targeted.gr

DeepMed: Η startup με ελληνικό DNA που επιταχύνει τη διάγνωση του καρκίνου μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Ένα πρωτοποριακό εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης, που επιταχύνει τη διάγνωση του καρκίνου, έχει αναπτύξει η DeepMed IO, μια single-founder εταιρεία Ιατρικής Τεχνολογίας, που ιδρύθηκε το 2017 στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τον Έλληνα Δρ. Κωνσταντίνο Βουγά.

Η εταιρεία, η οποία διαθέτει παρουσία και στην Ελλάδα, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να αυξήσει την ακρίβεια και την ταχύτητα της διάγνωσης. “Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και την τελική έκβαση των ασθενών, επιταχύνοντας τη χρήση και υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στις εφαρμογές διάγνωσης και εξατομικευμένης ιατρικής”, αναφέρει στο Capital.gr o Δρ. Βουγάς.

Το προϊόν της DeepMed, με εμπορική ονομασία “DeepPath(TM) – LYDIA”, είναι ένα πρωτοποριακό λογισμικό με Τεχνητή Νοημοσύνη που δημιουργήθηκε για να καλύψει το σοβαρό κενό που υπάρχει στη διάγνωση του καρκίνου λόγω έλλειψης παθολογοανατόμων παγκοσμίως. Όπως εξηγεί ο κ. Βουγάς, η παθολογοανατομία είναι κεντρικός κλάδος της ιατρικής, ιδιαίτερα στην ογκολογία, και η έλλειψη ειδικών σε αυτό τον τομέα προκαλεί καθυστερήσεις και μείωση της ποιότητας στη διάγνωση, με καταστροφικές συνέπειες για τους καρκινοπαθείς.

Το “DeepPath(TM) – LYDIA” έχει λάβει την πιστοποίηση CE-Mark και μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή ιδιωτικό οργανισμό που διαθέτει ψηφιοποιημένο παθολογοανατομικό εργαστήριο. Χρησιμοποιεί τεχνολογίες βαθιάς μάθησης για να παρέχει διαγνωστική υποβοήθηση στη σταδιοποίηση του καρκίνου. Ο αλγόριθμος του συστήματος αναλύει με μεγάλη ευαισθησία και ακρίβεια ψηφιοποιημένες λεμφαδενικές τομές, εντοπίζοντας καρκινικές περιοχές σε ασθενείς με μελάνωμα, καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το “DeepPath(TM) – LYDIA” είναι το μοναδικό σύστημα στον κόσμο που ανιχνεύει μεταστάσεις σε λεμφαδένες από ασθενείς με μελάνωμα και ταυτόχρονα ανιχνεύει άλλους τρεις τύπους καρκίνου, με το ίδιο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς να απαιτείται από τον παθολογοανατόμο να ορίσει από πριν τον τύπο του καρκίνου.

Οι στόχοι για την Ελλάδα
Η έδρα της DeepMed βρίσκεται στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα, όμως, η εταιρεία διατηρεί και υποκατάστημα στην Αθήνα, όπου εκτός από τον ιδρυτή, απασχολούνται πλήρως έξι μηχανικοί λογισμικού και τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει εξωτερικούς συνεργάτες, όπως γιατρούς, ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, συμβούλους επιχειρηματικής ανάπτυξης, καθώς και πωλητές εξειδικευμένους στον ιατρικό τομέα.

Το σύστημα “DeepPath (TM) – LYDIA” δοκιμάζεται σε πιλοτική φάση σε νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και το Ισραήλ, καθώς και σε έναν μεγάλο ιδιωτικό οργανισμό της Ιρλανδίας. Επιπλέον, η εταιρεία έχει επισήμως ενταχθεί στους παρόχους λύσεων λογισμικού με τεχνητή νοημοσύνη του NHS-UK. Το 2024 μάλιστα συμμετείχε και σε διαγωνισμό για την εγκατάσταση του συστήματος στο PathLAKE-Plus, μια κοινοπραξία 26 νοσοκομείων στη νότια Αγγλία.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Δρ. Βουγάς τονίζει ότι αυτή τη στιγμή η λύση της DeepMed δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα νοσοκομεία του δημόσιου τομέα διότι δεν υπάρχει ψηφιοποίηση στο παθολογοανατομικό εργαστήριο, κάτι που, δυστυχώς, όπως εκτιμά, δεν αναμένεται στο εγγύς μέλλον. Ο ιδιωτικός τομέας, ωστόσο, φαίνεται να αρχίζει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και η εταιρεία είναι αισιόδοξη ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει εγκατάσταση του συστήματός της και εντός της χώρας μας.

DEEP PATH

Προ των θυρών τα πρώτα μεγάλα συμβόλαια
Μέχρι στιγμής η DeepMed έχει στηριχθεί σε χρηματοδοτήσεις του NHS και του Ευρωπαϊκού Ορίζοντα, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Όπως αποκαλύπτει ο Δρ. Βουγάς, η εταιρεία βρίσκεται προ των θυρών για να εξασφαλίσει τα πρώτα της μεγάλα συμβόλαια μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ αμέσως μετά σκοπεύει να αναζητήσει επενδυτικά κεφάλαια, προκειμένου να επιταχύνει την εγκατάσταση του προϊόντος της, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ευρωπαϊκή και στην αμερικανική αγορά. Επίσης, στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει περαιτέρω το προϊόν, προκειμένου να μπορεί με την ίδια αξιοπιστία να ανιχνεύει καρκίνο από όλους τους υπόλοιπους τύπους.

Σύμφωνα με τον Δρ. Βουγά, αυτό που διαφοροποιεί την εταιρεία από τον ανταγωνισμό είναι ότι το “DeepPath(TM)-LYDIA” είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό προϊόν με CE-Mark στον κόσμο που ανιχνεύει μεταστάσεις σε λεμφαδένες από ασθενείς με μελάνωμα και καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα. “Η επέκταση το προϊόντος και σε όλους τους υπόλοιπους τύπους καρκίνου αποτελεί άμεση στρατηγική προτεραιότητα προκειμένου να ενισχυθεί αυτό ακριβώς το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα”, προσθέτει ο founder της DeepMed και καταλήγει: “Οι εταιρείες στον χώρο της ψηφιακής παθολογοανατομίας είναι σημαντικά λιγότερες από τις αντίστοιχες, για παράδειγμα, στον χώρο της ψηφιακής ακτινολογίας. Ο λόγος είναι ότι αυτή η αγορά βρίσκεται ακόμα στη αρχή της, το οποίο βεβαίως αυξάνει και τις ευκαιρίες που υπάρχουν”.

Πηγή: forbesgreece.gr