Ο εγκλεισμός της πανδημίας γέννησε startups
Εμπνευση και… δημιουργικότητα έφερε ο «εγκλεισμός» της πανδημίας σε επίδοξους νέους επιχειρηματίες, των οποίων οι ιδέες, 4-5 χρόνια αργότερα, κίνησαν το ενδιαφέρον Ελλήνων αλλά και διεθνών επενδυτών. Περίπου οκτώ στις δέκα ελληνικές ή ελληνικών συμφερόντων startups εταιρείες που εξασφάλισαν φέτος χρηματοδότηση συστάθηκαν λίγο πριν ή και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το 50% όσων άντλησαν κεφάλαια να βρίσκονται σε αρχικά στάδια ανάπτυξης. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ετήσια έκθεση «Startups in Greece 20242025», την οποία συνέταξε η ομάδα του Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital και με την υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ποιες ξεχωρίζουν
«Οκτώ στις δέκα εταιρείες ξεκίνησαν λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της COVID, δηλαδή μεταξύ 2019-2020 και μετά», επεσήμανε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο ∆ημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής του Found.ation και ιδρυτικός εταίρος στο νεοσύστατο επενδυτικό κεφάλαιο Apeiron Ventures. Παράλληλα, μεταξύ των 20 startups εταιρειών με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, σχεδόν οι μισές ιδρύθηκαν την περίοδο της επέλασης του κορωνοϊού και της επιβολής υγειονομικών περιορισμών. Πρόκειται για περίοδο όπου η τεχνολογία βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλης σχεδόν της επενδυτικής κοινότητας.
Ετσι, ανάμεσα στη σχετική λίστα διακρίνονται η Harbor Lab (2020), που εξασφάλισε φέτος 15,1 εκατ. ευρώ, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Axelera. AI (2021, 60,8 εκατ. ευρώ) και η Connectly.AI (2021), στην οποία επένδυσε σχεδόν 18 εκατ. ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, περισσότερες από 90 νεοφυείς εταιρείες άντλησαν 555 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους, ποσοστό αυξημένο κατά 15% σε σύγκριση με τη χρονιά που προηγήθηκε (485 εκατ.).
Από το σύνολο των 555 εκατ. ευρώ, το 80% των κεφαλαίων συγκεντρώνουν 10 εταιρείες. Από αυτές ξεχωρίζουν η εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας D-Orbit με κεφάλαια ύψους 150 εκατ., η Blueground (40,2 εκατ.), η Hellas Direct (30 εκατ.), η εταιρεία βιοτεχνολογίας Deep Cure (22 εκατ.), καθώς και η iCOMAT στην οποία επένδυσε το ταμείο καινοτομίας του ΝΑΤΟ (20,1 εκατ.).
«Tο 75% των εταιρειών είναι Β2Β (business to business). Μικρές αγορές, όπως είναι η ελληνική, δεν ευνοούν τελικά τόσο πολύ εταιρείες που απευθύνονται στον καταναλωτή (Β2C)», υποστηρίζει ο κ. Καλαβρός-Γουσίου. Τέσσερις στις δέκα από αυτές που βρέθηκαν στο ραντάρ των επενδυτών κατά τη φετινή χρονιά διατηρούν την έδρα τους στην Ελλάδα, ενώ 2,5 στις 10 έχουν ιδρυθεί από γυναίκες, αριθμός που αυξάνεται κάθε χρόνο.
Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κεφαλαίων αναδεικνύονται η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία, αλλά και η υγεία, τομείς που τα τελευταία χρόνια πρωτοστατούν στις επιλογές των επενδυτών. Κατά τη φετινή χρονιά περισσότεροι από 156 επενδυτές «έριξαν» κεφάλαια στις ελληνικές startups, με το 36% να προέρχεται από τις ΗΠΑ, το 24% από την Ευρώπη και το 25% από την Ελλάδα. «Πλέον στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ενεργά funds. Σε αντίθεση με 10-12 χρόνια πριν, σήμερα δεν υπάρχει κάποιος προβληματισμός ως προς τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων στην αγορά», επεσήμανε ο κ. Καλαβρός-Γουσίου. Σύμφωνα με την έκθεση, τα στοιχεία από το 2018 έως το 2024 δείχνουν μια στροφή ακόμη και σε υψηλότερους γύρους χρηματοδότησης, γεγονός που αποδεικνύει την «ωρίμανση των startups αλλά και την αυξημένη διάθεση των επενδυτών να στηρίξουν αυτές τις επιχειρήσεις σε διάφορα στάδια ανάπτυξης». Ετσι, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια (2022-2023), φέτος εταιρείες που βρίσκονται σε ώριμα στάδια ανάπτυξης (series C και series D) άντλησαν 150 εκατ. ευρώ και 40 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.
Αισιοδοξία για το μέλλον
«Αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι ελληνικές startups προσελκύουν πλέον κεφάλαια σε πιο προχωρημένα στάδια ανάπτυξης. Η χώρα παράγει startups με επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω και έχουν ανάγκη να εξασφαλίσουν σημαντικά κεφάλαια», καταλήγει η έκθεση.
Πηγή: moneyreview.gr