targeted.gr

Ν. Καλλιαγκόπουλος (Big Pi): Νέες επενδύσεις σε καινοτόμες startups - Σε ποιους κλάδους εστιάζει

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Σε αναζήτηση νέων επενδυτικών ευκαιριών βρίσκεται η Big Pi Ventures, η οποία, μέσω του δεύτερου fund της, έχει ήδη επενδύσει σε τέσσερις startups, με την τελευταία εξ αυτών να αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Η Big Pi Ventures εστιάζει στους τομείς της υγείας, της βιοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και του περιβάλλοντος, δίνοντας προτεραιότητα σε εταιρείες που προωθούν σημαντικές καινοτομίες στην επιστήμη των υπολογιστών και τις επιστήμες ζωής. Μέσω του Big Pi II, ύψους 50 εκατ. ευρώ, στοχεύει να πραγματοποιήσει 15-20 επενδύσεις, με ποσά από 0,5 έως 3 εκατ. ευρώ, εστιάζοντας στα στάδια seed, pre-seed και early Series A. Ιδανικά, οι επενδύσεις της επικεντρώνονται σε startups με ελληνικό στοιχείο. “Ακόμη κι αν δεν υπάρχει Έλληνας στην ιδρυτική ομάδα, θέλουμε να υπάρχει μια ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα”, εξηγεί στο Capital.gr ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος, Partner στην Big Pi Ventures.

Οι επενδύσεις του Big Pi II
Μέσω του δεύτερου fund, έχουν μέχρι στιγμής χρηματοδοτηθεί η LSPR, η TileDB και η Accumino.

Η LSPR, μια ελβετική deep-tech startup με Έλληνα CEO, αναπτύσσει τεχνολογία που επιτρέπει την ανάγνωση του DNA πολύ ταχύτερα και φθηνότερα. Στόχος της εταιρείας είναι να μειώσει το κόστος στα 6 δολάρια ανά άνθρωπο από τα 800-900 δολάρια που είναι σήμερα, καθώς και να επιταχύνει τη διαδικασία ολοκλήρωσης από μία ημέρα σε περίπου 20 λεπτά.

Η TileDB, με έδρα τη Βοστώνη και ιδρυτή τον Έλληνα Σταύρο Παπαδόπουλο, κατασκευάζει ένα λογισμικό διαχείρισης δεδομένων, το οποίο είναι σε θέση να αποθηκεύει, να διαχειρίζεται και να αναλύει μεγάλες ποσότητες σύνθετων δεδομένων – όλα σε μια ενιαία πλατφόρμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της TileDB, ύψους 34 εκατ. δολαρίων, ηγήθηκε ο Kevin Ryan, ιδρυτής της MongoDB, μιας από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων στον κόσμο.

Η Acumino έχει την έδρα της στις ΗΠΑ αλλά έχει συνιδρυτή τον Έλληνα Μηνά Λιαροκάπη. Δραστηριοποιείται στον τομέα της ρομποτικής, αναπτύσσοντας τεχνολογίες που επιτρέπουν τη μεταφορά επιδεξιοτήτων από τον άνθρωπο στα ρομπότ.

Όσον αφορά στην τέταρτη εταιρεία, ο κ. Καλλιαγκόπουλος αποκάλυψε ότι δραστηριοποιείται στον κλάδο του λογισμικού για την υγεία. Το Big Pi ήταν co-lead σε έναν γύρο χρηματοδότησης μαζί με ένα ευρωπαϊκό fund, με την επίσημη ανακοίνωση να αναμένεται σύντομα.

Σημειώνεται ότι με το πρώτο fund, η Big Pi είχε ολοκληρώσει 23 επενδυτικά deals, ενώ η εταιρεία venture capital έχει ήδη πραγματοποιήσει το πρώτο της exit, από την Accusonus, η οποία εξαγοράστηκε από τη Meta, μητρική του Facebook.

Αναπτύσσεται το ελληνικό οικοσύστημα
Ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος εντάχθηκε στην ομάδα της Big Pi πριν από δύο χρόνια, ενώ προηγουμένως ήταν partner στην ολλανδική Prime Ventures, ένα από τα κορυφαία Venture Capital και Growth Equity funds στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει, η απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα ήταν τόσο προσωπική όσο και επαγγελματική. Όπως εξηγεί, “είδα μια μεγάλη ευκαιρία στον τομέα της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά είναι μικρότερη από άλλες στην Ευρώπη και την Αμερική, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο ανάπτυξης. Βλέπουμε όλο και καλύτερους επιχειρηματίες, ενώ η τεχνολογία στην Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα από τη γενικότερη οικονομία της χώρας. Αν είσαι εδώ αυτήν τη στιγμή, έχεις τη μοναδική ευκαιρία να συμμετέχεις στην αρχή αυτής της ανόδου”.

Σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις, ο κ. Καλλιαγκόπουλος σημειώνει ότι στην Ελλάδα παρατηρείται μια σημαντική προσπάθεια, τόσο από θεσμικούς παράγοντες, όπως η ΕΑΤΕ, όσο και από ιδιώτες επενδυτές. “Υπάρχουν πλέον αρκετά κεφάλαια διαθέσιμα, αλλά η αγορά χρειάζεται περισσότερες ώριμες εταιρείες για να τα απορροφήσουν και να προσελκύσουν ακόμη περισσότερες επενδύσεις”, τονίζει.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Καλλιαγκόπουλος επισημαίνει ότι οι αποτιμήσεις ήταν πολύ υψηλές τα τελευταία χρόνια. “Αλλά η οικονομία, και ειδικότερα το συγκεκριμένο κομμάτι της οικονομίας, κινείται σε κύκλους. Υπάρχουν περίοδοι που οι αποτιμήσεις είναι υψηλές και άλλες που είναι χαμηλές”, επισημαίνει. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι καλές εταιρείες έχουν πάντα τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, ακόμη και σε πιο δύσκολες περιόδους, και σχεδόν πάντα το κάνουν σε σχετικά υψηλότερες αποτιμήσεις από τις μέτριες εταιρείες.

Πηγή: forbesgreece.gr