targeted.gr

ΕΖΑ: Γιατί επέλεξε να γίνει "μικροζυθοποιία" και να πουλάει λιγότερη μπύρα

Του Γιώργου Λαμπίρη

Το 2026 προσδοκά ότι θα περάσει σε κερδοφορία, μετά από αρκετά χρόνια όπου παρουσίασε ζημιογόνα αποτελέσματα, η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν σε σχετική παρουσίαση τα στελέχη της.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία που παρουσίασε ο οικονομικός διευθυντής της ΕΖΑ, Πέτρος Γιαννακάκος, το 2024 η στρατηγική για την αύξηση της κερδοφορίας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεικτού περιθωρίου κέρδους κατά 7% στα 13 εκατ. ευρώ και του EBITDA στα 2,8 από 1,8 εκατ. ευρώ το 2023. Ο τζίρος μειώθηκε στα 29 εκατ. ευρώ από 31,5 εκατ. ευρώ γεγονός που ο ίδιος απέδωσε στην προσαρμογή της εταιρείας στο όριο των 200.000 εκατόλιτρων.

Σημειώνεται ότι η προσαρμογή σε διάθεση ποσοτήτων μπύρας στο όριο έως και τα 200.000 εκατόλιτρα κατατάσσει την ΕΖΑ στις μικροζυθοποιίες, όπου ο φόρος είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με αυτόν που θα ήταν εάν υπερέβαινε το συγκεκριμένο αριθμό. Πάνω από τα 200.000 εκατόλιτρα διπλασιάζεται ο φόρος και στα 300.000 εκατόλιτρα θα έπρεπε να πληρώσει 12 εκατ. ευρώ από 5,5 εκατ. ευρώ που πληρώνει τώρα με πωλούμενες ποσότητες κάτω από τα 200.000 εκατόλιτρα, όπως εξήγησε ο Άγγελος Καρακυριάκος, σύμβουλος οικονομικής στρατηγικής της ΕΖΑ.

Ως προς τις κάτω γραμμές του ισολογισμού, η ΕΖΑ το 2024 εμφάνισε ζημίες προ φόρων στα 2,5 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό το 2023. Η εταιρεία αντλεί το 75% των πωλήσεών της από τα σούπερ μάρκετ και τη μιρκή λιανική και το υπόλοιπο 25% από την αγορά HoReCa (εστίαση και ξενοδοχεία). Σημειώνεται ότι το ποσοστό πώλησης προς τα σούπερ μάρκετ ήταν σημαντικά υψηλότερο τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου ότι η εταιρεία έκανε και παραγωγή μπύρας ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό αλυσίδων, κάτι που πλέον έχει σταματήσει.

Σημειώνεται ότι η ΕΖΑ έχει να παρουσιάσει διαδοχικές ζημίες τα τελευταία χρόνια, κάτι που επιδιώκει να αλλάξει, ενώ ακόμα και μετά την είσοδο της Deca στο μετοχικό της κεφάλαιο τον Δεκέμβριο του 2019 τα αποτελέσματά της ήταν αρνητικά. Ειδικότερα στη χρήση του 2020 είχε τζίρο 24,53 εκατομμύρια ευρώ με ζημία 2,18 εκατομμύρια ευρώ (από τζίρο 34,5 εκατομμύρια και ζημία 2,8 εκατομμυρίων το 2019). Το 2021 είχε τζίρο 33,26 εκατομμύρια ευρώ με καθαρό κέρδος 71 χιλιάδες ευρώ. Το 2022 ο τζίρος ήταν 30,57 εκατομμύρια ευρώ με ζημία 5,73 εκατομμύρια και το 2023 ήταν 31,54 ευρώ με ζημίες 2,92 εκατομμύρια ευρώ. Η νέα στρατηγική θέλει να οδηγήσει σε επίπεδα θετικού EBITDA και θετικού free cash flow την επιχείρηση.

