Ο ορός “Υπερμοντέλο γιαγιά“ θα δοκιμαστεί στους ανθρώπους
Επιβραδύνει σημαντικά τη γήρανση
Ερευνητές αύξησαν τη διάρκεια ζωής ζώων εργαστηρίου κατά 25% και τώρα ελπίζουν να επιβραδύνουν τη γήρανση των ανθρώπων. Τα ζώα πήραν το παρατσούκλι “υπερμοντέλο γιαγιά” εξαιτίας της νεαρής εμφάνισής τους σε σχέση με άλλα της ίδιας ηλικίας. Ήταν επίσης υγιέστερα, πιο δυνατά και ανέπτυσσαν λιγότερους καρκίνους.
Τώρα ξεκινούν οι έρευνες στους ανθρώπους για να διαπιστωθεί αν μπορούν να πετύχουν το ίδιο αντιγηραντικό αποτέλεσμα, ενώ ελπίζουν να αποκαλύψουν και να διαχειριστούν τις μοριακές διεργασίες της γήρανσης.
Οι έρευνες αφορούν μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη με την ονομασία interleukin-11. Τα επίπεδα αυτής αυξάνονται όσο μεγαλώνουμε, οδηγώντας σε μεγαλύτερα επίπεδα φλεγμονής, ενώ οι ερευνητές λένε πως ενεργοποιεί διάφορους βιολογικούς διακόπτες που ελέγχουν το ρυθμό της γήρανσης.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο πειράματα. Στο πρώτο, τροποποίησαν γενετικά τα ποντίκια για να μην παράγουν την interleukin-11, ενώ στο δεύτερο περίμεναν μέχρι να φτάσουν τα ποντίκια σε ηλικία 75 εβδομάδων (ισοδύναμο με 55χρονο άνθρωπο) και έπειτα τους χορηγούσαν φάρμακο για να εξαφανίσουν την interleukin-11 από το σώμα τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η διάρκεια ζωής των ποντικιών αυξήθηκε κατά 25%. Τα γερασμένα ποντίκια εργαστηρίου πεθαίνουν συνήθως από καρκίνο, ωστόσο αυτά που δεν είχαν την πρωτεΐνη interleukin-11, σημείωσαν πολύ χαμηλότερη εμφάνιση καρκίνου. Επέδειξαν επίσης βελτιωμένη λειτουργία μυών, ήταν πιο λεπτά και είχαν πιο υγιές τρίχωμα.
Προσπαθώ να μην ενθουσιαστώ πολύ γιατί αναρωτιέμαι μήπως είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Σίγουρα όμως πρέπει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους γιατί τα αποτελέσματα μπορεί να μεταμορφώσουν τον κόσμο μας αν λειτουργήσει. Είμαι προετοιμασμένος να το πάρω και ο ίδιος. – Stuart Cook, ερευνητής
Η πρωτεΐνη interleukin-11 παίζει σημαντικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, καθώς επηρεάζει την ένωση των οστών του κρανίου, την ανάπτυξη των δοντιών και το κλείσιμο των πληγών. Αργότερα όμως στη ζωή παίζει σημαντικό ρόλο στη γήρανση. Το φάρμακο που ανέπτυξαν οι επιστήμονες επιτίθεται στην πρωτεΐνη αυτή και τώρα θέλουν να δουν τις επιπτώσεις του στους ανθρώπους.
Παρόλο που η έρευνα έχει γίνει σε ποντίκια, ελπίζουμε τα ευρήματα να είναι σχετικά με την ανθρώπινη υγεία, δεδομένου ότι έχουμε δει παρόμοιες επιπτώσεις σε μελέτες ανθρώπινων κυττάρων και ιστών. Η έρευνα είναι ένα σημαντικό βήμα για να καταλάβουμε καλύτερα τη γήρανση και έχουμε επιδείξει στα ποντίκια μία θεραπεία η οποία μπορεί να επεκτείνει την υγιή γήρανση. – Καθηγήτρια Anissa Widjaja, Duke-NUS Medical School
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.
Πηγή: unboxholics.com