targeted.gr

ΗΠΑ χωρίς TikTok: Επιπτώσεις και Νέες Επιλογές

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, μετά από μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ της ByteDance, της κινεζικής εταιρείας που κατέχει το TikTok και της αμερικανικής κυβέρνησης, έκρινε συνταγματικό τον νόμο που απαγορεύει τη λειτουργία του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025, η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα είναι πλέον προσβάσιμη στους εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες της.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε ότι τα δεδομένα των χρηστών δεν είναι ασφαλή, προβάλλοντας την υποψία ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε πρόσβαση σε αυτά. Η ByteDance προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστήριξε ότι ο νόμος παραβιάζει την ελευθερία του λόγου και διακρίνει την εταιρεία λόγω της εθνικής της προέλευσης.

Ενδεχόμενες συνέπειες της απαγόρευσης του TikTok στις ΗΠΑ;

Το τελεσίγραφο που απειλεί με απαγόρευση την εφαρμογή της αμερικανικής κυβέρνησης και λήγει στις 19 Ιανουαρίου επιβάλλει στην κινεζική εταιρεία Bytedance την πώληση του αμερικανικού παραρτήματος TikTok, με τον ισχυρισμό ότι η εταιρεία θα μπορούσε να προσφέρει στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών, ενώ η Κίνα μέσω του αλγορίθμου της πλατφόρμας θα επέτρεπε διασπορά παραπλανητικών πληροφοριών στους χρήστες.

Ας σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τάσσεται ενάντια στην απαγόρευση, ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναιρέσει τον αμερικανικό νόμο, ενώ πολλοί Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ του νόμου.

Σημειώνεται επιπροσθέτως ότι και άλλα κράτη έχουν μπλοκάρει την εφαρμογή, όπως η Ινδία, το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απαγόρευσης για τους 170 εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής στις ΗΠΑ σημαίνει ότι πλήττονται οι εν δυνάμει νέοι χρήστες. Εφόσον η Apple και η Google θα είναι υποχρεωμένες να κατεβάσουν την εφαρμογή από τα stores τους, όοι ωστόσο έχουν ήδη κατεβασμένο το TikTok μπορεί για ένα διάστημα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή – αλλά εφόσον δεν θα έχουν updates λογισμικού ή ασφαλείας, όπως διευκρινίζει στο CNN η Εύα Γκάλπεριν, επικεφαλής του τμήματος κυβερνοασφάλειας στην αμερικανική ΜΚΟ Electronic Frontier Foundation, η χρήση της εφαρμογής ενδέχεται να δημιουργήσει κενά ασφαλείας, «τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι hackers».

Τι θα γίνει με τα δεδομένα των χρηστών;

Αδιευκρίνιστο παραμένει το τι ακριβώς θα συμβεί με τα δεδομένα των χρηστών. Σύμφωνα με το Forbes, αυτά θα προωθηθούν μάλλον στην Κίνα, όπως είχε συμβεί και με τα δεδομένα των Ινδών χρηστών, το 2020 όταν η Ινδία απαγόρευσε το TikTok. Οι New York Times συμβουλεύουν τους χρήστες να είναι προσεκτικοί, ενώ ήδη πολλοί χρήστες, κυρίως οι content creators προσπαθούν να αποθηκεύσουν τα βίντεο που έχουν ανεβάσει, πριν αυτά εξαφανιστούν – διατηρώντας με κάποιους τρόπους.

Παράκαμψη της απαγόρευσης μέσω VPN;

Ας σημειωθεί ότι οι χρήστες επιδιώκουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το TikTok στις ΗΠΑ μέσω της σύνδεσης σε VPN-servers, δηλ. κρυπτογραφημένα κανάλια που δίνουν τη δυνατότητα ασφαλούς σύνδεσης με άλλους υπολογιστές ή δίκτυα, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να παρακάμψει τυχόν μπλοκαρισμένες πλατφόρμες ή σελίδες, διαθέτοντας επίσης υπηρεσίες anti-virus και firewall. Κατά συνέπεια επιδιώκεται η σύνδεση με VPN servers από το εξωτερικό – εν προκειμένω δηλαδή από μία χώρα στην οποία το TikTok είναι διαθέσιμο, συνήθης πρακτική σε χώρες όπως η Τουρκία και το Ιράν.

Οι εναλλακτικές πλατφόρμες;

Μία από τις εναλλακτικές του TikTok πλατφόρμες είναι το Lemon8, όπου οι χρήστες μπορούν επίσης να ανεβάσουν φωτογραφίες ή βίντεο, να κάνουν like σε δημοσιεύσεις άλλων, να μοιραστούν και να σχολιάσουν αναρτήσεις άλλων χρηστών. Ωστόσο επειδή οι χρήστες μπορούν να συνδέονται με τα ίδια στοιχεία log-in και εφόσον το Lemon8 ανήκει στην Bytedance, ως εναλλακτική θα μπορούσε μελλοντικά να τεθεί στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ποιες οι συνέπειες της απαγόρευσης για τους χρήστες εκτός ΗΠΑ;

Δύσκολο το ερώτημα. Η πλατφόρμα θα χάσει τεράστιο μέρος των εσόδων της και κατά συνέπεια θα καταστεί δυσκολότερη η περαιτέρω ανάπτυξη του app. Με την απώλεια των trends και γενικώς του content από τις ΗΠΑ είναι πιθανό να αλλάξει αισθητά και το περιεχόμενο της εφαρμογής.

Ας επισημανθεί ότι το TikTok βρίσκεται στο στόχαστρο και της ΕΕ, υπογραμμίζοντας τα ζητήματα της προστασίας των νεαρών χρηστών, της διαφάνειας γύρω από τις προβαλλόμενες διαφημίσεις της χειραγώγηση των εκλογικών διαδικασιών, ιδίως μετά τις πρόσφατες εκλογές στη Ρουμανία. Με το επιχείρημα ότι η πλατφόρμα ευθύνεται για αυξανόμενα φαινόμενα βίας μεταξύ εφήβων η Αλβανία έχει μπλοκάρει επίσης την εφαρμογή για έναν χρόνο.

Βέβαιο είναι ότι μία απαγόρευση στις ΗΠΑ θα οδηγήσει πολλές χώρες να διεξάγουν διεξοδικότερους ελέγχους στο TikTok και να θέσουν ακόμη αυστηρότερα κανονιστικά πλαίσια.

Σε τι ελπίζουν οι χρήστες του TikTok;

Εφόσον η Bytedance πουλήσει την πλατφόρμα σε κάποια μη κινεζική εταιρεία, οι Αμερικανοί χρήστες θα έχουν και πάλι πρόσβαση στην εφαρμογή.

Υπενθυμίζουμε ότι εκ των πιθανών αγοραστών είναι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Φρανκ ΜακΚορτ, που γνωστοποίησε ότι έχει καταθέσει επίσημη πρόταση στην Bytedance για το αμερικανικό παράρτημα του TikTok, παρότι η κινεζική εταιρεία επιμένει ότι δεν πρόκειται να πουλήσει την εφαρμογή.