targeted.gr

Έχω διάρροια πριν την περίοδο, είναι φυσιολογικό;

διάρροια πριν την περίοδο

Ας είμαστε ειλικρινείς: η περίοδος φέρνει μαζί της κάθε είδους… εκπλήξεις—και σίγουρα όχι ευχάριστες. Τα πιο αναμενόμενα συμπτώματα είναι ίσως κράμπες στην κοιλιά, διακυμάνσεις διάθεσης ή λιγούρες για γλυκό. Αλλά τι γίνεται όταν λίγο πριν την περίοδο περνάς περισσότερη ώρα στην τουαλέτα απ’ ό,τι στο σαλόνι; Αν έχεις αναρωτηθεί «Γιατί έχω διάρροια κάθε φορά πριν την περίοδο;», δεν είσαι η μόνη.

Η διάρροια πριν την περίοδο είναι στην πραγματικότητα πολύ συχνή. Όμως, το ότι είναι συχνή δεν σημαίνει ότι είναι πάντα φυσιολογική—ούτε ότι πρέπει να τη δεχτείς μοιρολατρικά. Σε κάποιες περιπτώσεις, το σώμα σου μπορεί να σου στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι ίσως κάτι υποβόσκει. Πάμε όμως να δούμε λιγάκι τι συμβαίνει.

Γιατί η περίοδος και οι εντερικές διαταραχές σχετίζονται

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο ότι η μήτρα και το έντερό σου “συνεργάζονται”, αλλά στην πραγματικότητα το κάνουν—κάθε μήνα. Και ο λόγος είναι οι ορμόνες.

Λίγο πριν ξεκινήσει η περίοδός σου, τα επίπεδα των ορμονών σου—κυρίως των οιστρογόνων και της προγεστερόνης—πέφτουν απότομα. Την ίδια στιγμή, το σώμα σου απελευθερώνει ουσίες που λέγονται προσταγλανδίνες. Αυτές βοηθούν τη μήτρα να συσπαστεί και να αποβάλει το ενδομήτριο, δηλαδή την επένδυση της μήτρας. Όμως, δεν περιορίζονται μόνο εκεί—κυκλοφορούν και στο υπόλοιπο σώμα, φτάνοντας και στο έντερο.

Όταν οι προσταγλανδίνες επηρεάζουν το έντερό σου, μπορούν να προκαλέσουν πιο έντονες και συχνές συσπάσεις. Αυτό σημαίνει ότι η τροφή περνάει πιο γρήγορα από το έντερο—και κάπως έτσι εν τέλει εμφανίζεται διάρροια πριν την περίοδο.

Είναι φυσιολογικό φαινόμενο η διάρροια πριν την περίοδο;

Τις περισσότερες φορές, ναι. Μια μικρή αναστάτωση στο πεπτικό σύστημα πριν την περίοδο είναι φυσιολογική—και εντελώς αναμενόμενη λόγω των ορμονών. Μπορεί να έχεις πιο υδαρή κόπρανα, να πηγαίνεις πιο συχνά στην τουαλέτα ή να νιώθεις λίγες κράμπες. Αν όλα αυτά διαρκούν μία ή δύο μέρες και σταματούν μόλις ξεκινήσει η περίοδος, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι το “συνηθισμένο” δεν σημαίνει πάντα και “φυσιολογικό.” Αν η διάρροιά σου είναι έντονη, διαρκεί πολλές μέρες ή επηρεάζει την καθημερινότητά σου, τότε καλό είναι να αξιολογήσει την κατάσταση ειδικός.

Μήπως είναι κάτι περισσότερο;

Αν κάθε μήνα ζεις ένα μικρό εντερικό… δράμα λίγο πριν την περίοδό σου, ή αν η διάρροια συνοδεύεται από πόνο και σωματική εξάντληση, ίσως το σώμα σου προσπαθεί να σου πει κάτι παραπάνω.

Μία από τις βασικές αιτίες που πρέπει να γνωρίζεις είναι η ενδομητρίωση.

Πρόκειται για μια πάθηση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με αυτόν της μήτρας αναπτύσσεται σε σημεία εκτός αυτής—όπως στις ωοθήκες, στην ουροδόχο κύστη ή ακόμη και στο έντερο. Και επειδή αυτός ο ιστός «ακούει» στις ίδιες ορμονικές αλλαγές με τη μήτρα, προκαλεί φλεγμονή, πόνο και, ναι, διάρροια.

Αν η ενδομητρίωση έχει επηρεάσει το έντερό σου, μπορεί να εμφανίζεις διάρροια, δυσκοιλιότητα, πόνο κατά την αφόδευση και φούσκωμα—ειδικά πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου. Πολύ συχνά, αυτά τα συμπτώματα μπερδεύονται με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, με αποτέλεσμα η διάγνωση να καθυστερεί για χρόνια. Όμως υπάρχει μια σημαντική διαφορά: τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης έχουν κυκλική εμφάνιση και σχετίζονται ξεκάθαρα με την περίοδό σου.

Πώς θα καταλάβεις τι συμβαίνει;

Κάνε ένα μικρό «τσεκ»:

• Αν η διάρροια εμφανίζεται μόνο λίγο πριν την περίοδο και περνάει γρήγορα, είναι πιθανό να είναι φυσιολογική.
• Αν συνοδεύεται από έντονο πόνο, κρατάει μέρες ή εμφανίζεται κάθε μήνα με απόλυτη ακρίβεια, ίσως κάτι δεν πάει καλά.
• Αν δεις αίμα στα κόπρανα, χάσεις βάρος χωρίς λόγο ή νιώθεις εξάντληση, μην το αγνοήσεις—επικοινώνησε με γιατρό.

Τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις;

Καταρχάς, να ξέρεις πως δεν χρειάζεται να το υπομένεις σιωπηλά. Είτε είναι κάτι ήπιο είτε κάτι που σε ταλαιπωρεί κάθε μήνα, υπάρχουν λύσεις.

Για την απλή προεμμηνορροϊκή διάρροια, μπορείς να βοηθήσεις το σώμα σου με απλά βήματα: φάε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, πίνε αρκετό νερό και προσπάθησε να μειώσεις την καφεΐνη και τα λιπαρά φαγητά τις μέρες πριν την περίοδο. Η ελαφριά άσκηση βοηθά επίσης σημαντικά.

Αν τα συμπτώματα οφείλονται σε ενδομητρίωση ή κάποια άλλη πάθηση, τότε είναι σημαντικό να αξιολογήσει την κατάσταση ένας γυναικολόγος ειδικός στην ενδομητρίωση. Έτσι, μπορεί να αποκλειστεί ή να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να ανοίξει ο δρόμος για την εύρεση και τον περιορισμό του «ενόχου».

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Οι Καλύτεροι Γυναικολόγοι στην Ελλάδα το 2025

Η διάρροια πριν την περίοδο μπορεί να μην είναι το πιο ευχάριστο θέμα συζήτησης, αλλά είναι σημαντικό να του δώσουμε την προσοχή που αξίζει. Το σώμα σου έχει τον τρόπο του να δίνει σημάδια και μερικές φορές, αυτός ο τρόπος περνάει από το έντερο. Προσπάθησε λοιπόν να καταλάβεις τι συμβαίνει. Κατέγραψε τα συμπτώματά σου. Κι αν νιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Η περίοδός σου δεν θα έπρεπε να συνοδεύεται από πόνο, άγχος ή σπριντ στην τουαλέτα κάθε μήνα.

www.targeted.gr