Η σύγχρονη «υπερδύναμη»: 7 πράγματα που δεν κάνουν ποτέ όσοι έχουν ψυχική δύναμη
Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι δείκτης πρόβλεψης της επιτυχίας και της ικανοποίησης από τη ζωή. Άλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για σημαντικό κομμάτι μιας έννοιας ακόμη μεγαλύτερης και πιο σημαντικής: της ψυχικής δύναμης, δηλαδή της δυνατότητάς μας να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας, ιδίως σε δύσκολες καταστάσεις. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και ο Scott Mautz, συγγραφέας και ειδικός σε θέματα ηγεσίας και επαγγελματικής απόδοσης, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ψυχική ισχύς είναι η σύγχρονη «υπερδύναμη» για επιτυχία και ηγεσία.
Ο Mautz, επικαλούμενος την εμπειρία του από την έρευνα και τη συμβουλευτική σε ισχυρούς επικεφαλής επιχειρήσεων, καταλήγει ότι οι ψυχικά δυνατοί δεν κάνουν ποτέ τα εξής επτά πράγματα:
1) Δεν λυγίζουν όταν συναντούν δυσκολίες
Όπως γράφει ο ίδιος στο CNBC, οι άνθρωποι που είναι δυνατοί ψυχικά αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι οι δυσκολίες που τους καθορίζουν, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ανακάμπτουν από αυτές.
2) Δεν μένουν στάσιμοι όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα
Πολύ συχνά, ο κόσμος αδυνατεί να παραδεχθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, επινοεί διάφορες δικαιολογίες ή ρίχνει τις ευθύνες σε άλλους και καθυστερεί ή αποφεύγει να βρει λύσεις. Ωστόσο, οι άνθρωποι που είναι ψυχικά δυνατοί κινούνται γρήγορα για να βρουν λύσεις, καταλαβαίνοντας πως οτιδήποτε άλλο είναι απλώς χάσιμο χρόνου που μπορεί και να επιδεινώσει το πρόβλημα
3) Αποφεύγουν λάθη εγωισμού
Οι άνθρωποι αυτοί προφανώς και κάνουν λάθη. Ωστόσο, διαφέρουν στο γεγονός ότι τα αναγνωρίζουν, μαθαίνουν από αυτά και δεν τα επαναλαμβάνουν. Επίσης, διαφέρουν στο ότι αποφεύγουν τις αποφάσεις που γίνονται με λάθος κίνητρο, όπως για παράδειγμα να πάρουν τα εύσημα για τη δουλειά κάποιου άλλου.
4) Δεν κυνηγούν τον σεβασμό, απλώς τον αποκτούν
Σύμφωνα με τον Mautz, εάν κάποιος επιδιώκει έντονα να κερδίσει τον σεβασμό των άλλων είναι πιθανό να χάσει το δρόμο του. Ωστόσο, οι ψυχικά δυνατοί εστιάζουν σε τρία πράγματα: τι μπορούν να προσφέρουν, ποιες συμπεριφορές πρέπει να αποφύγουν και τι κλίμα θέλουν να δημιουργήσουν γύρω τους (π.χ. επαγγελματισμό, αξιοπιστία, διαφάνεια, αυθεντικότητα κλπ) και βάσει αυτών αποκτούν με φυσικό τρόπο των σεβασμό των άλλων.
5) Δεν υπερεκτιμούν ή υποτιμούν τις δεξιότητές τους
Για να γίνει κανείς ψυχικά δυνατός δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιστεύει πως είναι παντού ο καλύτερος ούτε όμως και να κρύβει τα δυνατά του σημεία. Χάρη σε μία σωστή αξιολόγηση του εαυτού τους μπορούν να πάρουν καλές αποφάσεις και να ζητήσουν βοήθεια όταν πρέπει.
6) Δεν είναι απρόβλεπτοι
Όταν η συμπεριφορά και οι αποφάσεις αλλάζουν απότομα χωρίς προφανή αιτία, δημιουργείται αβεβαιότητα και σύγχυση. Ωστόσο, οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι είναι ξεκάθαροι για τις προτεραιότητές τους και τις προσδοκίες τους από τους άλλους. Επίσης κάνουν πάντοτε πράξη τις δεσμεύσεις τους.
7) Δεν προσπαθούν να τους ευχαριστήσουν πάντοτε όλους
Σύμφωνα με τον Mautz, όταν προσπαθεί κανείς να ευχαριστήσει τους πάντες είναι πολύ πιθανό να «θάψει» τα πιστεύω του και τον εαυτό του και να οδηγηθεί σε burnout. Απεναντίας, οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι θέτουν υγιή όρια, τα οποία τους επιτρέπουν να εξυπηρετούν τις δικές τους ανάγκες, βρίσκοντας παράλληλα την ιδανική ισορροπία με τους άλλους.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Πηγή: moneyreview.gr