Videogaming: 10 controllers σκέτη νοσταλγία
Κάναμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο με όχημα τα χειριστήρια που έχουμε λιώσει πάνω τους τα δάχτυλα μας.
Κανένας δεν μπορεί να σε κατηγορήσει που ακόμη νοσταλγείς τα παλιά σου games. Έχεις περάσει ολόκληρες δεκαετίες γαλουχημένος από video games, αυτό όμως που σε συνδέει με την κονσόλα σου είναι φυσικά το χειριστήριο. Το χειριστήριο είναι ένα object που μπορεί εύκολα να μπει σε ένα μουσείο, σίγουρα όμως πιστεύουμε πως εσύ ο ίδιος έχεις πλέον το δικό σου μουσείο νοσταλγίας που είναι γεμάτο χειριστήρια, κονσόλες και παιχνίδια από άλλες δεκαετίες κι εποχές. Εμείς εδώ θα κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα για τα 10 πιο κλασικά χειριστήρια που έχουν περάσει από τα χέρια μας, αντικείμενα που έχουμε λατρέψει, πράγματα που έχουν λιώσει από το πάτημα, το χτύπημα και το ζούληγμα. Ναι, τα χειριστήρια είναι η δίοδος μας προς τον μαγικό κόσμο των video games.
Πάμε να δούμε τη λίστα μας πιο αναλυτικά:
Atari
H ναυαρχίδα των πάντων, το θεμέλιο των ονείρων μας, από εδώ ξεκίνησαν όλα. Αν είσαι αρκετά παππούλης τότε το έχεις πιάσει στα χέρια σου σίγουρα. Δάκρυα έρχονται στα μάτια μας μόνο στη σκέψη.
Sega Saturn
Το Saturn έχει περάσει στην αντίληψη πολλών παικτών ως μια αποτυχημένη κονσόλα και ως την απαρχή του τέλους της Sega ως κατασκευαστή hardware. Πράγματι τα λεγόμενα αυτά στέκουν πλήρως και η σκληρή αλήθεια πονά όσους βίωσαν την εφηβεία τους με τις κονσόλες της ιαπωνικής εταιρείας. Ως αποτυχημένες κονσόλες χαρακτηρίζονται επίσης τα Atari Jaguar, Amiga CD 32, Phillips CD-i, Wii U, 3DO κτλ. Αξίζει το Sega Saturn μια θέση πλάι τους; Σαφώς και όχι. Και δεν αξίζει γιατί στην κονσόλα αυτή είδαμε μια σειρά από εξαιρετικά games που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στη βιομηχανία των video games.
Nintendo NES
Κι εδώ μπαίνουμε στα σοβαρά σε κάτι τόσο νοσταλγικό που πονάει η καρδιά μας. Ποιος δεν είχε στην παιδική του ηλικία αυτό το έπος; Ναι το Nintendo NES είναι η αρχή της τρέλας που θα ακολουθούσε στο μέλλον. Λατρεία.
Nintendo SNES
Εξελίσσοντας το αρχικό NES, η Ninty δημιούργησε την κονσόλα 16-bit ονόματι SNES το 1990, με ανανεωμένο χειριστήριο και ενισχυμένες δυνατότητες γραφικών, κατέληξε να είναι η πιο μοσχοπουλημένη κονσόλα εκείνης της εποχής. Μάλιστα συνέχισε να πηγαίνει εξίσου καλά ακόμα και στην εποχή των 32-bit, έχοντας κλασικά παιχνίδια όπως τα Super Mario World, Donkey Kong Country, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Super Mario Kart, Star Fox, Chrono Trigger, Final Fantasy VI, Super Metroid και άλλα παρόμοια, ενώ πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο της πιο επιτυχημένης και σημαντικής κονσόλας στην ιστορία της βιομηχανίας. Το έχουμε λιώσει και μαζί και τα δάχτυλα μας.
