targeted.gr

Η ελληνική συμμετοχή, η 7η μεγαλύτερη μεταξύ 127 χωρών με 260 εκθέτες στη SIAL 2024

Στη μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων στον κόσμο SIAL PARIS 2024, με πολυπληθή συμμετοχή, που διοργανώθηκε από τις 19 ως τις 23 Οκτωβρίου 2024 από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), στο Εθνικό Περίπτερο, 2.050 περίπου τετραγωνικών μέτρων, φιλοξενήθηκαν 120 εξωστρεφείς επιχειρήσεις: οι Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, καθώς και τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας, Λακωνίας και Λάρισας.

Η ελληνική Συμμετοχή πρόβαλε το ελληνικό φαγητό, ως επίκεντρο της μεσογειακής διατροφής, αλλά και ως κορυφαίο υπόδειγμα υγιεινής, φυσικής διατροφής. Οι Έλληνες εκθέτες σε πάνω από 24.000 επαγγελματικές συναντήσεις είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα καλύτερα προϊόντα διατροφής και να τα προωθήσουν σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο.

Η Ελλάδα διακρίθηκε στον τομέα της καινοτομίας με την εταιρεία ENIA FOODS – Aeons να αποσπά το βραβείο Innovations στην κατηγορία Συσκευασία, αλλά και την ομάδα φοιτητών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου να κερδίζει το Χρυσό Βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό EEIG Ecotrophelia Europe με το LegumiNutty, ένα καινοτόμο προϊόν με βάση το ρεβίθι, υψηλής διατροφικής αξίας και ταυτόχρονα χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, λειτουργούσε χώρος προβολής της ελληνικής γαστρονομίας όπου η σεφ Ντίνα Νικολάου επιδείκνυε καθημερινά στοιχεία ελληνικής μεσογειακής κουζίνας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των χιλιάδων ξένων επισκεπτών.

Την εθνική συμμετοχή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία, Δημήτριος Ζεβελάκης και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, σχολιάζοντας την εθνική συμμετοχή στη SIAL, επισημαίνει: "Είμαστε υπερήφανοι για τη δυναμική παρουσία της Ελλάδας στη SIAL, την πιο σημαντική έκθεση τροφίμων και ποτών στον κόσμο. Η χώρα μας παρουσίασε στον κόσμο τα εκλεκτά προϊόντα της, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, τα τυριά και τα βότανα και έδωσε την ευκαιρία στους χιλιάδες επισκέπτες της να ανακαλύψουν την ποιότητα και την αυθεντικότητα της ελληνικής γης. Παράλληλα, οι Έλληνες εκθέτες, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πολλούς επαγγελματίες του κλάδου και να τους παρουσιάσουν τις μοναδικές γεύσεις και την καινοτομία που χαρακτηρίζει την ελληνική παραγωγή. Η Enterprise Greece κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση των εξαγωγών και την προώθηση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας".

Η επετειακή οργάνωση της SIAL PARIS, για τα 60 χρόνια λειτουργίας της, ήταν εντυπωσιακή σε μέγεθος και παλμό, με 7.400 εκθέτες, 127 εθνικές συμμετοχές και 250.000 επισκέπτες. Το επίμαχο θέμα της φετινής διοργάνωσης, ‘Own the Change’ είχε τέσσερες βασικούς άξονες, καθοριστικούς για τη βιομηχανία τροφίμων του μέλλοντος: την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR), την Deep Tech and AI, την Εφοδιαστική Αλυσίδα και την αφρικανική ήπειρο, όπου ήδη τελευταία εφαρμόζονται πολλές καινοτομίες στον τομέα της διατροφής.