targeted.gr

Δεύτερη ζωή στα smartphones: Πώς μετατρέπονται σε μίνι data centers

Μια έξυπνη λύση από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τάρτου δίνει νέα ζωή στα παλιά smartphones, τα οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σχηματίσουν ένα μίνι data center

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τάρτου στην Εσθονία βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο να δώσουν νέα χρήση στα παλιά smartphones. Με τη σύνδεση μόλις τεσσάρων συσκευών κατάφεραν να στήσουν ένα μίνι data center για τη συλλογή δεδομένων.

Κάθε χρόνο κυκλοφορούν πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια νέα smartphones, ενώ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τα αλλάζουν με καινούργια μοντέλα μέσα σε μόλις δύο με τρία χρόνια. Έτσι δημιουργείται ένα τεράστιο και διαρκώς διογκούμενο κύμα ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Περίπου 195 εκατομμύρια παλιά κινητά συσσωρεύονται αχρησιμοποίητα στη Γερμανία, σύμφωνα με το Heise Online — μια εικόνα που αναδεικνύει την αδυναμία μας να διαχειριστούμε την τεχνολογική υπερπαραγωγή. Στην καλύτερη περίπτωση ανακυκλώνονται· στη χειρότερη, πετιούνται.

Δείτε επίσης: Η τεχνητή νοημοσύνη ως αντίδοτο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Όμως, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τάρτου φαίνεται πως έχουν βρει μια πιο έξυπνη λύση: την αξιοποίηση των παλιών smartphones με έναν καινοτόμο τρόπο, σύμφωνα με μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο IEEE Pervasive Computing. Χρησιμοποιώντας την υπολογιστική ισχύ τεσσάρων παλιών smartphones, η ομάδα δημιούργησε μια κατανεμημένη υποδομή τύπου μίνι data center.

Τέσσερα παλιά κινητά τοποθετήθηκαν σε ένα 3D-εκτυπωμένο κουτί, όπου συνδέθηκαν μεταξύ τους, και οι μπαταρίες τους αντικαταστάθηκαν από εξωτερικές για να εξασφαλιστεί καλύτερη περιβαλλοντική διαχείριση. Η διαδικασία μετατροπής έχει κόστος περίπου 8 ευρώ ανά συσκευή.

Σε υποβρύχια δοκιμή, το πρωτότυπο χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση και ανάλυση των πληθυσμών των θαλάσσιων οργανισμών. Οι επιστήμονες προτείνουν επιπλέον χρήσεις, όπως η αποκεντρωμένη επεξεργασία δεδομένων σε ερευνητικά έργα και η καταγραφή επιβατών σε πραγματικό χρόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με στόχο τη βελτίωση των δικτύων μεταφορών.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: ΗΠΑ: Επένδυση-μαμούθ στην τεχνητή νοημοσύνη με τον υπερυπολογιστή Doudna