Πως η ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης νερού
Η αυξανόμενη ζήτηση για κέντρα δεδομένων, που τροφοδοτείται από την άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης, προκαλεί σημαντική αύξηση στην κατανάλωση νερού, κυρίως για την ψύξη του υπολογιστικού εξοπλισμού.
Από την Katerina Leka
Στη Βιρτζίνια, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κέντρων δεδομένων παγκοσμίως, η χρήση νερού αυξήθηκε σχεδόν κατά δύο τρίτα μεταξύ 2019 και 2023, ανεβαίνοντας από 1,13 δισεκατομμύρια σε 1,85 δισεκατομμύρια γαλόνια.
Η τάση αυτή, η οποία παρατηρείται παγκοσμίως, εγείρει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα. Η Microsoft, ένας σημαντικός παίκτης στη βιομηχανία των κέντρων δεδομένων, ανέφερε ότι το 42% του νερού που χρησιμοποίησε το 2023 προήλθε από περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας.
Η Google, η οποία διαχειρίζεται μερικά από τα μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων, αποκάλυψε ότι το 15% των αναλήψεων πόσιμου νερού της πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές με υψηλή έλλειψη νερού.
Παρά το γεγονός ότι πολλά κέντρα δεδομένων χρησιμοποιούν κλειστά συστήματα για την ανακύκλωση του νερού, ένα σημαντικό ποσοστό εξακολουθεί να χάνεται λόγω της ανάγκης ελέγχου υγρασίας, ειδικά σε ξηρές περιοχές.
Η υγρασία του αέρα είναι απαραίτητη για την αποφυγή της στατικής ηλεκτρισμού, ο οποίος μπορεί να βλάψει τον ευαίσθητο υπολογιστικό εξοπλισμό.
Η αυξανόμενη κατανάλωση νερού από τα κέντρα δεδομένων υπογραμμίζει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που θέτει η ταχεία επέκταση της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιακής υποδομής, προκαλώντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητα αυτών των πρακτικών.
Επιπτώσεις στην κατανάλωση ενέργειας
Η αυξανόμενη ανάγκη για κέντρα δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη επιφέρει σημαντική αύξηση στην ενεργειακή κατανάλωση. Τα κέντρα δεδομένων απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας τόσο για τη λειτουργία των υπολογιστικών συστημάτων τους όσο και για την ψύξη, καθώς η θερμότητα που παράγεται από τους διακομιστές απαιτεί επιπλέον ενέργεια για να διατηρηθεί σε ασφαλή επίπεδα.
Αυτή η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, πολλές φορές προέρχεται από μη ανανεώσιμες πηγές, συμβάλλει στις εκπομπές CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου.
Η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας ενισχύει την ανάγκη για επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, προκειμένου να μειωθεί το οικολογικό αποτύπωμα των κέντρων δεδομένων.
Παράλληλα, πολλές εταιρείες και οργανισμοί αναπτύσσουν στρατηγικές βιωσιμότητας και εφαρμόζουν τεχνολογίες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη χρήση πράσινης ενέργειας.
Η πρόοδος στην τεχνολογία AI και την υποδομή των κέντρων δεδομένων φέρνει προκλήσεις που απαιτούν συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, εταιρειών και ερευνητών για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ενεργειακή κατανάλωση.
Πηγή: kinitanea.gr