Πώς να νικήσετε την αναβλητικότητα και να πετύχετε τους στόχους σας το 2025
Η πρόοδος στην επίτευξη των στόχων που θέτουμε μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι με τη ζωή. Πώς λειτουργεί ο κύκλος στόχος - πρόοδος - ευτυχία.
Από την Τόνια Τσακίρη
Το 2025 μόλις μπήκε και οι λίστες με όνειρα και επιθυμίες για να πραγματοποιηθούν μέσα στη χρονιά στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τομέα έχουν την τιμητική τους. Μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι η πρόοδος στους στόχους σας κάνει να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι και πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή. Σε πολλές περιπτώσεις όμως τα όνειρα παραμένουν ανεκπλήρωτα, καθώς η αναβλητικότητα υπονομεύει την απόδοση των στόχων και την ευτυχία.
Η Χριστίνα Πίκουλα mindset coach motivational speaker και δημιουργός του ημερολογίου προσωπικής ανάπτυξης “Happy Choices for Happy People”, επισημαίνει στο Business Daily τον τρόπο για να πετύχετε τους επαγγελματικούς και όχι μόνο στόχους. Το όραμά της είναι να ενισχύει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί να ζήσουν τα όνειρά τους. Διότι αν ο καθένας αισθανόταν ευδαιμονία και καλλιεργούσε τη ενσυναίσθηση στην καθημερινότητά του θα ζούσαμε σε διαφορετικές κοινωνίες, όπως υποστηρίζει η ίδια.
Πώς όμως μπορείτε να πετύχετε τους στόχους σας το 2025;
«Οι άνθρωποι λατρεύουν τις ιστορίες, επιθυμούν να μαθαίνουν ιστορίες ανθρώπων με παρόμοια χαρακτηριστικά με τα δικά τους που τελικά τα κατάφεραν. Μου αρέσει να τους μεταφέρω τέτοιες ιστορίες έμπνευσης αλλά ο κύριος τρόπος είναι μέσα από τις ατομικές μας συνεδρίες όπου εκπαιδεύονται ώστε οι ίδιοι να παρακινούν τον εαυτό τους και να μπαίνουν στη δράση. Υπάρχουν πολλές αληθινές ιστορίες που άλλαξαν τη ζωή τους και θέλω οι άνθρωποι να τις μάθουν» ανέφερε η Χριστίνα Πίκουλα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συναίνεση που βασίζεται στην ψυχολογία της δράσης και στους προσωπικούς στόχους δείχνει ξεκάθαρα ότι η επιτυχής επιδίωξη ουσιαστικών στόχων παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση της ψυχολογικής μας ευεξίας.
Στον βαθμό που ξεπερνάτε την αναβλητικότητα και σημειώνετε πρόοδο στους στόχους σας, είστε πιο ευτυχισμένοι συναισθηματικά και πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή σας, όπως ανέφερε στον ιστότοπο psychologytoday, ο Tim Pychyl, πρώην καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Carleton, με έμφαση στην έρευνα για την αναβλητικότητα.
Σχετική έρευνα για την επιδίωξη στόχων και την ευημερία αποκαλύπτει έναν ενδιαφέροντα κύκλο μεταξύ της προόδου στους στόχους σας και των αναφορών σας για την ευτυχία και την ικανοποίηση από τη ζωή (γενικά αναφέρεται ως «υποκειμενική ευημερία» ή SWB).
Πώς λειτουργεί αυτός ο κύκλος στόχος – πρόοδος – ευτυχία
Η πρόοδος στους στόχους σας κάνει να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι και πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή (η υποκειμενική σας ευημερία, SWB αυξάνεται). Είναι ενδιαφέρον ότι τα θετικά συναισθήματα έχουν τη δυνατότητα να παρακινήσουν συμπεριφορές και βουλητικές διαδικασίες (π.χ. αυτορρύθμιση για να παραμείνετε στην εργασία) που είναι απαραίτητες για περαιτέρω πρόοδο ή επίτευξη του στόχου. Αν σημειώσετε κάποια πρόοδο στους στόχους σας, η προκύπτουσα αύξηση της υποκειμενικής σας ευημερίας ενισχύει την περαιτέρω δράση και την πρόοδο.
