targeted.gr

Πώς η Eliza, το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης της BNY, δημιουργεί έναν στρατό από βοηθούς μιας χρήσης

Το φυσικό μέρος του εγκεφάλου της Eliza αποτελείται από μικροτσίπ Nvidia και υποδομή cloud που τροφοδοτείται από το Azure της Microsoft και το Google Cloud.

Από τον Michael del Castillo

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Sarthak Pattanaik, ένας ανώτερος μηχανικός στη BNY, καθόταν στο γραφείο του στη διεθνή έδρα της τράπεζας όταν πληκτρολόγησε το όνομα ενός συντάκτη του Fortune σε ένα πεδίο αναζήτησης, ρωτώντας την ιδιόκτητη τεχνητή νοημοσύνη της τράπεζας τι είδους ερωτήσεις θα μπορούσε αυτός να κάνει κατά την επερχόμενη συνέντευξη. Ρώτησε επίσης για το στυλ γραφής του και για το αν οι παρατηρήσεις του δημοσιογράφου ήταν πιο υποκειμενικές ή αντικειμενικές.

«Απλώς το να έχουμε μια αίσθηση όλου αυτού μας βοηθά να προετοιμαστούμε», λέει ο Pattanaik, επικεφαλής μηχανικός του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης της BNY. «Και αυτό ακριβώς κάνουμε στους πωλητές μας». Ευτυχώς, οι εκτιμήσεις της τεχνητής νοημοσύνης για ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών ευκαιριών – και για τον δημοσιογράφο του Fortune – παραμένουν κλειδωμένες σε μια εσωτερική βάση δεδομένων μαζί με τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε υπό διαχείριση στοιχεία ενεργητικού της τράπεζας.

Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης της BNY ονομάζεται Eliza προς τιμήν της συζύγου του Alexander Hamilton, ο οποίος ίδρυσε τον εταιρικό πρόδρομο της τράπεζας. Το φυσικό μέρος του εγκεφάλου της Eliza αποτελείται από μικροτσίπ Nvidia και υποδομή cloud που τροφοδοτείται από το Azure της Microsoft και το Google Cloud. Αλλά το μυαλό της Eliza, ο τρόπος που προσεγγίζει τα προβλήματα, είναι πρωτότυπο προϊόν της BNY, χρησιμοποιώντας το GPT-4 της OpenAI, το Gemini της Google και το Llama της Meta.

Ενώ η περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα είναι ουσιαστικά one-size-fits-all εικονικοί βοηθοί, η Eliza επιτρέπει στους υπαλλήλους να δημιουργούν ειδικούς βοηθούς (η BNY προτιμά τον όρο «πράκτορας») και να τους γεμίζουν με ιδιόκτητα δεδομένα για να αναλαμβάνουν συγκεκριμένες εργασίες. Οι πράκτορες λειτουργούν όπως οι σύμβουλοι που εδώ και καιρό βοηθούν τους τραπεζίτες προσφέροντας εξειδικευμένη γνώση σε θέματα όπως οι πληρωμές, οι εξασφαλίσεις και η συμμόρφωση. Αλλά σε αντίθεση με τους ανθρώπινους συμβούλους, ο στρατός των πρακτόρων της Eliza είναι χαμηλού κόστους και είναι εύκολο να παραμεριστούν όταν ολοκληρωθεί η εργασία.

«Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται», λέει ο γενικός διευθυντής της BNY, Victor O’Laughlen, «ότι αν σας παίρνει πέντε ώρες για να ερευνήσετε ένα θέμα ώστε να απαντήσετε σε μια ερώτηση, γιατί να μην αφιερώσετε δύο λεπτά για να ανεβάσετε όλες τις σχετικές πληροφορίες, να κάνετε την ερώτηση και μετά απλώς να πετάξετε τον πράκτορα;»

Η Eliza χρησιμοποιείται επί του παρόντος από το ένα τέταρτο των εργαζομένων της τράπεζας -περίπου 14.000 άτομα- συμπεριλαμβανομένου του O’Laughlen. Ως επικεφαλής της παγκόσμιας πλατφόρμας εκκαθάρισης της BNY, η οποία διενεργεί συναλλαγές χρεογράφων αξίας άνω των 15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα, ο O’Laughlen εκπαιδεύει επί του παρόντος αυτό που αποκαλεί «λειτουργικό μοντέλο εμπειρογνώμονα». Η αποστολή του είναι να εφαρμόσει το σύστημα διαχείρισης έργων Agile, ένα δημοφιλές εργαλείο για τους προγραμματιστές λογισμικού, με τρόπο που να δίνει στους εργαζομένους πρώτης γραμμής μεγαλύτερη αυτονομία.

Βασιζόμενη στην Eliza για την εφαρμογή της διαδικασίας και όχι στους ακριβούς συμβούλους Agile, η BNY εξοικονομεί κόστος εκπαίδευσης. Η ευέλικτη εκπαίδευση είναι, φυσικά, μόνο ένα παράδειγμα του πλήθους των εργασιών για τις οποίες η τράπεζα πληρώνει ανθρώπους ειδικούς για να τις ολοκληρώσει. Εάν η BNY μπορέσει να αντικαταστήσει τις περισσότερες από αυτές με πράκτορες που καθοδηγούνται από την Eliza, η εξοικονόμηση θα μπορούσε ενδεχομένως να ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: fortunegreece.gr