Η επιτυχία της TSMC σε ένα τεταμένο γεωπολιτικό κλίμα
Ο Μόρις Τσανγκ (Morris Chang), ιδρυτής της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) © EPA/DAVID CHANG
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), Σι Σι Γουέι, «η ζήτηση είναι τόσο υψηλή που έπρεπε να εργαστώ πολύ σκληρά ώστε να ανταπεξέλθουμε ως εταιρεία στις ανάγκες των πελατών μας». Αυτά δήλωσε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το β’ τρίμηνο.
Ο ίδιος διαβλέπει πως η TSMC, η οποία έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με τη Nvidia και την Apple, θα καταφέρει να ισορροπήσει τη ζήτηση με την προσφορά μέσα στο 2025 και το 2026 στην αγορά των προηγμένων τσιπ που ενσωματώνονται σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Μετά την αύξηση των καθαρών κερδών κατά 36% από πέρυσι ενισχύονται τα σενάρια για τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και άρα της TSMC. Η κεφαλαιοποίηση της TSMC ξεπέρασε ένα ποσό ισάξιο του ενός τρισ. δολαρίων στο χρηματιστήριο της Ταϊπέι, με τη μετοχή της να έχει αναρριχηθεί 70% από τη αρχές του έτους και έτσι να έχει ξεπεράσει πάνω από το διπλάσιο την ετήσια άνοδο του δείκτη Taiex.
Εντούτοις, η επιτυχία της TSMC μπορεί να αποτελέσει την πηγή των προβλημάτων της, όπως έδειξε η πτώση της μετοχής της αμέσως μετά δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, πρώην προέδρου των ΗΠΑ και υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του Νοεμβρίου. «Γνωρίζω πολύ καλά τους ανθρώπους αυτούς, τους σέβομαι πολύ. Πήραν, όμως, το 100% της παραγωγής στα τσιπ. Πιστεύω πως θα πρέπει να μας πληρώσουν για την άμυνα της χώρας τους», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη.
H ταϊβανέζικη εταιρεία καταλαμβάνει το 90% στην παγκόσμια παραγωγή των προηγμένων τσιπ και βρίσκεται προ πολλού στο επίκεντρο της γεωπολιτικής αντιπαλότητας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Ο ρόλος της TSMC είναι στρατηγικός για τον κλάδο της τεχνολογίας σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός των ισχυρών κρατών της Ανατολής με την Δύση για υπεροχή στην καινοτομία δεν είναι αποκλειστικά οικονομικός αλλά και στρατιωτικός.
Η επιμονή της Ταϊβάν για την εδαφική ανεξαρτησία της απέναντι στην άρνηση της Κίνας να μην της αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα είναι ένα παλαιό ζήτημα που αποκτά νέες διαστάσεις με την ύπαρξη δυναμικών εταιρειών σαν την TSMC. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει μια σειρά περιορισμών στη συνεργασία των τεχνολογικών εταιρειών των ΗΠΑ με κινεζικές ιδίως στον τομέα των προηγμένων τσιπ.
Εδώ και μια τετραετία, στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει επίσης ενισχύσει τους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν και έχει προσφέρει την υποστήριξη των ΗΠΑ όσο ο στρατός της Κίνας διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί. Τον περασμένο Απρίλιο, οι ΗΠΑ πέρασαν νομοσχέδιο για την ενίσχυση του αμυντικού εξοπλισμού της Ταϊβάν με 8 δισ. δολάρια για την «διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή.
Κάτω από αυτό το κλίμα ανασφάλειας, η TSMC δαπανά δισεκατομμύρια για να κτίσει εργοστάσια στο εξωτερικό και πιο κοντά στους πελάτες της. Ένα από αυτά είναι το Fab 21 στην Αριζόνα, το οποίο επρόκειτο να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2024. Όμως καθυστερήσεις έχουν σημειωθεί ως προς την ολοκλήρωση της κατασκευής και των τριών μονάδων του εργοστασιακού συμπλέγματος ενώ ορισμένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πολιτισμική σύγκρουση ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ταϊβανέζους υπαλλήλους της εταιρείας. Η επένδυση αποτιμάται στα 65 δισ. δολάρια, ενώ επιδοτήσεις έχουν δοθεί επίσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν στο πλαίσιο νομοσχεδίου για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής τσιπ.
Πηγή: powergame.gr