Η AI φέρνει την επανάσταση για ανθρώπους με προβλήματα όρασης
Τα καλά της τεχνολογίας
Από τον Αλέξανδρο Καρατζά
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κρύβει κινδύνους, αλλά έχει σίγουρα βοηθήσει ανθρώπους που πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα λόγω κάποιας πάθησης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Louise Plunkett από το Norwich του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έχει μία γενετική πάθηση ονόματι Stargardt που προκαλεί σταδιακή απώλεια όρασης.
Δεν αναγνωρίζω τους ανθρώπους, ούτε ακόμα τον ίδιο μου τον σύζυγο και τα παιδιά μου. Όταν τα παιδιά μου ήταν μικρότερα, χρειάστηκε να τους μάθω πώς να έρχονται σε μένα όταν τα συναντούσα στον παιδικό σταθμό.
Η Plunkett έμαθε να χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία και έχει μία επιχείρηση που συμβουλεύει εταιρίες πώς να διασφαλίζουν ότι το online περιεχόμενό τους είναι κατάλληλο για άτομα με προβλήματα όρασης. Χρησιμοποιεί εργαλεία όπως η Alexa, το Google Assistant και η Siri για χρόνια, αλλά τώρα βρήκε εξαιρετικά χρήσιμη την AI.
Χρησιμοποιεί μία εφαρμογή ονόματι Be My AI η οποία εκμεταλλεύεται την ισχύ του ChatGPT για να παράγει και έπειτα να διαβάσει φωναχτά λεπτομερείς περιγραφές εικόνων.
Η AI έφερε την επανάσταση στην καθημερινότητά μου. Είμαι πολύ πεισματάρα. Δε μου αρέσει να ζητάω βοήθεια ή να παραδέχομαι πως χρειάζομαι βοήθεια, οπότε η AI είναι χρήσιμη όταν δεν έχω κάποιον άνθρωπο κοντά μου.
Μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να δει ποιες είναι οι γυναικείες τουαλέτες, να διαβάσει ένα κείμενο online ή να διαβάσει τα συστατικά μιας συσκευασίας τροφίμων.
Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από την Be My Eyes στη Δανία. Ξεκίνησε με εθελοντές οι οποίοι περιέγραφαν τι βλέπουν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης μέσω του τηλεφώνου τους. Έκανε τη μετάβαση όμως στην AI και πλέον διαθέτει 600.000 χρήστες.
Έχουμε μία γυναίκα η οποία ήταν από τις πρώτες πελάτισσές μας πριν 10 χρόνια. Μέσα σε έξι μήνες από την κυκλοφορία του Be My AI, πραγματοποίησε πάνω από 600 περιγραφές εικόνων. Άλλοι το χρησιμοποιούν για να “δουν” εικόνες που τους στέλνουν στο WhatsApp. Δε θα καλέσουν κάποιον άλλον άνθρωπο κάθε φορά για να τους ρωτήσουν για μια εικόνα που τους έστειλαν στο WhatsApp, αλλά θα χρησιμοποιήσουν την AI. Έχει φέρει την επανάσταση. Είναι σαν να έχεις έναν άνθρωπο στην τσέπη σου όλη μέρα που σου λέει τι συμβαίνει.
Υπάρχουν και άλλες εφαρμογές που βοηθούν ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Το WeWalk είναι ένα μπαστούνι με AI το οποίο ανιχνεύει εμπόδια στο δρόμο και προσφέρει οδηγίες πλοήγησης και live ενημέρωση για μέσα μαζικής μεταφοράς.
Καταλαβαίνω τους ανθρώπους που φοβούνται την AI, αλλά όταν έχεις μία αναπηρία και κάτι μπορεί πραγματικά να έχει αξία και να βοηθήσει, είναι υπέροχο πράγμα. Τα οφέλη είναι πολύ μεγάλα για να τα αγνοήσουμε.
Πηγή: unboxholics.com