targeted.gr

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει τους μεγάλους retailers

Οι εξελίξεις στα μέσα λιανικής πώλησης, η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση φέρνουν περαιτέρω αναστάτωση στον τομέα του λιανικού εμπορίου

AΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΚΙΤΣΗ

Μπορεί το on και off online λιανεμπόριο να συνυπάρξουν; Η απάντηση της Morgan Stanley είναι σαφής. Η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση, θα είναι οι βασικοί παράγοντες κερδοφορίας και ανάπτυξης. Το βασικό επιχείρημα, που απηχεί την πραγματικότητα, είναι ότι η τεχνολογία έχει μεταμορφώσει την αγοραστική εμπειρία των καταναλωτών, αλλάζοντας τα πάντα, από το πού αγοράζουμε και πώς πληρώνουμε μέχρι το πώς εξετάζουμε την αξία κατά τη λήψη αγοραστικών αποφάσεων.

Τώρα, οι εξελίξεις στα μέσα λιανικής πώλησης, η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση φέρνουν περαιτέρω αναστάτωση στον τομέα του λιανικού εμπορίου, βοηθώντας τους μεγαλύτερους παίκτες να εδραιώσουν τις θέσεις τους μέσω υψηλότερης κερδοφορίας, ταχύτερης ανάπτυξης ή και των δύο.

«Μετά από χρόνια προκλήσεων κερδοφορίας λόγω του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι λιανοπωλητές βρίσκουν τώρα το σωστό μείγμα λειτουργιών εντός και εκτός καταστήματος», λέει ο Simeon Gutman, αναλυτής της Morgan Stanley για το Hardlines, Broadlines και το λιανεμπόριο τροφίμων. «Τα big data δημιουργούν μια νέα ροή εσόδων μέσω των μέσων λιανικής πώλησης, τα οποία επιτρέπουν στους λιανοπωλητές να χρησιμοποιούν τις γνώσεις των καταναλωτών τους για εξατομικευμένη διαφήμιση μάρκας. Η αυτοματοποίηση καθιστά επίσης τη διανομή πιο αποτελεσματική και συμβάλλει στην αύξηση των κερδών».

Καθώς ο τομέας συνεχίζει να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, του αυξημένου πληθωρισμού και των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού από τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι μεγαλύτεροι λιανοπωλητές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να γίνονται μεγαλύτεροι, καθώς επενδύουν δυσανάλογα σε αυτές τις νέες τεχνολογίες και αυξάνουν περαιτέρω το μερίδιο αγοράς. Οι μικρότεροι λιανοπωλητές, από την άλλη πλευρά, μπορεί να δυσκολευτούν να ακολουθήσουν, λέει ο Gutman.

Πράγματι, η διαφορά αποτίμησης μεταξύ των καλύτερα τοποθετημένων εταιρειών και των άλλων αυξάνεται σε περίπου 40% σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο του 20%.

«Ο λιανοπωλητής του μέλλοντος θα αξιοποιήσει τα μέσα λιανικής πώλησης, την αυτοματοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη για να επιτρέψει την επέκταση του περιθωρίου κέρδους, και η ενοποίηση και η αύξηση των μεριδίων θα επιταχύνουν αυτούς τους κινητήριους μοχλούς», λέει ο Gutman. «Τα περιθώρια κέρδους θα μπορούσαν να επεκταθούν κατά περισσότερες από 200 μονάδες βάσης για τους καλύτερα τοποθετημένους λιανοπωλητές με την πάροδο του χρόνου από περίπου 9,5% κατά μέσο όρο σήμερα».

Μέσα λιανικής πώλησης

Τα μέσα λιανικής πώλησης είναι ένα είδος διαφήμισης που χρησιμοποιεί τα μοναδικά σύνολα δεδομένων πελατών των λιανοπωλητών για τη δημιουργία στοχευμένων διαφημιστικών εκστρατειών. Οι μεγαλύτεροι λιανοπωλητές επωφελούνται περισσότερο επειδή μπορούν να επενδύσουν περισσότερο σε αυτές τις τεχνολογίες, οδηγώντας σε ταχύτερη ανάπτυξη και υψηλότερο μερίδιο αγοράς. Παράλληλα, η υψηλή επισκεψιμότητά τους προσφέρει νέες ευκαιρίες στους διαφημιζόμενους να προσεγγίσουν τους καταναλωτές και να επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους.

Η onsite διαφήμιση τοποθετεί τα προϊόντα του διαφημιζόμενου σε περίοπτη θέση στον ιστότοπο του λιανοπωλητή ή στη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης, ενώ η offsite διαφήμιση προβάλλει διαφημίσεις στο ευρύτερο διαδίκτυο.