Nintendo 64
H Nintendo παρακάμπτει την εποχή των 32-bit με μία από τις πιο αγαπημένες κονσόλες. Ο λόγος για το Nintendo 64, γνωστό για την 64-bit CPU, το N64 ήταν η τρίτη home console της Nintendo που κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο και η τελευταία που χρησιμοποιούσε κασέτες (μέχρι και το Switch). Επίσης ήταν η πρώτη κονσόλα που κατασκευάστηκε με ενσωματωμένη λειτουργία τεσσάρων παικτών. Όμως πέρα από το εμβληματικό παρουσιαστικό του, το N64 είχε και μία συναρπαστική συλλογή από τίτλους που αναπολούμε μέχρι και σήμερα όπως τα Super Mario 64, Legend of Zelda: Ocarina of Time, GoldenEye 007, Super Smash Bros., Star Fox 64 και ένα σωρό άλλα, τα οποία όχι μόνο ενέπνευσαν, αλλά επαναπροσδιόρισαν πολλά από τα είδη της βιομηχανίας του gaming.
PlayStation 1
Και εδώ κάπου αρχίζει η κατηφόρα της κοινωνικής μας ζωής. Μετά από αυτό τα πάντα άλλαξαν. Τίποτα πια δεν είναι το ίδιο και πλέον δεν έχουμε καμία όρεξη να πάμε πουθενά. Το μόνο που μας νοιάζει είναι να πιέζουμε τα κουμπιά του και να λιώνουμε για μέρες ολόκληρες με τενοντίτιδα στα χέρια.
Sega Genesis
Η κόλαση η ίδια στο δωμάτιο μας. Μία κονσόλα που μας ξέκανε το μυαλό, εξοπλισμένη με παιχνίδια που έμειναν στην ιστορία. Πόσα νύχια δεν έχουμε σπάσει πάνω στα κουμπιά της;
Nintendo Game Cube
Με τιμή 199 δολάρια (75.000 δρχ για τους παππούληδες που ακόμη θυμούνται άλλες εποχές) το Game Cube ήταν τότε κατά 38.000 δρχ. περίπου φθηνότερο από το PlayStation 2 της Sony και το Xbox της Microsoft, το οποίο παρουσιάστηκε τρεις μέρες νωρίτερα. Κλασικό αλλά την ίδια στιγμή outsider.
PlayStation 2
Όταν η Sony ανακοίνωνε το PS2, τον Μάρτιο του ’99, ήξερε ότι αυτό θα είχε να αντιμετωπίσει δύο πολύ δυνατούς αντιπάλους: το Dreamcast της SEGA και τον ίδιο του τον προκάτοχο, το πρώτο PlayStation! Βέβαια το πρώτο όχι απλά δεν το απασχόλησε αλλά με μόλις 9 εκατ. –και κάτι ψιλά- πωλήσεις, αποτέλεσε και το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της SEGA, οπότε αν υπήρχε μία πρόκληση για το PS2, ήταν να πείσει για τις δυνατότητές του το κοινό που είχε καταβολευτεί με το PS1. Η καλύτερη και πιο επιτυχημένη κονσόλα όλων των εποχών ξεκάθαρα.
Xbox
Η πρώτη οικιακή κονσόλα Xbox κυκλοφόρησε ανά τακτικές χρονικές περιόδους παγκοσμίως. Τον Νοέμβριο του 2001 κυκλοφόρησε στην Βόρεια Αμερική, στις 22 Φεβρουαρίου του 2002 στην Ιαπωνία, και τον Μάρτιο του ίδιου έτους σε Ευρώπη και Αυστραλία. Αποτέλεσε ανταγωνιστικό προϊόν του PlayStation 2, του Nintendo GameCube και του Sega Dreamcast. Ήταν η πρώτη αμερικάνικης προέλευσης κονσόλα, μετά την παύση παραγωγής της Atari Jaguar το 1996. Το όνομα Xbox προήλθε από την κάρτα γραφικών DirectX που κατασκευάζει η Microsoft.
Πηγή: ratpack.gr