targeted.gr

Αυτό το ρομπότ με ΤΝ θα καταργήσει μία από τις πιο επικίνδυνες αστικές δουλειές (+video)

Και θα λάβει μεγάλο μερίδιο από έναν κλάδο $40 δισ.

Η εμβληματική εικόνα των καθαριστών τζαμιών που κρέμονται ψηλά σε ουρανοξύστες μπορεί σύντομα να ανήκει στο παρελθόν. Με την εμφάνιση του Ozmo, του πρώτου ρομπότ καθαρισμού τζαμιών με τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον αυτής της επικίνδυνης εργασίας πρόκειται να αλλάξει ριζικά.

Το Ozmo, που αναπτύχθηκε από τη Skyline Robotics και είναι ήδη σε λειτουργία σε ένα 45όροφο κτίριο γραφείων στο Μανχάταν, υπόσχεται να αναμορφώσει τον κλάδο καθαρισμού τζαμιών, αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Skyline Robotics, Ross Blum, μοιράστηκε τις λεπτομέρειες μιλώντας στο Fast Company, επισημαίνοντας τις δυνατότητες αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας να φέρει επανάσταση όχι μόνο στον καθαρισμό τζαμιών, αλλά και στη βελτίωση της ασφάλειας των εργαζομένων σε μια επαγγελματική δραστηριότητα που παραδοσιακά συνοδεύεται από μεγάλο κίνδυνο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

Πιστεύουμε ότι οι επικίνδυνες, μονότονες και βρώμικες εργασίες που κάνουν σήμερα άνθρωποι, είναι ώριμες για αυτοματοποίηση

Με την επιτυχή λειτουργία του Ozmo, αυτό το όραμα γίνεται πλέον πραγματικότητα.

Μία επικίνδυνη δουλειά, αυτοματοποιημένη
Ο καθαρισμός τζαμιών, αν και απαραίτητη υπηρεσία για τα αστικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (OSHA), σε μια περίοδο 15 ετών σημειώθηκαν 88 ατυχήματα με καθαριστές τζαμιών, εκ των οποίων τα 62 ήταν θανατηφόρα. Στη Νέα Υόρκη, υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους 200 καθαριστές τζαμιών χάνει τη ζωή του κάθε χρόνο στη δουλειά, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται περίπου 30 σοβαροί τραυματισμοί ετησίως. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο κλάδος.

Το Ozmo στοχεύει να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα. Συνδυάζοντας τεχνολογία αιχμής στη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη και εξελιγμένους αισθητήρες, το σύστημα καθαρίζει τα τζάμια τρεις φορές πιο γρήγορα από τους ανθρώπους, μειώνοντας δραματικά την ανάγκη για εργαζόμενους να ρισκάρουν τη ζωή τους.

Με την ασφάλεια των ανθρώπων ως πρωταρχικό στόχο, η Skyline Robotics οραματίζεται ένα μέλλον όπου τα ρομπότ και οι άνθρωποι θα συνεργάζονται για να ενισχύσουν την αποδοτικότητα- ιδιαίτερα σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα. Ωστόσο, ο Blum παραδέχεται ότι καθώς η νομοθεσία και η τεχνολογία εξελίσσονται, η πλήρης αυτοματοποίηση είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Πώς λειτουργεί το Ozmo
Το Ozmo λειτουργεί με δύο ρομποτικούς βραχίονες που αναπτύχθηκαν από την Kuka, μια κορυφαία εταιρεία ρομποτικής. Οι βραχίονες αυτοί, υπό την επίβλεψη ενός ανθρώπου χειριστή που βρίσκεται στην οροφή του κτιρίου, μιμούνται το έργο των παραδοσιακών καθαριστών τζαμιών που κρέμονται από πλατφόρμες. Η ανθρώπινη επίβλεψη είναι απαραίτητη κυρίως για νομικούς λόγους, αλλά ο Blum εξηγεί ότι είναι ουσιαστικά μια απλουστευμένη εκδοχή του «τρίτου προσώπου» που διαχειρίζεται συνήθως τον εξοπλισμό από την οροφή.

