Κλάμπινγκ: Ποιος σκότωσε το ρέιβ; Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Οι γλεντζέδες της παραμονής της Πρωτοχρονιάς που καλωσόρισαν το 2025 σε μια εκδήλωση διάρκειας 35 ωρών ήταν οι τελευταίοι που χόρεψαν στην πίστα στο κλαμπ Watergate, ένα εμβληματικό χώρο του Βερολίνου που έχει γίνει το τελευταίο θύμα του clubsterben – θανάτου των κλαμπ.
«Οι μέρες που το Βερολίνο ήταν πλημμυρισμένο από επισκέπτες που αγαπούσαν τα κλαμπ τελείωσαν», ανέφερε η διοίκηση του χώρου σε μια αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση. Ο συνιδιοκτήτης του Watergate κατηγόρησε τις πιέσεις κόστους, τη μείωση του τουρισμού, την εξασθένιση του ενθουσιασμού από τη Generation Z και την άνοδο των μουσικών φεστιβάλ για το κλείσιμό.
Γερμανία: Ο πληθωρισμός πλήττει και τα νυχτερινά κλαμπ του Βερολίνου
Οι πιέσεις που οδήγησαν στον θάνατο του Γουότεργκεϊτ βρίσκονται πίσω από μια τάση που μεταμορφώνει τις πρωτεύουσες της νυχτερινής ζωής από το Βερολίνο στη Βαρκελώνη ως τη Μελβούρνη και τη Νέα Υόρκη: παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα της χορευτικής μουσικής, οι κλάμπερ τελειώνουν τις νύχτες τους νωρίτερα.
Το ποσοστό των βραδιών κλαμπ που μένουν ανοιχτά μετά τις 3 π.μ. μειώθηκε σε 12 από τις 15 πόλεις του κόσμου μεταξύ 2014 και 2024, σύμφωνα με ανάλυση των γεγονότων των Financial Times στον ιστότοπο καταχωρίσεων Resident Advisor.
«Οι άνθρωποι μπορούν να βγουν έξω μόνο για μερικές ώρες», δήλωσε στους FT ο Λουτζ Λάιχζενρινγκ, συνιδρυτής της διεθνούς εταιρείας συμβούλων για τη νύχτα VibeLab. «Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ νυχτερινών και ημερήσιων εκδηλώσεων».
Watergate Club
Το κλάμπινγκ τελειώνει νωρίτερα
Ο Λάιχζενρινγκ είπε ότι οι ιδιοκτήτες των χώρων συχνά έκλειναν τις πόρτες τους νωρίτερα για να εξοικονομήσουν κόστος, καθώς τα έσοδα από τις πωλήσεις ποτών έτειναν να πέφτουν τις πρώτες πρωινές ώρες.
Πιο περιοριστικοί κανόνες αδειοδότησης μετά την πανδημία έχουν επίσης γίνει ζήτημα για κλαμπς και διοργανωτές σε πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η πρόσθετη επίβλεψη της νυχτερινής οικονομίας από την πανδημία είχε οδηγήσει σε αυστηρότερη αστυνόμευση των μεταμεσονύχτιων καταστημάτων, πρόσθεσε ο Λάιχζενρινγκ.
Η αυξημένη δημοτικότητα ημερήσιων εκδηλώσεων και φεστιβάλ είναι ένας άλλος παράγοντας. Ο Μάιλ Βόστερς, του οποίου η εταιρεία Matinee Social Club διοργανώνει πάρτι νωρίς το βράδυ στη Νέα Υόρκη, είπε στους FT ότι ενώ οι εκδηλώσεις από τις 5 έως τις 10 μ.μ. προορίζονταν αρχικά για millennials, είχαν λάβει «έναν τόνο ενδιαφέροντος» από εικοσάρηδες.
Σύμφωνα με τον Βόστερς, η απομάκρυνση από την κουλτούρα των κλαμπ με αλκοόλ και η νέα έμφαση στην υγιεινή ζωή ήταν δύο από τους κύριους μοχλούς πίσω από το κύμα ενθουσιασμού για χορευτικά πάρτι που τελειώνουν νωρίς.
Τα στοιχεία της Resident Advisor αντανακλούν την άνοδο των πάρτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αρκετές μεγάλες πόλεις να παρουσιάζουν αύξηση των εκδηλώσεων που τελειώνουν στις 22:00.
Αλλαγή συνηθειών
Ένα στέλεχος της βιομηχανίας του θεάματος είπε ότι οι νεότεροι ήταν λιγότερο διατεθειμένοι να βγαίνουν έξω για ρέιβ μέχρι τις 6 το πρωί, καθώς ήταν πιο ευαισθητοποιημένοι για την υγεία τους και λιγότερο επιπόλαιοι με τα χρήματα από τις προηγούμενες γενιές. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων της Μελβούρνης, όπου περισσότερα από 100 έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια, και λιγότερα κλαμπ να παραμένουν ανοιχτά όλη τη νύχτα.
Στο Δουβλίνο, κάποιοι αγωνίζονται να αλλάξουν τους περιοριστικούς νόμους αδειοδότησης που απαιτούν από τα κλαμπ να πληρώνουν 410 ευρώ τη βραδιά για να παραμείνουν ανοιχτά μεταξύ 12.30 και 2.30 π.μ.
Ο Σουνίλ Σαρπ, DJ και συνιδρυτής του Give Us the Night, είπε ότι η καθυστέρηση ενός προτεινόμενου νόμου που θα επεκτείνει τις ώρες κλεισίματος στις 6 π.μ. είχε αφήσει τη βιομηχανία σε αδιέξοδο, με τους χειριστές να ανησυχούν να επενδύσουν σε νέους χώρους.
Εκτίμησε ότι είχαν απομείνει περίπου 20 με 25 κλαμπ στην πόλη και τα προάστια της, που φιλοξενούν 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους. «Είναι απαγορευτικά ακριβό να ανοίξεις έναν χώρο τώρα…ή ακόμα και να ανοίξετε τις πόρτες σας για μια μόνο βραδιά», πρόσθεσε.
Υπάρχουν όμως σημάδια ελπίδας για τη χορευτική μουσική. Μια μελέτη που κυκλοφόρησε από το International Music Summit, ένα ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ίμπιζα, διαπίστωσε ότι η βιομηχανία ηλεκτρονικής μουσικής μειώθηκε κατά 17% το 2023, φτάνοντας σε ετήσια έσοδα $11,8 δισ..
Στις 15 πόλεις που ανέλυσαν οι FT χρησιμοποιώντας δεδομένα της Resident Advisor, οι χώροι πουφιλοξενούν περισσότερες από πέντε εκδηλώσεις αυξήθηκαν κατά 60% το 2024 σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν. Περισσότεροι από 35.000 καλλιτέχνες είχαν κληθεί να παίξουν σε αυτές τις πόλεις από το 2014, μια αύξηση 90% την ίδια περίοδο.
«Οι άνθρωποι εξακολουθούν να λαχταρούν την κοινότητα. Ο κόσμος εξακολουθεί να θέλει να βγει έξω», είπε ο Βόστερς. «Αυτό δεν έχει μειωθεί και η μουσική εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό».
Πηγή: ot.gr