Η τεχνητή νοημοσύνη καλείται να ερμηνεύσει το νόημα των γαβγισμάτων
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ερευνούν την επικοινωνία των σκύλων, προσπαθώντας να την αποκωδικοποιήσουν, προστρέχοντας σε μοντέλα υπολογιστών που έχουν ήδη προσεγγίσει την ανθρώπινη ομιλία, ενώ χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να κατανοήσουν τη συγκινησιακή χροιά ενός γαβγίσματος, παιχνίδι ή θυμό, αλλά και να διερευνήσουν την ηλικία, το φύλο, τη ράτσα σε συνάρτηση με αυτό.
Η επικεφαλής του Εργαστηρίου ΤΝ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Rada Mihalcea, σημειώνει τα ακόλουθα : «Οι εξελίξεις στην ΤΝ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φέρουν επανάσταση στην κατανόηση της επικοινωνίας των ζώων…η έρευνά μας ανοίγει ένα νέο παράθυρο για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε ό,τι έχουμε χτίσει μέχρι σήμερα στην επεξεργασία ομιλίας για να αρχίσουμε να κατανοούμε τις αποχρώσεις των γαβγισμάτων των σκύλων».
Συστήματα ΤΝ ενεργοποιούνται για να εντοπιστούν αποχρώσεις στον τόνο, το ύψος και την προφορά, που συνδέονται με τεχνολογίες, όπως το λογισμικό αναγνώρισης φωνής. Υπογραμμίζεται ότι έχει κατακτηθεί υψηλός βαθμός πολυπλοκότητας που παραπέμπει σε έναν τεράστιο αριθμό πραγματικών ανθρώπινων φωνών. Ωστόσο, δεν είναι ανάλογη η βάση δεδομένων για τους σκύλους. Ο Artem Abzaliev, ένας από τους βασικούς μελετητές επισημαίνει ότι : «Οι φωνές των ζώων είναι πολύ πιο δύσκολο να ζητηθούν και να καταγραφούν».
Η ερευνητική ομάδα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής, Οπτικής και Ηλεκτρονικής του Μεξικού με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, παρακάμπτοντας την έλλειψη δεδομένων, με βάση έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε ανθρώπους για την ανάλυση της ομιλίας, συγκέντρωσε γαβγίσματα, γρυλίσματα και κλαψουρίσματα 74 σκύλων από διάφορες ράτσες, διαφορετικές ηλικίες και φύλο, σε διαφορετικούς χώρους και διαμόρφωσε ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης – ένα είδος αλγορίθμου που εντοπίζει μοτίβα σε μεγάλα σύνολα δεδομένων – το οποίο απέδωσε και αποδείχθηκε ακριβές κατά 70 %. «Είναι η πρώτη φορά που τεχνικές που έχουν βελτιστοποιηθεί για την ανθρώπινη ομιλία χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην αποκωδικοποίηση της επικοινωνίας των ζώων», δηλώνει η R. Mihalcea. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι ήχοι και τα μοτίβα που προέρχονται από την ανθρώπινη ομιλία μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ανάλυση και την κατανόηση των ακουστικών μοτίβων άλλων ήχων, όπως οι φωνές των ζώων».
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της επικοινωνίας του ανθρώπου με τα ζώα, εφόσον κατανοώντας τις αποχρώσεις τους ήχους των ζώων θα μπορούσαν να ανταποκριθούν πληρέστερα στις συναισθηματικές και σωματικές τους ανάγκες. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Κοινό Διεθνές Συνέδριο για την Υπολογιστική Γλωσσολογία, τους Γλωσσικούς Πόρους και την Αξιολόγηση (Computational Linguistics, Language Resources and Evaluation.).