Κρακ στην πλάτη: Τελικά κάνει καλό ή κακό;

Έχετε κάνει ποτέ κρακ στην πλάτη σας μετά από ώρες στο γραφείο ή μόλις ξυπνήσετε; Αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος, που άλλοι βρίσκουν ανακουφιστικό και το κάνουν επίτηδες και άλλοι ανησυχητικό, προκαλεί πολλές απορίες: Είναι καλό ή κακό για την υγεία μας τελικά το να κάνουμε κρακ στην πλάτη;
Γιατί μας αρέσει να κάνουμε κρακ στην πλάτη μας;
Η απάντηση είναι απλή: μας κάνει να νιώθουμε καλά. Το «κρακ» προκαλείται από την απελευθέρωση αερίων (κυρίως διοξειδίου του άνθρακα) μέσα στην άρθρωση, όταν αυτή κινείται γρήγορα ή με πίεση. Η αίσθηση ανακούφισης που νιώθουμε οφείλεται κυρίως στη μείωση της μυϊκής έντασης και όχι σε κάποια σημαντική αλλαγή στη σπονδυλική στήλη.
Είναι τελικά καλό ή κακό να κάνουμε κρακ στην πλάτη;
Δεν είναι απαραίτητα κακό, όταν γίνεται περιστασιακά και με ήπιες κινήσεις. Πολλοί το κάνουν για να ανακουφίσουν την ένταση ή απλώς γιατί τους προσφέρει στιγμιαία ευεξία. Όταν όμως γίνεται συστηματικά, έντονα ή με λάθος τρόπο, μπορεί να ερεθίσει τις αρθρώσεις, να προκαλέσει αστάθεια στη σπονδυλική στήλη και να ενισχύσει την ανάγκη για συνεχή επανάληψη αυτής της κίνησης.
Ειδικά όταν το κρακ συνοδεύεται από πόνο, μούδιασμα ή περιορισμένη κινητικότητα, μπορεί να κρύβει κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να απευθυνθεί κανείς σε ειδικό ώστε να αξιολογηθεί σωστά η κατάσταση. Το σώμα μας μάς προειδοποιεί – αρκεί να το ακούσουμε.
Τι προτείνουν οι ειδικοί;
Αν νιώθετε ένταση στην πλάτη, υπάρχουν πιο ασφαλείς και αποτελεσματικοί τρόποι να ανακουφιστείτε:
• Ήπιες διατάσεις
• Κίνηση μέσα στη μέρα
• Εργονομική στάση
• Επίσκεψη σε φυσικοθεραπευτή για στοχευμένες τεχνικές κινητοποίησης
Το κρακ στην πλάτη δεν είναι επικίνδυνο από μόνο του, αλλά ούτε και θεραπευτικό. Αν σας προσφέρει πρόσκαιρη ανακούφιση, δεν πειράζει να συμβαίνει πού και πού. Αν όμως το κάνετε συστηματικά ή το έχετε ανάγκη για να λειτουργήσετε… ίσως είναι ώρα να ακούσετε τι προσπαθεί να σας πει το σώμα σας.