Τα μέσα λιανικής πώλησης εξελίσσονται σε μία από τις πιο κερδοφόρες πηγές εσόδων για τους λιανοπωλητές, πολλοί από τους οποίους συνεργάζονται με εταιρείες τεχνολογίας διαφημίσεων για την υλοποίηση των διαφημιστικών τους εκστρατειών αντί να αναπτύσσουν την τεχνολογία στο εσωτερικό τους. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία των μέσων λιανικής θα φτάσει τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών διαδικτυακών διαφημιστικών δαπανών, μέχρι το επόμενο έτος, δημιουργώντας ευκαιρίες 104 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα, για τους λιανοπωλητές και τους συνεργάτες τους στον τομέα της τεχνολογίας διαφημίσεων.

Αυτοματοποίηση

Σε μια προσπάθεια να μειώσουν το λειτουργικό κόστος και να ενισχύσουν την κερδοφορία, οι λιανοπωλητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την αυτοματοποίηση για να αυξήσουν την αποδοτικότητα έως και στο 70% των καθηκόντων ρουτίνας έως το 2025.

Αυτός ο μετασχηματισμός μπορεί να συμβάλει στον εξορθολογισμό των λιανικών λειτουργιών με τη διαχείριση και την ανάλυση των αποθεμάτων, τη βελτιστοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού, την αυτοματοποίηση των συστημάτων σημείων πώλησης και την εφαρμογή αυτοελεγχόμενων περιπτέρων, μεταξύ άλλων εφαρμογών.

Εν τω μεταξύ, η αυτοματοποίηση ενός κέντρου διανομής μπορεί να διπλασιάσει την παραγωγικότητα χρησιμοποιώντας το μισό εργατικό δυναμικό, ενώ η αυτοματοποίηση ενός κέντρου εκπλήρωσης μπορεί να μειώσει το κόστος κατά περίπου 60%, εκτιμούν οι αναλυτές.

Πέρα από την εξοικονόμηση κόστους, τα άλλα οφέλη της αυτοματοποίησης περιλαμβάνουν τη δυνατότητα των λιανοπωλητών να αναπτύξουν το προσωπικό σε πιο στρατηγικούς ή πελατειακούς ρόλους, τη μείωση της πιθανότητας ανθρώπινου λάθους στη διαχείριση παραγγελιών, τον βελτιωμένο ποιοτικό έλεγχο και τις υψηλότερες πωλήσεις, που προκύπτουν από τη βελτιωμένη εμπειρία των πελατών.

Η κλίμακα και η πολυπλοκότητα των λειτουργιών των μεγαλύτερων λιανοπωλητών δημιουργούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη βελτίωση της αποδοτικότητας μέσω της αυτοματοποίησης. Με περισσότερους τομείς ανοικτούς στην καινοτομία, η πιθανή εξοικονόμηση κόστους καθιστά την απόδοση της επένδυσης πιο ελκυστική, ενώ οι μεγαλύτεροι λιανοπωλητές μπορούν να επενδύσουν στη ρομποτική και τα αυτόνομα συστήματα με τρόπο που οι μικρότεροι ομόλογοι τους δεν μπορούν.

«Η αυτοματοποίηση θα μπορούσε να μειώσει το μοναδιαίο κόστος των λιανοπωλητών που βρίσκονται σε καλύτερη θέση έως και 20% με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μεταφράζεται σε διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους κατά 50 έως 100 μονάδες βάσης», λέει ο Gutman.

Τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει το επόμενο κύμα ανάπτυξης στον τομέα του λιανικού εμπορίου και νέες περιπτώσεις χρήσης αναδύονται συνεχώς. Οι λιανοπωλητές είναι σε θέση να συλλέγουν και να αξιοποιούν καλύτερα τα δεδομένα των καταναλωτών για να οδηγήσουν περισσότερους πελάτες στις πλατφόρμες τους, να αναλύουν τις τάσεις αγορών, να βελτιώνουν τα αποτελέσματα αναζήτησης και να βελτιστοποιούν τη διανομή με ρομπότ, για να αναφέρουμε μερικά μόνο παραδείγματα. Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί βασικό στοιχείο της εφαρμογής των μέσων λιανικής πώλησης, καθώς οι λιανοπωλητές αξιοποιούν τα δεδομένα αγοράς των πελατών για την καλύτερη στόχευση και εξατομίκευση της διαφήμισης.

Ο τομέας των ειδών παντοπωλείου προσφέρει ένα καλό παράδειγμα των διαφόρων χρήσεων της ΤΝ, η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει τις συστάσεις για ηλεκτρονικές αγορές ειδών παντοπωλείου και να οδηγήσει στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς προσωπικών βοηθών αγορών που θα μπορούσαν να προβλέπουν, να προτείνουν και να παραγγέλνουν είδη παντοπωλείου. Θα μπορούσε να παρέχει δεδομένα για τη διαφήμιση, που αποτελεί κύριο μοχλό αύξησης των ποσοστών αποδοχής και της κερδοφορίας για τις πλατφόρμες ηλεκτρονικών παντοπωλείων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της διαφήμισης ως ποσοστό των δαπανών για online παντοπωλεία το 2025 θα πρόσθετε επιπλέον 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια στα έσοδα. Συνολικά, οι καλύτερα εκτεθειμένοι λιανοπωλητές θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν μεταξύ 5% και 10% του εταιρικού κόστους με την τεχνητή νοημοσύνη, αποφέροντας έως και 25 μονάδες βάσης για την επέκταση του περιθωρίου κέρδους με την πάροδο του χρόνου.

