Ο Όμιλος Goody’s-Everest συμμετέχει ενεργά στον αγώνα κατά της σπατάλης τροφίμων
Το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων αποτελεί ένα ηθικό και οικονομικό ζήτημα που επιβαρύνει το περιβάλλον, εξαντλώντας τους ήδη περιορισμένους φυσικούς πόρους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο πλαίσιο αντιμετώπισης της σοβαρής αυτής συνθήκης έχει δεσμευτεί προς επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) 12.3 του ΟΗΕ, που προβλέπει μείωση κατά το ήμισυ της κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων μέχρι το 2030 και μείωση της απώλειας τροφίμων τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, ο Όμιλος Goody’s-Everest ως μέλος της «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων», συνεργάζεται με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σύστημα παρακολούθησης των αποβλήτων τροφίμων στην εστίαση.
Όπως, άλλωστε, σημειώνει η Corporate Affairs & Sustainability Director, Ρηνέτα Μήτση, «η συνεργασία του Ομίλου Goody’s-Everest με το Χαροκόπειο μετρά ήδη δύο χρόνια και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας μεθοδολογίας για τον υπολογισμό του όγκου των αποβλήτων τροφίμων στα καταστήματα εστίασης. Για τον σκοπό αυτό, η ομάδα του Χαροκοπείου συνεργάζεται με τις επιμέρους ομάδες των σημάτων του Ομίλου, προκειμένου να καταγράψει και να ερμηνεύσει τα στοιχεία. Η μέτρηση περιλαμβάνει καταστήματα των βασικών σημάτων του Ομίλου με διαφορετικά χαρακτηριστικά, μεγέθη και δυναμική, ενώ επεκτείνεται και στα σημεία τα οποία διαθέτει ο Όμιλος σε επιβατικά πλοία. Το απαιτητικό αυτό έργο – το οποίο σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη – φιλοδοξεί να καταλήξει στη δημιουργία μιας σειράς αξιόπιστων δεικτών για την εκτίμηση των αποβλήτων τροφίμων σε διάφορα formats καταστημάτων – π.χ. full service εστιατόριο, self service, on the go –αποτελώντας ταυτόχρονα ένα χρήσιμο εργαλείο για την ορθή διαχείριση και τη μείωση της σπατάλης».
Η μελέτη που περιλαμβάνει τα καταστήματα της αλυσίδας Goody’s Burger House, καταγράφει τους όγκους των αποβλήτων τροφίμων σε ένα δείγμα καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας να εντοπίσει “hot spots” στη διαδικασία. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι σε ένα κατάστημα Goody’s Burger House παράγονται κατά μέσο όρο λιγότερα από 40 γρ. αποβλήτων ανά απόδειξη, ποσότητα σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που καταγράφεται στη διεθνή βιβλιογραφία για παρόμοιες υπηρεσίες εστίασης, με βάση αντίστοιχη μελέτη του 2013, όπου τα απόβλητα τροφίμων σε εστιατόρια quick service στην Ευρώπη καταγράφονται στα 70-80 γρ. ανά απόδειξη *. Προφανώς η εν λόγω επίδοση προκύπτει από τις υιοθετηθείσες αποτελεσματικές πρακτικές της αλυσίδας.
Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι στα Goody’s Burger House το φαγητό προετοιμάζεται κατά παραγγελία. Έτσι προφανώς διασφαλίζονται αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων, και περιορίζεται η σπατάλη. Επιπρόσθετα, τα καταστήματα της αλυσίδας υιοθετούν αυστηρές διαδικασίες ορθής διαχείρισης των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων. Σημαντικός επίσης παράγοντας σε θέματα χρήσης των πρώτων υλών και της σωστής χρήσης του εξοπλισμού είναι και η διαρκής εκπαίδευση που παρέχεται στο προσωπικό. Ας μην ξεχνάμε ακόμη και τους συνεργαζόμενους με τα Goody’s Burger House προμηθευτές που επιδιώκουν τη συνεχή βελτίωση των συσκευασιών, την μεριδοποίηση και την τυποποίηση των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών.