Εξουθενωτικός πόνος περιόδου, αλλά οι γιατροί λένε «είναι φυσιολογικό»

Ο πόνος της περιόδου είναι κάτι που πολλές γυναίκες μαθαίνουν να υπομένουν από μικρή ηλικία. «Είναι φυσιολογικό», τους λένε. «Όλες οι γυναίκες το περνούν». Όμως, τι γίνεται όταν ο πόνος δεν είναι απλώς μια ενόχληση, αλλά είναι τόσο εξουθενωτικός που σε καθηλώνει και επηρεάζει την καθημερινότητά σου σε βαθμό που δεν μπορείς να απολαύσεις τη ζωή σου;
Όταν ο πόνος δεν είναι «απλά κράμπες»
Για ορισμένες γυναίκες, η έμμηνος ρύση δεν είναι μια ελαφριά δυσφορία αλλά μια εμπειρία γεμάτη έντονες κράμπες, ναυτία, λιποθυμικές τάσεις και ακραία κόπωση. Παρά το γεγονός ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ενδείξεις σοβαρών γυναικολογικών παθήσεων, πολλές φορές οι γυναίκες που παραπονιούνται για έντονο πόνο αντιμετωπίζονται με αδιαφορία ή παρακινούνται να το αντιμετωπίσουν με απλά παυσίπονα.
Γιατί όμως οι γιατροί συχνά υποτιμούν τον γυναικολογικό πόνο;
Η ιατρική κοινότητα έχει μακρά ιστορία στο να αγνοεί ή να υποβαθμίζει τον πόνο των γυναικών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστούν ως «υπερβολικές» ή «υστερικές» όταν παραπονιούνται για χρόνιο πόνο. Ειδικά όταν πρόκειται για γυναικολογικά ζητήματα, η διάγνωση συχνά καθυστερεί, αφήνοντας τις γυναίκες να υποφέρουν για χρόνια χωρίς απαντήσεις.
Οι πιθανές αιτίες πίσω από τον εξουθενωτικό πόνο
Ο εξουθενωτικός πόνος περιόδου μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθήσεις, όπως:
- Ενδομητρίωση: Μια πάθηση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με την επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται έξω από αυτήν, προκαλώντας σοβαρό πόνο και, συχνά, προβλήματα γονιμότητας.
- Δυσμηνόρροια: Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή δυσμηνόρροια, με τον πόνο να είναι πιο έντονος και μακροχρόνιος.
- Ινομυώματα μήτρας: Καλοήθεις όγκοι που μπορεί να προκαλέσουν ισχυρούς πόνους και βαριές αιμορραγίες.
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS): Αν και κυρίως γνωστό για τις ορμονικές του επιπτώσεις, μπορεί να σχετίζεται και με έντονες κράμπες.
Τι μπορείς να κάνεις αν ο γιατρός σου δεν σε ακούει
Στις περιπτώσεις που ο πόνος περιόδου είναι εξουθενωτικός και οι γιατροί δεν σε ακούνε καλό είναι να κάνεις τα παρακάτω:
1. Κράτησε ημερολόγιο συμπτωμάτων: Κατέγραψε τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια του πόνου σου, καθώς και άλλα σχετικά συμπτώματα.
2. Ζήτησε δεύτερη γνώμη: Αν ένας γιατρός δεν παίρνει τον πόνο σου στα σοβαρά, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε άλλον ειδικό, και δύο και τρεις αν χρειαστεί.
3. Ενημερώσου για τις πιθανές παθήσεις: Όσο πιο καλά κατανοείς το σώμα σου, τόσο πιο εύκολα μπορείς να συζητήσεις με τον γιατρό σου και να ζητήσεις τις κατάλληλες εξετάσεις.
4. Μην αποδέχεσαι εύκολες λύσεις: Αν η μόνη απάντηση που λαμβάνεις είναι «πάρε παυσίπονα» ή «είναι φυσιολογικό», ζήτησε διερεύνηση με εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα ή λαπαροσκόπηση.
Ο πόνος σου είναι πραγματικός – Μην τον αγνοείς
Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ζει με εξουθενωτικό πόνο περιόδου που περιορίζει τη ζωή της. Αν ο πόνος σε εξαντλεί, μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι «είναι φυσιολογικό». Το σώμα σου στέλνει μηνύματα και αξίζεις να βρεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.