targeted.gr

Οι ελληνικές επιχειρήσεις δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Του Στάθη Βασιλόπουλου

Κερδίζει έδαφος η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) σε όλους τους κλάδους του ελληνικού επιχειρείν, καθώς η νέα τεχνολογία υπόσχεται να προσδώσει στις επιχειρήσεις σημαντικά οφέλη, σε επίπεδο παραγωγικότητας και αποδοτικότητας. Σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ οι επιχειρήσεις που υιοθετούν λύσει ΑΙ επιτυγχάνουν καλύτερα περιθώρια κέρδους, αύξηση μεριδίου αγορά και βελτιωμένη εμπειρία πελάτη.

Ιδιαίτερη απήχηση γνωρίζει η Τεχνητή Νοημοσύνη στον ασφαλιστικό κλάδο. Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι αυτό της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία ανακοίνωσε ότι ενσωματώνει την ΤΝ στη διαδικασία αποζημιώσεων στις ομαδικές ασφαλίσεις ζωής και στα ασφαλιστήρια αυτοκινήτου. Στον κλάδο υγείας, η νέα πλατφόρμα επιτρέπει την ταχύτερη επεξεργασία αιτημάτων, ενώ αντίστοιχα, στις αποζημιώσεις αυτοκινήτου, η AI διευκολύνει την εκτίμηση ζημιών. Εκτιμάται ότι περισσότερες από 300.000 αποζημιώσεις θα διεκπεραιώνονται ετησίως μέσω των νέων λύσεων.

Πιλοτική εφαρμογή λύσεων ΑΙ χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Πίστη, σε συνεργασία με την εταιρεία DGTAL, η οποία παρέχει λύσεις επεξεργασίας δεδομένων για τον ασφαλιστικό κλάδο, βασισμένων σε ΤΝ. Στη συνεργασία της με την DGTAL, η Allianz αξιοποιεί την πλατφόρμα GRABBER, με στόχο την επεξεργασία εξω-νοσοκομειακών αποδείξεων και ιατρικών διαγνώσεων που υποβάλλονται για αποζημίωση, με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση, την αποτελεσματικότερη ανίχνευση λαθών και πιθανής απάτης.

Η Generali, από την πλευρά της, παρουσίασε την Genie, μια νέα ψηφιακό βοηθό με τεχνολογίες ΑΙ για την εύκολη πρόσβαση των ασφαλισμένων της σε πληροφορίες και υπηρεσίες. Μέσω μιας φιλικής και προσαρμοσμένης συνομιλίας η Genie παρέχει καθοδήγηση σε βασικές διαδικασίες, όπως η διαχείριση πληρωμών και η απάντηση σε συχνά ερωτήματα.

Η Ergo Ασφαλιστική έχει εισέλθει και αυτή στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης με τη δημιουργία του chat bot “Χαρά”, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια έχει υλοποιήσει 25 έργα ΤΝ που βασίστηκαν στην οπτική αναγνώριση αρχείων, την ανάλυση δεδομένων και τη δημιουργία εικονικών βοηθών.
Και άλλοι ακολουθούν τη “μόδα” των ψηφιακών βοηθών

Τη “μόδα” των ψηφιακών βοηθών, εμπνευσμένων από την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης, υιοθέτησε και BMW Σφακιανάκης, η οποία σε συνεργασία με την Uni Systems και την SmartRep, ανέπτυξε το AI Video Chat Bot με το όνομα “Ιάσονας”, το οποίο αποτελεί τον πρώτο ψηφιακό σύμβουλο πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Ο “Ιάσονας” αλληλεπιδρά με τους πελάτες μέσω βίντεο και φωνής, προσφέροντας μια εμπειρία πέρα από την απλή ανταλλαγή μηνυμάτων, όπως συμβαίνει με τα παραδοσιακά chatbots.

Ο όμιλος Ιντερσαλόνικα και η εταιρεία τεχνολογίας Netcompany-Intrasoft, λάνσαραν τα ψηφιακό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης “Λύσις”, ο οποίος προσφέρει 24ωρη εξυπηρέτηση, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με ασφαλιστικά προϊόντα, συγκρίσεις και προτάσεις, ενώ εξηγεί όρους ασφάλισης με τρόπο κατανοητό. Ο “Λύσις” αξιοποιεί εξελιγμένες τεχνολογίες AI και αντλεί πληροφορίες από την βάση της Ιντερσαλόνικα.

Ο νέος ψηφιακός βοηθός της Alpha Bank διεκπεραιώνει περισσότερες από 5.500 ψηφιακές συνομιλίες την εβδομάδα, από τους πρώτους μήνες που τέθηκε σε εφαρμογή, παρέχοντας στους πελάτες της τράπεζας πληροφορίες για προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και για τραπεζικές διαδικασίες, με το ποσοστό επιτυχημένης επίλυσης αιτημάτων των πελατών να φτάνει έως και το 88%. Η υλοποίηση του ψηφιακού βοηθού είναι απότοκο της συνεργασίας της Alpha Bank με τη Moveo.AI, η οποία εξειδικεύεται στον τομέα του conversational AI.

Φαρμακευτική βιομηχανία και ενέργεια
Η Vianex, σε συνεργασία με την Ubitech, παρουσίασαν πρόσφατα ένα νέο project με αιχμή την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (GenAI). Το αποτέλεσμα αυτής της συνέργειας είναι ένας ψηφιακός βοηθός GenAI, σχεδιασμένος να υποστηρίζει τους εργαζομένους στο εργοστάσιο Α’ της Vianex βελτιώνοντας τις κρίσιμες λειτουργίες παραγωγής και διαχείρισης.

Τέλος, η Motor Oil, σε συνεργασία με τη Satori Analytics, υλοποίησε το AI Garage, μια πρωτοβουλία που ενσωματώνει την Τεχνητή Νοημοσύνη στη στρατηγική και την καθημερινή λειτουργία της εταιρείας με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας και τη βελτίωση στις διαδικασίες και στη λήψη αποφάσεων.

Πηγή: capital.gr