Ποιες επιχειρήσεις προτιμούν οι Έλληνες εργαζόμενοι σύμφωνα με έρευνα της Marc

Η νέα έρευνα που πραγματοποίησε η MARC για λογαριασμό της Παπαστράτος καταγράφει αλλαγές στις προτεραιότητες των Ελλήνων εργαζόμενων. Ένα νέο τοπίο δημιουργείται σε συνάρτηση με τις αμοιβές, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και τις ευκαιρίες εξέλιξης, με την τεχνολογία και τη δεδομένη εφεξής ευελιξία στις μορφές απασχόλησης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ενός νέου εργασιακού μοντέλου.
Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.053 ατόμων 18 έως 65 ετών και αναδεικνύει τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των γενεών ως προς τις προσδοκίες και τις επιλογές τους, οι Έλληνες απασχολούμενοι εμφανίζουν σήμερα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με το παρελθόν, εφόσον σήμερα πρώτιστο μέλημα είναι η αναζήτηση καλύτερων αποδοχών και ευκαιριών επαγγελματικής ανέλιξης και όχι η εργασιακή ασφάλεια, που αποτελούσε κάποτε κυρίαρχη διεκδίκηση.
Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός (σε ποσοστό 60,5%) επιδιώκει καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω της εργασίας του και είναι μάλιστα έτοιμος να θυσιάσει την ασφάλεια μιας σταθερής θέσης εργασίας, εφόσον μπορεί να βρει συνθήκες καλύτερα αμειβόμενης δουλειάς και ισορροπίας σε σχέση με την προσωπική ζωή (69,6%). Ας λάβουμε επίσης υπόψη μας ότι η έννοια της “καλής επιχείρησης” αποκτά πολυπαραγοντική διάσταση, καθώς οι εργαζόμενοι αξιολογούν τους εργοδότες τους με βάση πολλαπλά κριτήρια, από το εργασιακό περιβάλλον και τη δίκαιη αντιμετώπιση μέχρι την ευελιξία και τις προοπτικές ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι το 53,5% των εργαζομένων επιθυμεί ένα μεικτό μοντέλο που συνδυάζει τηλεργασία και φυσική παρουσία, ενώ μόνο το 35% προτιμά την εργασία σε φυσικό χώρο. Οι Gen Z εργαζόμενοι (58,2%) τείνουν προς την επιλογή ενός ευέλικτου ωραρίου, το οποίο θα προκύψει σε συνεννόηση με τον εργοδότη τους. Σε κάθε ηλικιακή ομάδα οι περισσότεροι δείχνουν διατεθειμένοι να συνεργαστούν με όλες τις ηλικίες και όχι μόνο με συνομηλίκους, σε ποσοστό μάλιστα 73,5%, παρότι 1 στους 3 εκπροσώπους της Gen Z (32,6%) δηλώνει ότι προτιμά να συνεργάζεται με ανθρώπους της ίδιας ηλικίας.
Η ίδια έρευνα αναδεικνύει ότι οι προτιμήσεις των εργαζόμενων αναδιαμορφώνονται. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση, προσελκύοντας το 54,2% των ερωτηθέντων, με τη Gen Z να εκδηλώνει σε ποσοστό 61,3% προτίμηση προς σε αυτή την κατεύθυνση. Αξιοσημείωτο είναι ότι η προτίμηση για εργασία στο Δημόσιο μειώνεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς μόλις το 30,1% των ερωτηθέντων το θεωρεί ελκυστική επιλογή. Αντίθετα, η αυτοαπασχόληση αποκτά μεγαλύτερη απήχηση, με ποσοστό 31,7%. Αξιοσημείωτο εύρημα η αναλογία 8 στους 10 εκπροσώπους (78,7%) της Gen Z, που θα εξέταζαν το ενδεχόμενο εργασίας στο εξωτερικό, εφόσον θα υπήρχαν καλύτερες συνθήκες απασχόλησης σε ποσοστό διαμορφώνεται 68%.
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία τους αλλά και τις προσδοκίες του σχετικά με την επίδραση της τεχνολογίας στην εργασία. Το 46,4% θεωρεί ότι οι νέες τεχνολογίες θα διευκολύνουν την επαγγελματική καθημερινότητα, ενώ η Gen Z διάκειται ευνοϊκότερα απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη και τις επιπτώσεις της στην αγορά εργασίας. Ωστόσο το 42,4% των συμμετεχόντων ανησυχεί για πιθανές αρνητικές συνέπειες, όπως η απώλεια θέσεων εργασίας. Το 84,3 % των ερωτηθέντων δηλώνει διατεθειμένο να εκπαιδευτεί σε νέες τεχνολογίες, ενώ το 71,3% αναγνωρίζει τη σημασία της διαρκούς μάθησης και εκπαίδευσης.
Συνοψίζοντας τις επιμέρους προτεραιότητες της κάθε γενιάς, συγκρατούμε ότι η Gen Z (έως 27 ετών), προτάσσει την ποιότητα εργασίας (απολαβές-συνθήκες) σε ποσοστό 73%, οι Millennials (28 έως 43 ετών) την αμοιβή και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η Gen X (44 έως 59) την εργασιακή ασφάλεια και οι Boomers (60 έως 65 ετών) την αξιοκρατία-αναγνώριση και την επιβράβευση των προσπαθειών τους.