targeted.gr

Ποια είναι η «χρυσή» λίστα των πέντε υποψήφιων τρισεκατομμυριούχων

Mελέτη της Informa Connect Academy δείχνει ότι υπάρχει μία χρυσή πεντάδα εν δυνάμει τρισεκατομμυριούχων. Πώς οι ερευνητές κατέληξαν στην εν λόγω κατάταξη.

Από τη Σοφία Ζαφείρη

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1916 οι αμερικανικές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους είχαν έναν απρόσμενο, για την εποχή, θρίαμβο: την εμφάνιση του πρώτου δισεκατομμυριούχου στον κόσμο.

Δεν ήταν άλλος από τον Τζον Ντ. Ροκφέλερ, τον μεγιστάνα του πετρελαίου. Η μετοχή του κολοσσού, Standard Oil είχε φθάσει στα 2.014 δολάρια και αυτόματα ο ιδρυτής και επικεφαλής της είδε την περιουσία του να εκτινάσσεται πάνω από το όριο του δισεκατομμυρίου.,

Λίγο περισσότερο από έναν αιώνα μετά, η ύπαρξη δισεκατομμυριούχων δεν αποτελεί κάποια «περίεργη» κατάσταση, καθώς σε αυτό το club εντάσσονται αρκετοί επιχειρηματίες ανά την υφήλιο.

Το επόμενο «θαύμα» δεν είναι άλλο από την εμφάνιση του πρώτου ανθρώπου που η προσωπική του περιουσία θα σπάσει το φράγμα του ενός τρισ. δολαρίων, κάτι το οποίο έχουν επιτύχει ορισμένες αμερικανικές εταιρείες, ενώ υπάρχει και μία σειρά από αυτές που εμφανίζονται ικανές η κεφαλαιοποίησή τους να ξεπεράσει αυτό το επίπεδο.

Εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του ενός τρισ. δολαρίων

Όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη της Informa Connect Academy, υπάρχει μία χρυσή πεντάδα εν δυνάμει τρισεκατομμυριούχων. Οι ερευνητές κατέληξαν στην εν λόγω κατάταξη, με βάσει τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του πλούτου μίας σειράς επιχειρηματιών αλλά και την πορεία των μετοχών των επιχειρήσεών τους. Όλα δείχνουν ότι ο πρώτος άνθρωπος που θα βρεθεί σε αυτήν την αξιοζήλευτη θέση είναι ο ιδρυτής της Tesla και ιδιοκτήτης του Χ (πρώην Twitter) Έλον Μασκ.

Εταιρίες που αναμένεται να «πιάσουν» κεφαλαιοποίηση ένα τρισ. δολάρια

Η χρυσή 5άδα των υποψήφιων τρισεκατομμυριούχων περιλαμβάνει τους:

– Έλον Μασκ: Μάλλον δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν τον έχει ακούσει. Είναι ο ιδρυτής της ταχέως αναπτυσσόμενης αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, του κατασκευαστή προηγμένων πυραύλων και διαστημοπλοίων, SpaceX, και το πρόσωπο που μπορείτε να ευχαριστήσετε (ή να κατηγορήσετε) για την μετονομασία του Twitter σε X. Με προσωπική περιουσία 195 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αυξάνεται με μέσο ρυθμό 109,88% κάθε χρόνο, ο Μασκ είναι το ξεκάθαρο φαβορί για να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος μέχρι το 2027.

– Μπερνάρ Αρνό: Ο ιδρυτής και επικεφαλής της LMVH, έχει στην κατοχή του τους μεγαλύτερους ομίλους παραγωγής και πώλησης ειδών πολυτελείας. Η LVMH έχει κεφαλαιοποίηση 379,98 δισεκατομμύρια δολάρια. Η περιουσία του Αρνό και της οικογένειάς του φθάνει στα 233 δισ. δολάρια και εμφανίζει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 29,3%. Υπολογίζεται ότι θα φθάσει στο ένα τρισ. το 2030.

– Γκουαντάμ Αντάνι: Είναι ο ιδρυτής και ηγέτης του ομίλου Adani Group. Με έδρα την Ινδία, ο όμιλος Adani Group έχει διεθνή παρουσία μέσω διαφόρων εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν από παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, έως διαχείριση λιμανιών και αεροδρομίων αλλά και γεωργικής παραγωγής. Οι επιμέρους θυγατρικές της Adani έχουν αποτιμήσεις πολλαπλών δισεκατομμυρίων, ενώ η προσωπική περιουσία του ίδιου του Αντάνι εκτιμάται σε 84 δισεκατομμύρια δολάρια και ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ανέρχεται σε 122,86% ετησίως. Αναμένεται να γίνει τρισεκατομμυριούχος μέχρι το 2028.

– Γένσεν Χουάνγκ: Ο ιδρυτής και επικεφαλής της Nvidia δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη λίστα. Εκτιμάται ότι θα σπάσει το φράγμα του ενός τρις. δολαρίων για την προσωπική του περιουσία το 2028. Αυτή τη στιγμή η περιουσία του υπολογίζεται στα 101 δισ. δολ. και έχει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 111,88%.

– Πραγιόγκο Πανγκέστου: Ξεκίνησε από την ξυλεία τη δεκαετία του 1970. Μετέτρεψε αυτή την επιχείρηση ξυλείας στον όμιλο Barito Pacific με έδρα την Ινδονησία. Το 2007, η εταιρεία του απέκτησε το 70% της Chandra Asri, μιας εταιρείας πετροχημικών με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από 48 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Barito Pacific δραστηριοποιείται στα πετροχημικά, την ενέργεια, τα ακίνητα, τα logistics και τις επενδύσεις, μεταξύ άλλων. Η περιουσία του φθάνει στα 43,4 δισ. δολάρια, με μέσο ρυθμό ετήσιας αύξηση 135,95% και αναμένεται να πιάσει το ένα τρισ. δολάρια το 2028.

Πηγή: businessdaily.gr