targeted.gr

Σύντομα ίσως τα κινητά μας αποκτήσουν όραση με ακτίνες Χ

Πως θα σας φαινόταν να είχατε ένα smartphone που θα μπορούσε να δει μέσα από τοίχους; Σύμφωνα με το IEEE Xplore, ένα πρόγραμμα προετοιμάζει την τεχνολογία τα τελευταία 15 χρόνια. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα chip που θα επιτρέψει στους χρήστες smartphones, να δουν πίσω από μια συμπαγή επιφάνεια, με την χρήση κάτι σαν ακτίνες Χ. Βέβαια, οι ακτίνες Χ είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο, επομένως αντί να χρησιμοποιεί πραγματικά ακτίνες Χ, το τηλέφωνο χρησιμοποιεί σήματα στην περιοχή από 200 GHz έως 400 GHz.

Οι μέχρι στιγμής δοκιμές έχουν δείξει πως η τεχνολογία μπορεί να διαπεράσει σκόνη, πυκνή ομίχλη και αιωρούμενα σωματίδια, που κανονικά δε μπορεί να διαπεράσει το φως. Πρόσφατα, οι ερευνητές κατάφεραν να δουν μέσα από ένα φύλλο από χαρτόνι. Οι ερευνητές πίσω από το πρόγραμμα αναφέρουν πως ίσως χρειαστούν μερικά ακόμα χρόνια μέχρι οι χρήστες να μπορούν να δουν μέσα από τοίχους, χρησιμοποιώντας σήματα GHz.

Η νέα τεχνολογία αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας. Ο Δρ. Kenneth O, καθηγητής ηλεκτρολόγων μηχανικών στο UT Dallas και διευθυντής του Texas Analog Center of Excellence, είναι ένας από τους συντάκτες μιας έρευνας που περιγράφει λεπτομερώς τις πιο πρόσφατες προόδους που έγιναν. Ο Δρ. Ο είπε: «Δεν ξέρω αν θυμάσαι την ταινία «Forrest Gump», αλλά υπάρχει ένα απόσπασμα: «Η ζωή είναι σαν ένα κουτί σοκολάτες, ποτέ δεν ξέρεις τι θα πάρεις». Αλλά τώρα θα ξέρεις».

«Οι υπερήρωες σαν τον Σούπερμαν – όλοι μεγαλώσαμε με αυτό», είπε ο Δρ. «Για να μπορείς να δεις μέσα από τα πράγματα, το όραση με ακτίνες Χ ήταν κάτι πάντα συναρπαστικό και εμπνευσμένο». Ο καθηγητής σημειώνει επίσης ότι “Θα πρέπει να μπορείτε να σαρώνετε κανονικά τον τρόπο που θα σαρώνετε και να μπορείτε να τραβήξετε εύκολα την εικόνα.”

Στην παρούσα φάση, η τεχνολογία χρειάζεται ώρες για την λήψη μιας φωτογραφίας, μέσα από ένα αντικείμενο, λόγω του αριθμού των Pixels. O Δρ. Ο όμως, πιστεύει πως με την κατάλληλη χρηματοδότηση, η τεχνολογία τους θα μπορεί να τραβάει την φωτογραφία, ακαριαία, ενώ θα είναι διαθέσιμη και για smartphones τα επόμενα χρόνια. Είπε, “Η θεμελιώδης τεχνολογία υπάρχει. Θα ήθελα πολύ να την κάνω έτσι ώστε να είναι για όλους.”

Στην τελική, τα smartphone με αυτά τα τσιπ θα μπορούν να κοιτάζουν μέσα σε φακέλους και πακέτα. Τέτοιες συσκευές θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν από νοσοκομεία για τον έλεγχο των επιπέδων ενυδάτωσης των ασθενών. Αυτήν τη στιγμή, η τεχνολογία απαιτεί το αντικείμενο που θέλει να κοιτάξει το τηλέφωνο να τοποθετείται όχι περισσότερο από μια ίντσα μακριά από τη συσκευή. Αυτό εμποδίζει έναν κλέφτη να σταθεί μακριά από τον στόχο του για να χρησιμοποιήσει κρυφά την τεχνολογία για να ψάξει μέσα από τη βαλίτσα ή την τσάντα ενός ατόμου για να ανακαλύψει προσωπικές πληροφορίες. Με αυτό τον τρόπο λύνει κατά κάποιο τρόπο τους κινδύνους της ιδιωτικότητας.

Πηγή: techmaniacs.gr