«Αυτό δεν ακούγεται σαν μια μυθική μηχανή αέναης κίνησης; Από την πείρα ξέρουμε, ‘δώσε δουλειά σε έναν πολυάσχολο άνθρωπο, θα γίνει’. Γιατί; Οι πολυάσχολοι άνθρωποι βρίσκονται σε κίνηση. Κάνουν πρόοδο, νιώθουν ικανοί γι’ αυτό προχωρούν πιο δυνατοί από την επιτυχία και τα θετικά συναισθήματά τους. Η έρευνα καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα: η πρόοδος του στόχου σχετίζεται με τα θετικά συναισθήματα και τη γενική βελτιωμένη ευημερία» πρόσθεσε ο Tim Pychyl.
Επιπλέον, η ερευνητική βιβλιογραφία έχει αποκαλύψει ότι βιώνετε την ισχυρότερη θετική συναισθηματική αντίδραση όταν σημειώνετε πρόοδο στους πιο δύσκολους στόχους σας.
«Το χρησιμοποιώ στρατηγικά καθημερινά. Ξεκινάω με τα πιο δύσκολα καθήκοντά μου. Χρησιμοποιώ το απλό μου μάντρα ‘απλώς ξεκινήστε’ για να συγκεντρώσω την εστίασή μου και κάποια ορμή, και αυτό θέτει σε κίνηση μια επιτυχημένη και χαρούμενη μέρα» σύμφωνα με τον ίδιο καθηγητή.
Επίσης, ξεκινήστε θέτοντας στρατηγικά διαχειρίσιμους επιμέρους στόχους στο δύσκολο έργο. Πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τι προσπαθείτε να επιτύχετε. Και είναι σημαντικό να «κατέχετε» την εργασία ή τον στόχο. Πρέπει να το κάνετε δικό σας. Πρέπει να έχει νόημα για εσάς.
Αν δεν βρίσκετε τον στόχο σημαντικό, τότε θα το αναβάλλετε. Η εκλογίκευσή σας ότι αυτό δεν έχει νόημα για εσάς, οδηγεί στην ερώτηση «γιατί να το κάνω;». Ένας ασήμαντος στόχος δεν έχει ενδιαφέρον, καθώς είναι κάτι που «πρέπει» να κάνετε και δεν είναι κάτι που «θέλετε να κάνετε».
Όσο περισσότερο εσωτερικευόσαστε και ταυτιζόσαστε με έναν στόχο κατανοώντας την αξία πίσω από αυτόν ή ακόμα και απλώς τη σημασία του έργου, τόσο πιο πιθανό είναι να ενεργήσετε αυτόνομα. Έτσι, το να κάνετε μια εργασία «δική σας» δεν σημαίνει ότι ξεκινάτε ή επινοείτε κάθε εργασία, σημαίνει απλώς ότι ταυτίζεστε με την εργασία σε κάποιο επίπεδο. Μερικές φορές οι ψυχολόγοι το αναφέρουν ως αυτοσυμβατούς στόχους.
Καταλήγοντας για το θέμα των στόχων και της ευτυχίας η Χριστίνα Πίκουλα συμπλήρωσε ότι η αυτογνωσία «δένει» τους στόχους και την ευτυχία, για αυτό «θα παρότρυνα τους ανθρώπους να ξεκινήσουν να αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους μέχρι να ακούσουν και πάλι την εσωτερική τους φωνή που έχει χαθεί εξαιτίας της ‘φασαρίας’ που υπάρχει μέσα τους και γύρω τους από τις γνώμες και τα θέλω των άλλων. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι που θέλουν να ξεκινήσουν να ασχολούνται με την προσωπική τους ανάπτυξη πιστεύουν ότι χρειάζεται να αφιερώσουν πάρα πολύ χρόνο ενώ στην ουσία ένα 20λεπτο την ημέρα είναι μια καλή αρχή».