Η ελληνική κοινωνία αποδεικνύεται μάλλον επιφυλακτική απέναντι στην Τεχνητή νοημοσύνη.
Η έρευνα που διενεργήθηκε με θέμα τη σχέση των Ελλήνων με την ΑΙ, τη χρήση της, αλλά και τις αποκρυσταλλωμένες περί αυτής απόψεις τους, κατέληξε ότι οι χρήστες ChatGPT, δηλ. ένα 30% που διαθέτει την πλατφόρμα, επισημαίνουν ότι χρειάζεται προσοχή στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται, υπογραμμίζοντας ότι οι προτάσεις, οι εκδοχές, οι απαντήσεις που δίνει είναι σχετικά απλοϊκές και όχι ιδιαίτερα αξιόπιστες.
Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των χρηστών που έχουν λογαριασμό ChatGPT διαρκώς αυξάνεται, από 21% τον Ιούλιο 2023 σε 30% τον Φεβρουάριο 2024, διευρύνοντας μάλιστα τα πεδία ενδιαφερόντων, που άπτονται πλέον του χώρου της εκπαίδευσης, της εργασίας, της κοινωνικής ζωής, δύο στους τρεις εκφράζουν τους ενδοιασμούς και τις διερωτήσεις τους ως προς την επίδραση και τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχει η ευρύτερη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητα και στη ζωή μας.
Σύμφωνα με νέα Πανελλαδική Έρευνα της Focus Bari διαπιστώνεται ότι:
· Οι δύο στους τρεις Έλληνες εκφράζουν ενδοιασμούς και επιφυλάξεις ως προς τις επιπτώσεις ενδεχόμενης διευρυμένης χρήσης της ΤΝ στην κοινωνία και στην καθημερινή ζωή.
· Ωστόσο, παρατηρείται σημαντική αύξηση του ποσοστού όσων διαθέτουν λογαριασμό ChatGPT, από 21% τον Ιούλιο 2023 σε 30% τον Φεβρουάριο 2024, ενώ διευρύνεται η σφαίρα ενδιαφερόντων των χρηστών τόσο στο χώρο της εργασίας, όσο και στον χώρο της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής.
· Παρότι αποτελεί εύκολο εργαλείο, που μας εξοικονομεί χρόνο, απαιτώντας δε ελάσσονα προσπάθεια, οι χρήστες ChatGPT θεωρούν ότι χρειάζεται προσοχή στον τρόπο χρήσης του, επισημαίνοντας ότι οι προτεινόμενες απαντητικές εκδοχές του είναι προς το παρόν απλοϊκές και απαιτούν αναμφίβολα επαλήθευση.
· Ας σημειωθεί επίσης, ότι σημαντικό ποσοστό χρηστών εκφράζει τον φόβο ότι το ChatGPT ενδέχεται να εμποδίζει τη συστηματικότερη και εις βάθος μελέτη, να παρακωλύει τον προβληματισμό και να ματαιώνει έως ένα βαθμό την ανάπτυξη κρίσης.