Δυσκοιλιότητα και πώς θα την αντιμετωπίσετε
Η δυσκοιλιότητα αποτελεί μία άβολη και δύσκολη συνθήκη, η οποία επηρεάζει περίπου το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού. Παρ’ ότι αντιμετωπίζεται εύκολα και με σχετικά απλό τρόπο, το ¼ των ανθρώπων που πάσχουν από δυσκοιλιότητα δεν κάνουν τίποτα για να την αντιμετωπίσουν.
Ορισμός
Ως δυσκοίλιος ορίζεται κάποιος που δεν αφοδεύει τακτικά, με λιγότερες από τρεις κενώσεις εβδομαδιαίως, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ολοκλήρωσης της αφόδευσης ή έχει συχνά ατελείς κενώσεις. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να υφίσταται ως κατάσταση από μόνη της ή να είναι αποτέλεσμα κάποιας άλλης νόσου, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η εγκυμοσύνη και η χρήση φαρμάκων.
Αίτια
Βασικές αιτίες δυσκοιλιότητας είναι η διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, η ανεπαρκής ενυδάτωση, η παράβλεψη της ανάγκης του οργανισμού για κένωση, το άγχος, τα ταξίδια, η συχνή αλλαγή περιβάλλοντος και εντερικών συνηθειών, η καθιστική ζωή και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία αιμορροΐδων, πρωκτικής ραγάδας, ακόμα και αιμορραγίες.
Τρόποι αντιμετώπισης
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας, προτού καταφύγει κανείς στη λύση της φαρμακευτικής αγωγής ή του χειρουργείου. Η πιο σημαντική συμβουλή είναι η αλλαγή της διατροφής και η ενσωμάτωση φυτικών ινών σε αυτή.
Φρούτα και λαχανικά
Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες με λαχανικά όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο βοηθούν ιδιαίτερα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ τα φρούτα όπως το ακτινίδιο, η φράουλα και τα σύκα ή φρούτα που καταναλώνονται με τη φλούδα τους, όπως το μήλο και το ροδάκινο, αποτελούν ιδανικές επιλογές.
Αποξηραμένα φρούτα, όπως οι σταφίδες, τα σύκα και τα δαμάσκηνα είναι ιδιαίτερα βοηθητικά, όπως και οι φυσικοί χυμοί φρούτων. Από την άλλη, καλό θα ήταν να αποφεύγονται κάποια λαχανικά, όπως το κουνουπίδι και το λάχανο.
Δημητριακά ολικής άλεσης
Τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν σύμμαχο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και συνίσταται να περιοριστούν οι υδατάνθρακες όπως τα κέικ, το σταρένιο ψωμί, το ρύζι και οι πατάτες. Τα όσπρια και τα λαδερά φαγητά μπορούν επίσης να φανούν ιδιαίτερα βοηθητικά.
Καλό θα ήταν, ωστόσο, η ένταξη των φυτικών ινών στο καθημερινό διατροφολόγιο να γίνει σταδιακά για να αποφευχθούν τυχόν ενοχλήσεις ή σοκ στο γαστρεντερικό σύστημα.
Νερό
Το νερό διατηρεί κυρίαρχο ρόλο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς προκαλεί λίπανση του εντέρου και βοηθάει τα κόπρανα να μαλακώσουν για να πραγματοποιηθεί η κένωση με μεγαλύτερη άνεση. Εκτός από νερό, η ενυδάτωση μπορεί να ενισχυθεί και με ροφήματα όπως ο καφές, ο χυμός, το γάλα και το τσάι.
Προβιοτικά
Η κατανάλωση προβιοτικών ενδείκνυται για τα άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα, καθώς βελτιώνουν την κινητικότητα του παχέος εντέρου. Το κεφίρ, το ξινόγαλο, το ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι και τα γαλακτοκομικά με προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας και συνδυάζονται ιδανικά με δημητριακά ολικής άλεσης και μέλι, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Fast food
Καλό είναι να αποφεύγονται επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς τα fast food είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα, τα οποία δυσχεραίνουν την κατάσταση. Τα καλά λιπαρά και η ισορροπημένη διατροφή είναι ο καλύτερος σύμμαχος για τη δυσκοιλιότητα.
Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι ένα μοναδικό συστατικό που βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία τόσο του εντέρου, όσο και ολόκληρου του οργανισμού. Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα, ακόμα και σε περιπτώσεις δίαιτας και να βελτιωθεί η εντερική λειτουργία.
Άσκηση
Η άσκηση αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην βελτίωση της καθημερινής ζωής και την ενίσχυση του οργανισμού σε κάθε συνθήκη. Με την άσκηση το έντερο ενεργοποιείται και βελτιώνεται η κινητικότητά του, καθώς η καθιστική ζωή είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την δυσκοιλιότητα.
Στάση αφόδευσης
Επίσης, η στάση κατά την διάρκεια της αφόδευσης επηρεάζει την εύκολη και πλήρη ολοκλήρωσή της. Συνιστάται τα γόνατα να έρχονται κοντά στον κορμό και να προκύπτει η στάση «κάθισμα», καθώς έτσι το έντερο βρίσκεται σε καλύτερη θέση και χαλαρώνουν οι μύες.
Προγραμματισμένες κενώσεις
Τέλος, όταν προκύπτει το αίσθημα της ανάγκης για κένωση, καλό θα ήταν να μην παραβλέπεται. Ο οργανισμός θα πρέπει να εκπαιδευτεί και τα γεύματα να ρυθμιστούν, ώστε να υπάρξει «προγραμματισμός» στις κενώσεις.
Φυσικά, αν η δυσκοιλιότητα επιμένει, απευθυνθείτε στο γιατρό σας για επιπλέον συμβουλές και καθοδήγηση.