Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να σας καθηλώσει, αν δεν προσέξετε!
Ειδικά αν κάνετε δουλειά γραφείου, το πιθανότερο είναι ότι ο πόνος στον αυχένα αποτελεί γνώριμο φαινόμενο. Αυτός ο πόνος μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα και ικανοποίηση αλλά και συνολική πτώση της ποιότητας ζωής. Δυστυχώς, ο πόνος μπορεί να συνεχίσει να επιμένει και να επανεμφανίζεται περιοδικά κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σας ζωής. Σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος αυτός αποτελεί απλώς ένα δυσάρεστο σύμπτωμα, ωστόσο δεν αποκλείεται να κρύβεται κάτι πιο επίφοβο από πίσω.
Γιατί ο πόνος στον αυχένα είναι τόσο κοινός;
Οι δουλειές γραφείου δυστυχώς φημίζονται για την ικανότητά τους να προκαλούν μυοσκελετικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στον αυχένα, για διάφορους λόγους. Αρχικά, το να κάθεται κανείς για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να δίνει προσοχή στη στάση του σώματός του αποτελεί αίτιο να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Γιατί; Επειδή η φυσική τάση ενός ατόμου που κάθεται σε ένα γραφείο είναι να σκύβει προς τα εμπρός ή να καμπουριάζει. Αυτό με τη σειρά του ασκεί επιπλέον πίεση στους μυς του αυχένα και στη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο και άλλα προβλήματα. Ειδικά αν το ύψος της οθόνης του υπολογιστή είναι λάθος ρυθμισμένο ή η καρέκλα δεν παρέχει επαρκή υποστήριξη, επιδεινώνεται η κακή στάση σώματος και προκαλείται πόνος στον αυχένα. Παράλληλα, επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως η πληκτρολόγηση και η χρήση του ποντικιού μπορούν να προκαλέσουν ένταση στους ώμους και τον αυχένα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορεί να συμβάλουν σε κόπωση των μυών και πόνο.
Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τον πόνο στον αυχένα;
Συνήθως, ο πόνος στον αυχένα είναι απλώς ένα ενοχλητικό σύμπτωμα, το οποίο βέβαια μπορεί να ταλαιπωρεί για χρόνια τον ασθενή. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη μιας υποκείμενης πάθησης. Η πάθηση αυτή δεν είναι άλλη από τη δισκοκήλη στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ειδικά αν υπάρχουν πρόσθετα συμπτώματα όπως πόνος που ακτινοβολεί στο χέρι ή τον ώμο και μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο χέρι. Σε κάθε περίπτωση, όταν ο πόνος στον αυχένα επιμένει ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα που υποδεικνύουν εμπλοκή των νεύρων, η επίσκεψη σε ειδικό δεν θα πρέπει να καθυστερείται.
Πώς ο πόνος στον αυχένα επηρεάζει την καθημερινή ζωή
Ενώ ο πόνος στον αυχένα μπορεί να ξεκινήσει ως μια ήπια ενόχληση, μπορεί να κλιμακωθεί σε πιο σοβαρές, χρόνιες καταστάσεις που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Αρχικά, ο επίμονος πόνος μπορεί να δυσκολέψει τη συγκέντρωση σε απλές καθημερινές εργασίες, μειώνοντας τη συνολική παραγωγικότητα. Οι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται συχνά διαλείμματα ή να δυσκολεύονται να τηρήσουν προθεσμίες λόγω της δυσφορίας που αισθάνονται. Μην ξεχνάμε επίσης πως ο πόνος στον αυχένα μπορεί να κάνει δύσκολη την εύρεση άνετης θέσης για ύπνο. Η κακή ποιότητα ύπνου, με τη σειρά της, επιδεινώνει τον πόνο καθώς εμποδίζει τις φυσικές διαδικασίες ανάκαμψης του σώματος.
Παράλληλα, ο χρόνιος πόνος στον αυχένα μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία και μειωμένη κινητικότητα, καθιστώντας τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως τη στροφή του κεφαλιού, την οδήγηση ή ακόμα και το σκύψιμο για να κοιτάξετε στην οθόνη του κινητού, πιο δύσκολες. Ας μην αγνοούμε επίσης πως η ζωή με συνεχή πόνο μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση, ευερεθιστότητα και ακόμη και κατάθλιψη. Η ψυχολογική αυτή επιβάρυνση μπορεί να επιδεινώσει τον φυσικό πόνο, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που είναι δύσκολο να διακοπεί. Τέλος, ο πόνος στον αυχένα συχνά αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να συμμετέχουν σε σωματική άσκηση ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Αυτή η καθιστική ζωή μπορεί να αποδυναμώσει περαιτέρω τους μυς, επιδεινώνοντας το πρόβλημα και οδηγώντας ενδεχομένως σε επιπλέον προβλήματα υγείας όπως η αύξηση του σωματικού βάρους και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Πώς να κερδίσετε τη μάχη με τον πόνο στον αυχένα
Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να λάβετε δράση πριν ο πόνος στον αυχένα γίνει χρόνιος. Αν αναρωτιέστε τι θα μπορούσατε να κάνετε, ξεκινήστε με το χώρο του γραφείου σας. Ρυθμίστε την καρέκλα σας ώστε τα πόδια σας να ακουμπούν στο πάτωμα και η πλάτη σας να στηρίζεται σωστά. Τοποθετήστε την οθόνη σας έτσι ώστε η κορυφή της να βρίσκεται στο ύψος των ματιών και όχι πιο κάτω. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό κάθε μία ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα για να σηκωθείτε, να τεντωθείτε ή να περπατήσετε. Προσπαθήστε παράλληλα να εντάξετε στην καθημερινότητά σας ασκήσεις που στοχεύουν στον αυχένα, στους ώμους και στο άνω μέρος της πλάτης σας. Αυτές οι ασκήσεις διαρκούν μόνο λίγα λεπτά αλλά μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά μακροπρόθεσμα.
Άλλη μια χρήσιμη συμβουλή είναι να κρατάτε το τηλέφωνο στο ύψος των ματιών σας όταν μπορείτε και να χρησιμοποιείτε φωνητική πληκτρολόγηση για να αποφύγετε το συνεχές σκύψιμο πάνω από την οθόνη. Αν εργάζεστε μπροστά από ένα laptop, σκεφτείτε να αγοράσετε μια βάση για να διατηρείτε την οθόνη σε πιο φιλικό ύψος για τον αυχένα. Αν ωστόσο έχετε δοκιμάσει τα πάντα και ο πόνος δεν υποχωρεί, μην το καθυστερείτε άλλο και κλείστε ραντεβού σε έναν ειδικό. Ο ειδικός αυτός είναι ένας έμπειρος ορθοπαιδικός χειρουργός ή νευροχειρουργός σπονδυλικής στήλης, ο οποίος μπορεί να βρει τι κρύβεται πίσω από τον πόνο στον αυχένα και να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας που να ταιριάζει στη δική σας περίπτωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επαγγελματική βοήθεια είναι ο πιο γρήγορος δρόμος προς την ανακούφιση.
Μπορεί να φαίνεται ότι ο πόνος στον αυχένα πάει πακέτο με τις δουλειές γραφείου, ωστόσο αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Την επόμενη φορά που θα καθίσετε στο γραφείο σας, κάντε στον εαυτό σας μια χάρη: ελέγξτε τη στάση σώματός σας, κάντε μικρά, τακτικά διαλείμματα και χρησιμοποιήστε σωστά τα smartphones σας. Έτσι, ο αυχένας σας θα σας ευχαριστεί!