«Οι εταιρείες με εκτεταμένα σύνολα δεδομένων, προθυμία να διερευνήσουν εναλλακτικές ροές εσόδων και ισχυρή εστίαση στη λειτουργική αποδοτικότητα είναι πιθανό να επωφεληθούν περισσότερο», λέει ο Gutman. «Και τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι σημαντικά, τόσο από την άποψη της αύξησης των εσόδων όσο και της εξοικονόμησης κόστους».

Η επιλογή Τζιτζικώστα για την Κομισιόν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το σκεπτικό της απόφασή του να προτείνει τον Απόστολο Τζιτζικώστα για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου ανέφερε τα εξής: «Είναι ένα στέλεχος που προέρχεται από την Αυτοδιοίκηση και θεωρώ ότι μπορεί να είναι πολύ καλός επίτροπος. Δεν θα μιλήσω για τα χαρτοφυλάκια. Θα τα ανακοινώσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είναι μυστικό ότι ακούγονται κάποια. Η χώρα θα έχει σημαντικό. Στο πρόσωπό του τιμώ τη Μακεδονία και στέλνω μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί κατ ανάγκη να είναι όλοι οι επίτροποι τεχνοκράτες. Η χώρα έκανε αυτή την επιλογή στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Ο Απόστολος θα τιμήσει τη χώρα, θα εργαστεί για την Ευρώπη και θα βοηθήσει την πατρίδα μας».

Οπαδική βία και ενδεχόμενες νέες παρεμβάσεις
Ο Πρωθυπουργός σε ερώτηση για την οπαδική βία και αν είμαστε κοντά ή μακριά στις μετακινήσεις οπαδών ανέφερε τα εξής: «Έχουμε λόγο να διαπιστώνουμε ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Το σύστημα λειτουργεί και μπορούμε να εντοπίσουμε παραβάτες με μεγαλύτερη ακρίβεια. Έχουμε και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που αυξάνει το ενδιαφέρον και είναι υγιές. Έχουμε αυτοματοποιημένο ποινολόγιο που μας επιτρέπει να παρεμβαίνουμε εντός των ορίων. Το πόσο κοντά είμαστε στις μετακινήσεις φιλάθλων δεν μπορώ να σας πω. Θα το θέλαμε. Θέλουμε τα γήπεδα να είναι χώροι γιορτής. Το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι ο τελικός του Κυπέλλου το 2025 με γεμάτο ΟΑΚΑ με την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίζει την ασφάλεια της διεξαγωγής ενός τόσο μεγάλου αγώνα».

Η ζημιά του υπερτουρισμού στην Ελλάδα
Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για το ζήτημα του υπερτουρισμού σημείωσε: «Ο στόχος δεν είναι οι αφίξεις, είναι τα έσοδα. Θα θέλαμε περισσότερους τουρίστες που να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα. Η Ελλάδα δεν έχει δομικό πρόβλημα υπερτουρισμού. Έχει σημειακό πρόβλημα σε ορισμένους προορισμούς κάποιες εβδομάδες ή κάποιους μήνες το χρόνο. Η κρουαζιέρα έχει επιβαρύνει τη Σαντορίνη και τη Μύκονο γι’αυτό το τέλος θα είναι 20 ευρώ. Εξίσου σημαντική η παρέμβαση για τον αριθμό των πλοίων που φτάνουν ταυτόχρονα σε έναν προορισμό. Εκεί θα είμαστε αρκετά τολμηροί. Σημαντικό να τηρούμε κανόνες βιωσιμότητας σε όσα χτίζονται από εδώ και στο εξής. Να βάλουμε φρένο σε νησιά που θεωρούμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο όπου δοκιμάζονται ουσιαστικά οι υποδομές. Χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης. Αναφερθήκαμε στα ζητήματα της ύδρευσης. Τα νησιά εχουν πρόβλημα συγκεκριμένους λίγους μήνες. Πώς θα δρομολογήσουμε πρόγραμμα λιμνοδεξαμενών. Έχουμε μεγάλο πλέγμα παρεμβάσεων. Είναι επικίνδυνο να παρουσιαστεί η Ελλάδα ως χώρα η οποία εχθρεύεται τον τουρισμό. Οι πόλεις και οι χώρες που το έκαναν θα έχουν συνέπειες από μία τέτοια υπερβολή. Η Βαρκελώνη έχει παραπάνω από 30 εκ. επισκέπτες το χρόνο και η Αθήνα έχει 8 εκ.».

Πηγή: fortunegreece.com