ΗΠΑ: Επένδυση-μαμούθ στην τεχνητή νοημοσύνη με τον υπερυπολογιστή Doudna
Το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας κατασκευάζει, με τη Dell και την Nvidia, τον κορυφαίο υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, ενισχύοντας την έρευνα σε ενέργεια και επιστήμη.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δρομολογεί την ανάπτυξη ενός υπερυπολογιστή AI που αναμένεται να ηγηθεί παγκοσμίως σε ισχύ μόλις τεθεί σε λειτουργία. Όπως αναφέρουν οι New York Times, η Dell συνεργάζεται με την Nvidia για την κατασκευή του υπερυπολογιστή, με την τελευταία να προμηθεύει εξειδικευμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που θα αξιοποιηθούν στην έρευνα ενέργειας και άλλων επιστημονικών πεδίων.
Το υπερσύγχρονο σύστημα θα εγκατασταθεί στο Lawrence Berkeley National Laboratory, το οποίο λειτουργεί υπό τη διοίκηση του Υπουργείου Ενέργειας. Ο νέος υπερυπολογιστής υπόσχεται να ξεπεράσει κατά δέκα φορές τις δυνατότητες του ισχυρότερου μοντέλου που διαθέτει σήμερα το εργαστήριο, το οποίο μέχρι τώρα βασιζόταν στη συνεργασία με τη Hewlett Packard για την ανάπτυξη των συστημάτων του.
Παρότι στο παρελθόν δεν είχε κατακτήσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά των παραδοσιακών υπερυπολογιστών, η Dell αναδεικνύεται σήμερα σε πρωτοπόρο στον τομέα των υπερυπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης, διεκδικώντας καίριο ρόλο σε έναν τομέα στρατηγικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δείτε επίσης: Ο Δήμος Καλυμνίων εγκαινιάζει έξυπνη ψηφιακή πύλη με τεχνητή νοημοσύνη
Το επιστημονικό υπόβαθρο του ονόματος Doudna
Ο νέος υπερυπολογιστής θα ονομαστεί Doudna, σε φόρο τιμής στην Τζένιφερ Ντούντνα, την εξέχουσα βιοχημικό του εργαστηρίου Berkeley. Το 2020, η Τζένιφερ Ντούντνα βραβεύτηκε με το Νόμπελ Χημείας για τη συμβολή της στην επαναστατική τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR, που θεωρείται μία από τις κορυφαίες ανακαλύψεις της βιοτεχνολογίας.
Το όνομα αντανακλά τον επιστημονικό προσανατολισμό του νέου υπολογιστικού συστήματος, το οποίο προβλέπεται να ενισχύσει πρωτοπόρα έργα στους τομείς υγείας, ενέργειας και φυσικών επιστημών.
Ταυτόχρονα, το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore φιλοξενεί τον ταχύτερο συμβατικό υπερυπολογιστή παγκοσμίως, ο οποίος ξεκίνησε πλήρη λειτουργία μέσα στους πρόσφατους μήνες. Το σύστημα El Capitan, με κόστος 600 εκατομμύρια δολάρια, είναι σχεδιασμένο να διαχειρίζεται ευαίσθητες και διαβαθμισμένες εργασίες.
Το El Capitan επικεντρώνεται σε κρίσιμες αποστολές για την εθνική ασφάλεια, όπως η ανακάλυψη νέων υλικών, η ενεργειακή έρευνα, η ανάλυση πυρηνικών δεδομένων, ο σχεδιασμός όπλων και άλλα στρατηγικά έργα που παραμένουν μυστικά.
Ο υπερυπολογιστής αυτός αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της ισχύος, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διατηρήσουν το τεχνολογικό τους προβάδισμα τόσο στην επιστήμη όσο και στην εθνική άμυνα.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Έρευνα: Έχουν αναπτύξει τα AI Chatbots δική τους κρυφή γλώσσα;

Γεννημένος στην Αθήνα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, έχοντας ήδη πατήσει τα 30, ο υποφαινόμενος, με σπουδές στην Ψυχολογία, παραμένει ανήσυχος, ανικανοποίητος, λάτρης της συνεχούς αναζήτησης, μανιώδης συλλέκτης αντικειμένων που σχετίζονται με τις προσφιλείς του δραστηριότητες.