Η Sony Music Group προειδοποιεί τις εταιρείες AI να μην χρησιμοποιούν καλλιτέχνες της για εκπαίδευση μοντέλων AI
Η Sony, μια από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες στον κόσμο, που περιλαμβάνει καλλιτέχνες όπως ο Lil Nas X και η Celine Dion, προειδοποιεί ότι θα προστατεύσει την πνευματική της ιδιοκτησία, η οποία περιλαμβάνει εξώφυλλα άλμπουμ, μουσικές συνθέσεις και στίχους, στέλνοντας επιστολές σε περισσότερες από 700 εταιρείες, ώστε να μην χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση μοντέλων AI.
Σύμφωνα με την επιστολή στο Bloomberg News, η «μη εξουσιοδοτημένη χρήση» του περιεχομένου της Sony για την «εκπαίδευση, ανάπτυξη ή εμπορευματοποίηση συστημάτων AI» στερεί από την εταιρεία και τους καλλιτέχνες της τον έλεγχο και την αποζημίωση για αυτά τα έργα.
Ας θυμηθούμε ότι ηθοποιοί και συγγραφείς του Χόλιγουντ απήργησαν πέρυσι για να προστατεύσουν την τέχνη τους από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων έχει γίνει εφεξής πεδίο μάχης για τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη. Νεοφυείς επιχειρήσεις βγάζουν ολόκληρα άλμπουμ μουσικής που δημιουργούνται από AI, η οποία χρησιμοποιείται πλέον για την παραγωγή όλων των ειδών περιεχομένου από κείμενο έως εικόνες και βίντεο, εντείνοντας τις ανησυχίες για τα προς το ζην των καλλιτεχνών και αναζωπυρώνοντας τις εντάσεις με τις πλατφόρμεςstreaming μουσικής, ώστε να μην χρησιμοποιούν το περιεχόμενο της εταιρείας χωρίς ρητή άδεια.
Η Sony, επιδιώκοντας να εξισορροπήσει τις δημιουργικές δυνατότητες της διαρκώς εξελισσόμενης τεχνολογίας, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και τα δικά της κέρδη, δηλώνει ότι :«Υποστηρίζουμε τους καλλιτέχνες και τους τραγουδοποιούς που αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών για να υποστηρίξουν την τέχνη τους … Ωστόσο, αυτή η καινοτομία πρέπει να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των τραγουδοποιών και των καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των πνευματικών δικαιωμάτων, γίνονται σεβαστά».
Η Universal Music Group NV μάλιστα έφτασε στο σημείο να αποσύρει ολόκληρο τον κατάλογο μουσικής της από το TikTok και να μηνύσει την startup Τεχνητής Νοημοσύνης Anthropic για δημοσίευση στίχων τραγουδιών χωρίς άδεια. Μετά από μήνες αδιεξόδου, η Universal τερμάτισε αυτή της τη διαμάχη τον Μάιο, με μια συμφωνία που εξασφάλιζε τη δέσμευση των δυο μερών να «συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλη τη μουσική βιομηχανία θα προστατεύσει την ανθρώπινη τέχνη και τα οικονομικά συμφέροντα αυτών των καλλιτεχνών και των τραγουδοποιών».
Οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων ενθαρρύνονται παγκοσμίως και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να δηλώσουν δημόσια ότι το περιεχόμενό τους δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για εξόρυξη δεδομένων και εκπαίδευση Τεχνητής Νοημοσύνης χωρίς συγκεκριμένη αδειοδότηση.
Η μουσική βιομηχανία στις ΗΠΑ, έχει υποστηρίξει ομοσπονδιακή νομοθεσία στο Κογκρέσο που θα προστατεύει τις φωνές και τις εικόνες των καλλιτεχνών από μη εξουσιοδοτημένη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Warner Music Group Corp., Robert Kyncl κατέθεσε ενώπιον μιας υποεπιτροπής του Κογκρέσου, δηλώνοντας την υποστήριξή του στον νόμο «NO FAKES». Στην κατάθεσή του σημειώνει : «Πρέπει να διασφαλίσουμε ένα ισχυρό σύστημα αδειοδότησης ελεύθερης αγοράς που θα επιτρέπει τη χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης και ισχυρή νομική προστασία για δικαιώματα ονόματος, ομοιότητας και φωνής.»