targeted.gr

Η κόκκινη χρωστική Νο. 3 απαγορεύεται λόγω ανησυχιών για την υγεία - Απόφαση σταθμός

Ο FDA αναστέλλει τη χρήση της μετά από δεκαετίες.

Η χρήση της κόκκινης χρωστικής Νο. 3, σε τρόφιμα, ποτά και φάρμακα, 30 χρόνια μετά την ανακάλυψη πιθανής σύνδεσης με καρκίνο σε πειραματόζωα, απαγορεύεται πλέον από τον FDA.

Η ερυθροσίνη, ή κόκκινη χρωστική Νο. 3, είναι συνθετική ουσία από πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για να προσδώσει έντονο κόκκινο χρώμα σε τρόφιμα και ποτά.

Οι κατασκευαστές που χρησιμοποιούν την κόκκινη χρωστική Νο. 3 σε τρόφιμα και φάρμακα πρέπει να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2027 και 18 Ιανουαρίου 2028, αντίστοιχα. Η απαγόρευση θα ισχύει επίσης για εισαγόμενα τρόφιμα στις ΗΠΑ.

Ο Ken Cook, συνιδρυτής και πρόεδρος της Environmental Working Group, χαρακτήρισε την απόφαση «σημαντική νίκη» για την υγεία των καταναλωτών, ενώ ο Δρ. Jerold Mande από το Πανεπιστήμιο Harvard την θεώρησε καθυστερημένη και μικρή πρόοδο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι η Ferrara, κατασκευάστρια των Brach’s, ξεκίνησε την κατάργηση της κόκκινης χρωστικής Νο. 3 από το 2023, ενώ η Just Born, εταιρεία των PEEPS, σταμάτησε να τη χρησιμοποιεί μετά το Πάσχα του 2024.

Παρά την απουσία επιστημονικών στοιχείων που να συνδέουν την κόκκινη χρωστική Νο. 3 με τον καρκίνο στους ανθρώπους, ο FDA τονίζει ότι η απόφαση βασίζεται σε νομοθετικά κριτήρια, όχι σε νέες μελέτες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν πιθανούς συνδέσμους με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς σε παιδιά.

Η απαγόρευση τοποθετεί τις ΗΠΑ σε ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε απαγορεύσει την κόκκινη χρωστική Νο. 3 το 1994, με εξαίρεση κάποια προϊόντα κερασιών μαρασκίνο.

Πριν την πλήρη εφαρμογή της απαγόρευσης, οι καταναλωτές μπορούν να ελέγχουν τις ετικέτες των προϊόντων για την κόκκινη χρωστική Νο. 3, η οποία ενδέχεται να αναφέρεται ως “red 3” ή “FD&C Red #3”. Παράλληλα, συνιστάται η αποφυγή υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και ποτών, καθώς περιέχουν συχνά τεχνητές χρωστικές.