Μήπως το κινητό σας και ο πόνος στη σπονδυλική σας στήλη συνδέονται;
Αν ένα αντικείμενο αρνείται πεισματικά να αποχωριστεί ο σύγχρονος άνθρωπος, αυτό δεν είναι άλλο από το κινητό του τηλέφωνο. Ο πανικός και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί κάποια στιγμή κάτι να πάθει το κινητό τους και να μη μπορούν να το χρησιμοποιήσουν λέει από μόνος του πολλά. Πλέον, τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Από τον έλεγχο των email μέχρι το scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι περνούν ώρες κοιτώντας τις οθόνες τους. Αν και δεν αμφισβητεί κανείς το πόσο έχουν διευκολύνει και βελτιώσει σε ορισμένες πτυχές την καθημερινή ζωή τα κινητά τηλέφωνα, η υπερβολική χρήση τους επηρεάζει αρνητικά την υγεία, και δεν αναφερόμαστε μόνο στην υγεία των ματιών. Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί πόσο επιβαρύνεται ο αυχένας και η σπονδυλική σας στήλη κάθε φορά που σκύβετε για να διαβάσετε και να απαντήσετε σε ένα μήνυμα στο κινητό; Πολλές φορές ο χρόνιος πόνος που αισθάνεστε στον αυχένα και στη σπονδυλική στήλη οφείλεται στην κακή στάση του σώματος κατά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.
Γιατί εμφανίζεται πόνος στη σπονδυλική στήλη κατά τη χρήση κινητών τηλεφώνων;
Η συχνή κλίση του κεφαλιού προς τα κάτω για την παρακολούθηση μιας οθόνης κινητού ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών για παρατεταμένες χρονικές περιόδους επιβαρύνει σε πολύ έντονο βαθμό την περιοχή του αυχένα. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η επαναλαμβανόμενη κακή στάση του σώματος επιβαρύνει τους μυς, τους συνδέσμους και τους τένοντες στον αυχένα και τους ώμους, προκαλώντας δυσκαμψία, πόνους και μερικές φορές έντονες ενοχλήσεις. Το ανθρώπινο κεφάλι ζυγίζει περίπου 4-5 κιλά σε ουδέτερη θέση, αλλά όταν γέρνει προς τα εμπρός σε γωνία 45 μοιρών, το βάρος που ασκείται στη σπονδυλική στήλη μπορεί να φτάσει τα 20 κιλά, ασκώντας κατά συνέπεια σημαντική πίεση. Η συνεχής κλίση προς τα εμπρός του αυχένα για την παρακολούθηση της οθόνης προκαλεί υπερβολική πίεση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, οδηγώντας σε φθορά των μεσοσπονδύλιων δίσκων και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εκφυλιστικών παθήσεων.
Παράλληλα, η διατήρηση της κλίσης του κεφαλιού προς τα εμπρός για μεγάλο χρονικό διάστημα αποδυναμώνει τους μύες του αυχένα και υπερφορτώνει τους πρόσθιους μύες, οδηγώντας σε χρόνιο πόνο και μειωμένη κινητικότητα. Επίσης, η υπερβολική χρήση των smartphones ενθαρρύνει την κακή στάση του σώματος, όπως στρογγυλεμένους ώμους και κλίση του κεφαλιού προς τα εμπρός, προκαλώντας μακροχρόνιες μυοσκελετικές διαταραχές. Η διατήρηση αυτής της λανθασμένης στάσης του σώματος για αρκετό χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση των νεύρων στην αυχενική μοίρα, προκαλώντας συμπτώματα όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πονοκεφάλους. Συνεπώς, η χρόνια καταπόνηση και η κακή στάση μπορεί να συμβάλλουν στην πρόωρη εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης επώδυνων παθήσεων της σπονδυλικής στήλης όπως η εκφυλιστική νόσος μεσοσπονδύλιου δίσκου, η δισκοκήλη και η σπονδυλική στένωση.
Συμπτώματα που μπορεί να βιώσουν οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συνεχώς το κινητό τους
Οι άνθρωποι που περνούν υπερβολικό χρόνο σκυμμένοι πάνω από την οθόνη του κινητού τους μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:
• Πόνος και δυσκαμψία στον αυχένα
• Πόνος στους ώμους
• Πονοκέφαλοι
• Μειωμένο εύρος κίνησης στον αυχένα
• Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια
• Αυξημένη κόπωση λόγω μυϊκής έντασης
Πρόληψη και διαχείριση των προβλημάτων από την υπερβολική χρήση κινητού
Προκειμένου να μη σας χτυπήσει την πόρτα ο πόνος στη σπονδυλική στήλη και τα λοιπά προβλήματα που συνεπάγεται η παρατεταμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:
• Διατηρήστε σωστή στάση σώματος όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας και μη σκύβετε συνέχεια προς τα εμπρός
• Κρατήστε το κινητό στο ύψος των ματιών σας για να αποφύγετε την κλίση του αυχένα.
• Διατηρήστε τους ώμους χαλαρούς και αποφύγετε το καμπούριασμα.
• Χρησιμοποιήστε εργονομική καρέκλα ή μαξιλάρι για υποστήριξη της πλάτης.
• Κάντε συχνά διαλείμματα όσο χρησιμοποιείτε το κινητό σας.
• Σηκωθείτε, τεντωθείτε και κινηθείτε τακτικά για να ανακουφίσετε την πίεση στον αυχένα.
• Κάντε διατάσεις στον αυχένα και ασκήσεις ενδυνάμωσης για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα και πόνο.
• Χρησιμοποιήστε μια βάση κινητού για να διατηρείτε τη συσκευή στο ύψος των ματιών.
• Προτιμήστε ακουστικά ή ανοιχτή ακρόαση για μεγάλες συνομιλίες αντί να κρατάτε το τηλέφωνο ανάμεσα στον ώμο και το αυτί.
• Περιορίστε τον συνολικό χρόνο χρήσης του κινητού και χρησιμοποιήστε εφαρμογές που σας υπενθυμίζουν να κάνετε διαλείμματα.
• Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν τη χρήση του κινητού, όπως διάβασμα ή περπάτημα.
• Εάν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση. Ένας φυσιοθεραπευτής ή ένας χειρουργός σπονδυλικής στήλης μπορεί να σας προσφέρει την απαιτούμενη βοήθεια και καθοδήγηση ώστε ο πόνος στη σπονδυλική σας στήλη να πάψει να αποτελεί πλέον πρόβλημα.
Κανείς πλέον δε μπορεί να φανταστεί την καθημερινότητά του χωρίς το κινητό του τηλέφωνο. Και προφανώς δεν υπαινισσόμαστε να σταματήσετε εντελώς να χρησιμοποιείτε το τόσο αναγκαίο πλέον στην καθημερινότητα αντικείμενο. Είναι σημαντικό ωστόσο να βάλουμε ένα μέτρο στη χωρίς όρια χρήση του. Όλοι πλέον γνωρίζουμε πως η υπερβολική χρήση τους μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μυοσκελετική μας υγεία, καθώς ο πόνος στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη καραδοκεί. Προσέχετε για να έχετε, έλεγαν οι παλαιότεροι, και δεν είχαν καθόλου άδικο. Εφαρμόζοντας τα παραπάνω μέτρα, μπορείτε να αποφύγετε πολλά προβλήματα που συνεπάγεται το μόνιμο σκύψιμο πάνω από μια οθόνη κινητού ή άλλης συσκευής.