Με εξοπλισμό Lidar, το Ozmo χαρτογραφεί το περιβάλλον του σε 3D, επιτρέποντάς του να καθορίσει με ακρίβεια τη θέση του σε σχέση με την πρόσοψη του κτιρίου και να προσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο για τον βέλτιστο καθαρισμό. «Το Ozmo σκανάρει συνεχώς το περιβάλλον», εξηγεί ο Blum. «Ακόμη και οι πιο λεπτές κινήσεις στην πλατφόρμα ή οι αλλαγές στις αντανακλάσεις από τον ήλιο και τα σύννεφα λαμβάνονται υπόψη». Με χρόνια αλγοριθμικής ανάπτυξης πίσω του, το οπτικό σύστημα του Ozmo έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί υπό ποικίλες συνθήκες.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Ozmo είναι η «αίσθηση της αφής». Χρησιμοποιώντας αισθητήρες πίεσης, το ρομπότ προσαρμόζει την πίεση που εφαρμόζει στα τζάμια ανάλογα με την ευαισθησία του γυαλιού, διασφαλίζοντας την προστασία των πιο λεπτών ή περίπλοκων επιφανειών. Επιπλέον, το λογισμικό του μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικά αρχιτεκτονικά σχέδια, καθιστώντας το ρομπότ εξαιρετικά ευέλικτο.

Ο δρόμος προς την πλήρη αυτοματοποίηση
Το Ozmo λειτουργεί με ένα μοντέλο Robot-as-a-Service (RaaS), προσφέροντας στους πελάτες ευελιξία στην πληρωμή και τον προγραμματισμό των καθαρισμών. Τα κτίρια πληρώνουν βάσει παραγόντων όπως τα τετραγωνικά μέτρα και ο αριθμός των κύκλων καθαρισμού ετησίως, επιτρέποντάς τους να επεκτείνουν τα συμβόλαια υπηρεσιών και να λαμβάνουν λεπτομερείς αναφορές για κάθε καθαρισμό.

Αν και προς το παρόν απαιτείται ανθρώπινος χειριστής λόγω νομικών απαιτήσεων, η Skyline Robotics εργάζεται ήδη πάνω σε μια πλήρως αυτόνομη εκδοχή του Ozmo. Ο Blum είναι αισιόδοξος αλλά ρεαλιστής όσον αφορά τις προκλήσεις που αφορούν την απόκτηση εγκρίσεων. «Το κρυφό κομμάτι του παζλ για τις νέες τεχνολογίες είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης», λέει. «Οι συνεργάτες μας μας εμπιστεύονται και ελπίζουμε ότι καθώς συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε, θα μπορέσουμε να προωθήσουμε περαιτέρω την αυτονομία».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το υπάρχον εργατικό δυναμικό των καθαριστών τζαμιών θα συνεχίσει να έχει ρόλο στο μέλλον της βιομηχανίας, αν και σε νέες θέσεις, όπως η συντήρηση και η εξυπηρέτηση. «Οι άνδρες και οι γυναίκες που κάνουν αυτή τη δουλειά σήμερα είναι εξαιρετικοί και πάντα τους βλέπουμε να αποτελούν μέρος του μέλλοντος», λέει ο Blum.

Μια ματιά στο μέλλον
Όπως με πολλές τεχνολογικές εξελίξεις, η μετάβαση προς την αυτοματοποίηση στον καθαρισμό τζαμιών είναι τόσο συναρπαστική, όσο και ανησυχητική. Η ιστορία έχει δείξει ότι η αυτοματοποίηση συχνά οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας και είναι πιθανότατα μόνο θέμα χρόνου τα ρομπότ, όπως το Ozmo, να αντικαταστήσουν πλήρως τους ανθρώπους σε αυτή τη βιομηχανία.

Ωστόσο, με την ασφάλεια και την αποδοτικότητα να είναι οι βασικές κινητήριες δυνάμεις αυτής της καινοτομίας, η αλλαγή φαίνεται όχι μόνο αναπόφευκτη, αλλά και απαραίτητη.

Η Skyline Robotics έχει ήδη βάλει στόχο να επεκταθεί πέρα από τη Νέα Υόρκη. Με πατέντες κατοχυρωμένες στην Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη, και σχέδια για την εισαγωγή του Ozmo σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η εταιρεία φαίνεται έτοιμη να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στις αυτοματοποιημένες λύσεις καθαρισμού. «Είμαστε στο σωστό δρόμο για να φέρουμε το μέλλον της αυτοματοποίησης πιο κοντά κάθε μέρα», λέει ο Blum.

Πηγή: sofokleousin.gr