να λάβει συνέντευξή του μέσω των εκπροσώπων του, παρά τα πολλαπλά αιτήματα. Ο οικονομικός του σύμβουλος Wachter απάντησε σε ερωτήσεις, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει την καθαρή αξία της περιουσίας του πελάτη του.
Πηγή: forbesgreece.gr