Σε ερώτημα για το γεγονός ότι η εταιρεία υλοποίησε σημαντικές επενδύσεις κατά το παρελθόν, οι οποίες της έδωσαν τη δυνατότητα να έχει παραγωγική δυναμικότητα περί τα 800.000 εκατόλιτρα, αποφασίζοντας ωστόσο στρατηγικά να περιοριστεί σε μόλις 200.000 εκατόλιτρα πωλούμενης μπύρας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΖΑ, Νικήτας Ασπιώτης σημείωσε ότι ήρθε αντιμέτωπη με την πανδημία και με άλλους παράγοντες, που είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή συνθηκών στην αγορά με αποτέλεσμα να αναπροσαρμόσει την ευρύτερη πολιτική της.

Η εταιρεία προκειμένου να ενισχύσει τη στρατηγική ανάπτυξης, εισήγαγε στη γκάμα της δύο νέες ετικέτες Pils Hellas τη Radler και την Pils Hellas 0.0 που κατατάσσεται στην κατηγορία της μπύρας χωρίς αλκοόλ. Σημειώνεται ότι η μπύρα χωρίς αλκοόλ έχει μερίδιο 3% στη συνολική αγορά μπύρας, αρκετά μικρό σε σχέση με τις προοπτικές που παρουσιάζει για το μέλλον η συγκεκριμένη κατηγορία. Ταυτόχρονα, η εταιρεία στράφηκε σε πιο κερδοφόρες συσκευασίες, οι οποίες έχουν καλύτερο περιθώριο κέρδους και συγκεκριμένα στο γυάλινο μπουκάλι και στο βαρέλι, οι οποίες είχαν αύξηση πωλήσεων κατά διψήφιο ποσοστό.

H απόκτηση της Πειραϊκής Μικροζυθοποιΐας για 51.001 ευρώ μέσω πλειστηριασμού
Νέο λανσάρισμα αποτελεί και η μπύρα Πειραϊκή, την οποία απέκτησε στη διάρκεια του 2024 η ΕΖΑ μέσω πλειστηριασμού και επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και την εισήγαγε φέτος στην αγορά, έχοντας στην ιδιοκτησία της τη συνταγή και το εμπορικό σήμα. Η απόκτηση της συνταγής και του εμπορικού σήματος της Πειραϊκής Μικροζυθοποιΐας πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου του 2024 με το ποσό να ανέρχεται στα 51.001 ευρώ, μόλις ένα λεπτό πάνω από την τιμή πρώτης προσφοράς που ήταν 51.000 ευρώ. Θα θυμίσουμε ότι και κατά το παρελθόν η ΕΖΑ είχε επιδιώξει να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της μπύρες όπως η Voreia της Σερραϊκής Μικροζυθοποιίας που αποκτήθηκε από τον όμιλο Φωτιάδη και την εταιρεία συμφερόντων του Βeverage World αλλά και στην περίπτωση της μικροζυθοποιίας Elixis με έδρα τη Χαλκίδα, την οποία απέκτησε εν τέλει η μικροζυθοποιία Septem των αδελφών Παναγιώτου.

Σε ό,τι αφορά τη μέση κατανάλωση μπύρας ανέρχεται στην Ελλάδα στα 30 λίτρα το χρόνο και παρουσιάζει ευρύ πεδίο ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Ασπιώτη.

Η αύξηση κεφαλαίου και η μείωση του δανεισμού
Σημείο καμπής είναι η ΑΜΚ που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο ύψους 7 εκατ. ευρώ στην οποία συμμετείχαν όλοι οι μέτοχοι. Όπως επισήμαναν τα στελέχη της ΕΖΑ με αυτόν τον τρόπο δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στο επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας. Σημειώνεται ότι ποσό περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ από το ποσό της αύξησης κεφαλαίου διατέθηκε για την περαιτέρω μείωση του δανεισμού της επιχείρησης, ο οποίος το 2022 ήταν 27 εκατομμύρια ευρώ, το 2023 ήταν 22,6 εκατ. ευρώ και το 2024 κατήλθε στα 19,8 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των μετόχων, αυτό του Diorama I κινείται μετά την αύξηση λίγο πάνω από 41%, αντίστοιχα κοντά στο 41% κινείται και το ποσοστό του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ενώ αυτό του Θανάση Συριανού, περιορίστηκε κοντά στο 17%, δεδομένου ότι είχε τη μικρότερη συμμετοχή στην αύξηση (περί τις 700.000 ευρώ) και το ποσοστό του μειώθηκε περαιτέρω.

Πηγή: capital.gr