targeted.gr

Ποιες ευκαιρίες παρουσιάζει για τις ελληνικές επιχειρήσεις η αγορά της Αφρικής

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ουσιαστικά ανεξερεύνητη και ανεκμετάλλευτη παραμένει για τις ελληνικές επιχειρήσεις η αγορά της Αφρικής παρά το γεγονός ότι παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες και δυνατότητες για μια σειρά από κλάδους ελληνικού ενδιαφέροντος. Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο οι σχέσεις με την Ήπειρο βρίσκονται σε υστέρηση, δεν επιτρέπει την αξιοποίηση και άλλων δυνατοτήτων όπως η εισαγωγή εργατικού δυναμικού που θα μπορούσε να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες κλάδων όπως οι κατασκευές, η βιομηχανία, ο αγροτικός τομέας ακόμη και ο τουρισμός.

Η ήπειρος αναπτύσσεται με ποσοστά άνω του 5%, ο πληθυσμός είναι νεανικός σε ποσοστό 60% κάτω των 25 ετών και δημιουργείται σταδιακά μια μεσαία τάξη και ένα καταναλωτικό κοινό στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν οι πάντες και οι ελληνικές επιχειρήσεις σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Τάκα, πρόεδρο του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη γέφυρα για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και αφρικανικών επιχειρήσεων. Μάλιστα η ειδοποιός διαφορά του Ελληνοαφρικανικού επιμελητηρίου είναι ότι επιδιώκει να βοηθήσει τις ελληνικές εξαγωγές στην αφρικανική ήπειρο σε αντίθεση με άλλους οργανισμούς που εστιάζουν στην προώθηση εισαγωγών στη χώρα μας.

Και το εξαιρετικά ενδιαφέρον πλέον για την Αφρικανική ήπειρο είναι ότι πλέον έχει αλλάξει το μοντέλο και όλο και περισσότερα κράτη εμφανίζουν πιο σταθερές και δημοκρατικές κυβερνήσεις, σε αντίθεση με την αρνητική εικόνα περασμένων δεκαετιών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Ελληνοαφρικανικού επιμελητηρίου οι τομείς όπου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες είναι πολλοί και περιλαμβάνουν τα τρόφιμα, τη ναυτιλία, τις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, τον τουρισμό, τις υποδομές μεταξύ των οποίων τις οδικές και λιμενικές υποδομές, το real estate, τις κατασκευές, τη βιομηχανία και την ενέργεια.

Ειδικά στον τομέα της ενέργειας εκτιμάται ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες καθώς το ηλιακό δυναμικό της Αφρικής αντιστοιχεί στο 60% της παγκόσμιας δυναμικότητας, που όμως παραμένει ανεκμετάλλευτο με δεδομένο ότι στην ήπειρο οι επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί αντιστοιχούν μόλις στο 3% παγκοσμίως. Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη ελληνικές εταιρείες έχουν παρουσία στην αφρικανική αγορά όπως η Metlen στην Γκάνα, καθώς και άλλες μικρότερου μεγέθους που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη κυρίως φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Βεβαίως όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι του Ελληνοαφρικανικού επιμελητηρίου μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την δραστηριοποίηση στην αγορά της Αφρικής είναι η φυσική παρουσία και σε πολλές αγορές ακόμη και η συνεργασία με τοπικούς εταίρους. Σε αυτό το κομμάτι, ο ρόλος του επιμελητηρίου μπορεί να είναι καθοριστικός για τις εταιρείες που θέλουν να μπουν στην τεράστια και δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά.

Βεβαίως εκτός από τις θετικές προοπτικές, δε λείπουν και οι προκλήσεις, με δεδομένο μάλιστα ότι ήδη στην περιοχή, έχουν ισχυρή παρουσία παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ισχυρή διείσδυση έως και κυριαρχία των BRICKS και κυρίως της Κίνας. Στη δε υποσαχάρια Αφρική ισχυρή παρουσία έχει και η Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση τα κυριότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή αφορούν στα εξής ζητήματα:

– Απαιτείται η υπογραφή διμερών συμφωνιών αποφυγής της διπλής φορολόγησης

– Υπάρχουν μόλις 6 πρεσβείες σε οόκληρη την Ήπειρο με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η έκδοση βίζας για Αφρικανούς που θέλουν να επισκεφθούν ή να εργαστούν στη χώρα μας

– Οι συνέργειες μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Αφρική είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες

– Δεν υπάρχουν αεροπορικές συνδέσεις και τα ταξίδια γίνονται μέσω Αιγύτπου ή Τουρκίας καθώς η Ελλάδα συνδέεται αεροπορικά μόνο με την Αιθιοπία

– Υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός από την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία

– Οι ελληνικές κοινότητες με εξαίρεση κάποιες χώρες είναι μικρές

Πηγή: capital.gr